Last news in Fakti

28 Октомври, 2021 09:19 6 546 28

Д-р Петър Чипев: Това са най-важните дни за лечението на COVID-19

  • петър чипев-
  • коронавирус-
  • пандемия

Това е голям проблем на нашата здравна система

 Д-р Петър Чипев: Това са най-важните дни за лечението на COVID-19 - 1
Снимка: БГНЕС

COVID-19 е болест, която протича по един начин и има характерна изменения в рентгеновите снимки. Първите 7 дни са най-важни и хората трябва да се лекуват тогава. Въпросът е къде е първата линия, която трябва да лекува пациента, посочи пулмологът д-р Петър Чипев.

По думите му пред "Нова телевизия" проблемите идват от това, че хората, които управляват пандемията са виждали ковид само по себе си. "Днес много по- добре познаваме хода на болестта. Ако направим снимка първите два дни, то тя ще е нормална, но ако я направим на 7 ден - ще има изменения."

Доц. Христо Хинков потвърди, че има опасност да се стигне до стряскащия брой смъртни случаи на ден. По думите му тенденцията към момента е, че увеличаваме броя на смъртните случаи. „Това е големият проблем. Смъртността е мултифакторна, не се дължи само на COVID-19. Това е голям проблем на нашата здравна система”, обясни доц. Хинков.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Майна

    22 10 Отговор
    Да, има СМЪРТНОСТ СРЕД ВАКСАНИТЕ, ЗАЩОТО ГИ УБИВАТ ТЕЗИ ТЕРАПИИ...В ИЗРАЕЛ НАД 70% ОТ СМЪРТНИТЕ СЛУЧАИ СА ТЕ...В ИЗРАЕЛ СА ,,ВАКСАНИ,, ОКОЛО 68% от населението, не всички ,както се спекулира...
  • 3 Всичко е

    23 6 Отговор
    ковид , а че има много повече диабетици у нас? Не ми се говори за сърдечни оплаквания , инсулти! Ужас! Но вече всичко е ковид , на 100 човека един прръцка и кашля , ПАНДЕМИЯ! Бъдете винаги здрави!
  • 4 Баш софиянец

    29 2 Отговор
    Изключително точно описано. От личен опит мога да кажа, че наистина големия проблем се явява, че първата седмица на практика болните не получават лекарска помощ. Близките им правят каквото могат, но никой не ги наблюдава и не ги лекува ЛИЧНО ТЯХ. когато стигнат в болница (когато се доберат), състоянието вече е доста тежко. Дават примери с други страни, че има