27 Октомври, 2021 10:59 2 171 36

Лекари: Най-важният ресурс - човешкият - е изчерпан

  • д-р иван колчаков-
  • covid-19-
  • ваксини-
  • д-р иван тодоров

По думите му българите са приели ваксинацията като акт на индивидуална защита, а тя е въпрос на групова отговорност

Лекари: Най-важният ресурс - човешкият - е изчерпан - 1
Кадър БНТ

"Оптимистично е да очакваме, че в момента е пикът на четвъртата ковид вълна у нас. Смятам, че нещата ще продължат да се влошават, защото броят на открити заразени показва, че кривата нараства и не сме стигнали платото". Това каза пред БНТ д-р Иван Колчаков - анестезиолог и член на УС на МБАЛ "Софиямед”.

“Най-важните ресурси в здравеопазването вече са изчерпани - това е човешкият фактор. Огромна заблуда е да се броят легла и здравни заведения, защото те не лекуват. Специализираните екипи, които извършват реанимация, са голям дефицит и без пандемия. А сега ние сме разделени по групи, които трябва да полагат грижи за болните от COVID-19, а в същото време и останалите болести функционират. Така че дефицитът на кадри е изключително остър - не само на лекарите, а тук са и сестрите, и санитарите”, коментира той.

По думите му е трагично поведението на българските граждани, които не осъзнават, че отговорността за техния живот и здраве е персонална, а не на лекарите, не на здравната система, а още по-малко на политиците”.

“Българските граждани трябваше да се възползват максимално бързо, като хората в цивилизованите страни, и да се ваксинират”, допълни д-р Колчаков.

Заместник-председателят на Българската болнична асоциация Иван Тодоров, заяви, че цялата здравна системата е застанала рамо до рамо, за да поеме тежестта на заразата.

“И частни, и общински, държавни болници еднакво поемат тежестта. Ваксинацията работи, когато е масова”, категоричен беше той.

По думите му българите са приели ваксинацията като акт на индивидуална защита, а тя е въпрос на групова отговорност - да застанем рамо до рамо срещу един невидим враг, който отнема човешки животи, и да се погрижи за другия, за по-слабия, за по-възрастния.

"Тежестта на тази битка се поема най-вече от лекарите, медицинските сестри, санитарите и по-малко от обществото", подчерта той.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Псевдоним

    33 7 Отговор
    Когато лекари започнат да говорят за групова отговорност, звучат точно като политици.

    Коментиран от #5, #19, #31

  • 2 Нека да е лято

    22 6 Отговор
    Лятото вируса къде беше? На плажа ли?
  • 3 Проблемът е

    29 7 Отговор
    че никой не ви "вярва".Вашият Хипократ е казал че 50% от лечението е вярата в лечителя.Няма я.Не ви обвинявам,и вие сте част от Капитализма,който ни се натресе без всякакви "референдуми"..
  • 4 Мислещ

    23 4 Отговор
    "Това, което се промени през последните две седмици е, че ние вдигнахме рязко нивото на заболеваемост в България, като цяло, в пъти. И също така нивото на заболеваемост на децата и младежите от 0 до 20 години. От 15 септември до миналата седмица за децата повишихме заболеваемостта пет пъти, обясни Денков затварянето на училищата."

    Сами си го казват слугите. ТЕ повишават случаите по нареждане на господарите им.
  • 5 др Гей Билтс

    18 1 Отговор

    До коментар #1 от "Псевдоним":

    Защото това им го говорят политиците в масонските ложи. Всички са еднаква стока, лъжливи масончици.
  • 6 Морга

    15 1 Отговор
    Точно тази болница е олицетворение на морга.
  • 7 Деййй

    21 3 Отговор
    Много мотивиращо. Отивам да се ваксинирам веднага д-р Колчаков. Ще стана групово отговорен към този невидим враг, който дебне на всеки ъгъл.
  • 8 flipp

    23 2 Отговор
    А когато човек умре 12 часа след ваксата кой е отговорен, или въпроса е приключен и няма смисъл да задълбаваме
  • 9 гербаджия

    12 7 Отговор
    По-страшен вирус от "Радев-21" с вариянт "Кацаров" няма.

    Коментиран от #29

  • 10 Аха

    20 1 Отговор
    Тази групова отговорност я разбирам така: Набодете се и групово умрете.Обаче първо трябва да подпишете,че сте съгласни с масовия мор.
  • 11 Отговорност

    14 0 Отговор
    За каква групова отговорност ми говорят? Махнете информираното съгласие и поемете пълната отговорност за ранните и късните странични ефекти от ваксините. Тогава много хора ще се ваксинират.
  • 12 БАЙ Х@Й‼

    15 0 Отговор
    Как точно е " въпрос на групова отговорност" , като изрично обявяват, че " производителят не носи отговорност" ❓
  • 13 Аватар

    14 0 Отговор
    Социалната отговорност е двустранен процес.При подписване на информирано съгласие за тези ваксини процесът автоматично се превръща в едностранен.
  • 14 Помня

    13 4 Отговор
    Помня как преди 3-4 години по време на една грипна епидемия обикалях три болници с пневмония, без да ме приемат заради липса на места. Чак на другия ден влязох с връзки. Нима лекарите тогава не знаеха, че системата ще изгърми при по-голям натиск?
    Затова сега ни карат да се бодем с експериментални препарати, само и само да не им разваляме търговийката със здраве. Защото повечето лекари и медицински заведения са това - търгаши и дюкянчета със стока - нашето здраве и живот.

    Коментиран от #24

  • 15 Доктор Косев

    4 18 Отговор
    Както вече писах, на тая лудница требва да се сложи край. Не може цялата системата да блокира заради някакви гащници. Нормалните и платежоспособни хора не могат да стигнат до болниците и медицинските центрове. Крайно време е да се приемем, че и тъпунгерите имат право на избор и да ги оставим да си мрат свободно по панелките без да ги обременяваме с достиженията на съвременна медицина.

    Коментиран от #36

  • 16 Невакси Нация

    10 4 Отговор
    Колкото и да залагат на комунистическите стадни технологии, всичко е само пропаганда. До сега лекар, който да умира за мен, не съм видял, потен от работа, също. Чипизацията не върви, явно оцелелите българи имат свъхсетивност.
  • 17 Пипи Чорапчето

    13 2 Отговор
    "Огромна заблуда е да се броят легла и здравни заведения, защото те не лекуват."
    Да се смееш ли, да плачеш ли...
    Ами като е "огромна заблуда" и истинският проблем е липсата на кадри, би ли обяснил тогава защо в България има толкова болници?!
    какъв е смисъла от тях тогава- ей така, да си имаме сгради, на които пише болници?
    Само в София , докторе, има повече болници отколкото в цяла Австрия, а те са 9 милиона, ние - 6!
    За качеството на здравните грижи дума няма да отваряме!
    Или , докторе, докато не стана тоя ковид сакатлък, много добре ви идваше изобилието от "болнични заведения", в които работите и на втори договор?
    И системата хич не ви пречеше, щото като се пръкне нова болница и веднага се закача на парите ни в НЗОК. Сега ревете да "пазим здравната система", ама тя, докторе, съществува, за да лекува хората, които за това си плащат ЗВ, а не да ви осигурява само заплатите!
  • 18 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    10 1 Отговор
    Вън търговците от медицината!
  • 19 Чегевара

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "Псевдоним":

    Може би най коромпираното съсловие като цяло! Нагли алчни незхаберници...има изключения,колкото да потвърдят правилото!
  • 20 Дилдо

    8 2 Отговор
    Нормално е да се повишава броя на заразените след като и хора със хрема ги отчитат, че са с Ковид
  • 21 Цялата държава трепери!

    7 1 Отговор
    Искат да се ваксинираме за да продължат да ни доят, страх ги е че овцете които дават мляко ще измрат! Иначе вижте команчите, ни един болен няма! Музика кефтета банкети!
  • 22 Баш софиянец

    4 1 Отговор
    Ами включете и доброволци, и парамедици, и социални работници. Огромен проблем е, че лекуващите се вкъщи болни от Ковид никой нито ги преглежда, нито ги наблюдава. Човек с бронхопневмония трябва да става всеки ден, колкото и да е трудно, за да приема много течности. Ако не се прави това, разбира се че се усложняват. Въобще има голяма липса на грижа преди да се стигне до болница. От тази гледна точка ако признаят и антителата, които всъщност доказват имунност, тогава повече хора ще могат да се включат и по-лесно ще преценят къде и колко хора евентуално ще имат нужда от помощ. Безумно е да не се признават антителата. Така никога няма да се справим на практика.
  • 23 !!!?

    3 0 Отговор
    Дарвин: Който не се напасва към законите на природата изчезва в небитието !!!?
  • 24 Опа

    7 0 Отговор

    До коментар #14 от "Помня":

    Ок, така е. Но не забравяй главните виновници, политиците без значение от коя партия са
  • 25 Благо Пинъса

    11 2 Отговор
    Когато сестрите протестираха за достойно заплащане, Дариткова обикаляше телевизиите да се прави на лили иванова. Яжте сега тиквения буламач

    Коментиран от #27

  • 26 Факт

    6 1 Отговор
    Медикофашисти!
  • 27 Фатмака и Кацарката уволниха ли и днес

    1 2 Отговор

    До коментар #25 от "Благо Пинъса":

    20....30 ЛЕКАРИ -Професора и Академици само защото следват "почтената" линия на а Фатмаците и ДС ?!?
    Мангъра ше лекува вместо..тях
  • 28 Някой

    8 0 Отговор
    За това благодарете на Боко Банкянски. Помня, как преди няколко години разправяше, че нямало проблем, че лекарите ни напускали страната. Нови щели сме да си обучим, ако трябва.
    Хайде, сега трябва, ама Боко го няма да ги произведе за 2 седмици.
  • 29 ще го

    1 1 Отговор

    До коментар #9 от "гербаджия":

    изчегъртаме на изборите и балотаж няма да види
  • 30 Ковидпсихопат

    7 0 Отговор
    Човешкия ресурс е изчерпан,защото заради ниските доходи медицинските лица избягаха в чужбина,а сега вирусът е обвинен за скапаната ни здравна система! Пари за тестове за децата има,за болните деца няма,а се събират капачки,пари за българската ваксина няма,пари за вдигане на заплатите на президента,министрите и депутатите има,за купуване на лимузини има,е това сте вие...
  • 31 Мара

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Псевдоним":

    Няма групова отговорност! Към кого да съм групово отговорна, към тези, които са индивидуално безотговорни към мен ли, защо не говорят за групова отговорност на феодал/работодателите, да не би някой от тях отговорно да плаща отговорни заплати или към тия, които си получават заплатите в пликче и крият данъци и осигуровки и към тях ли да съм групово отговорна, към тия които вземат рушвети ли да съм отговорна, те да не би да си ги делят с мен - пак групово отговорно. Глупости на търкалета, истината е, че на никой не му пука за мен, следователно на мен не трябва да ми пука за никого, другото е капан за наивници.
  • 32 М Бабе

    2 0 Отговор
    бъдете групово отговорни и се разкарайте групово от света, за да не го мърсите за богатите. Марш на опашката за инокулиране
  • 33 Ковидпсихопат

    5 2 Отговор
    Не знам,дали знаете,че сегашните ваксини се изпробват директно върху хората,дори не са правени опити с животни,директно на хората се прилагат и превръщат целия свят в една огромна лаболатория заради най скапания вирус!
  • 34 Гост

    4 2 Отговор
    Имало "липса на кадри", но тоя има време за студия и интервютата, докато болницата е претоварена!? Що не поканите доц. Атанасов от Пирогов? Ами човекът е зает по цял ден да лекува болни, пък и не изказва "правилната" позиция! Да вземат да впрегнати и всички "началници", като гломб, Радка, бай Шиле, ботокса, симидчиев и пр., които по цял ден висят по студията да лекуват болни и ще решат проблема с липсата на лекари!
  • 35 Ами ...

    2 2 Отговор
    Благодаря на такива кадри. Без тях по-добре. И стига сте ги докторосвали лекарите. Те нямат научна степен "доктор", освен ако не са написали дисертация и да са доучили доста преди това.
  • 36 Прав си

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Доктор Косев":

    даже гоуем доктор си. Направо академик пацулолог.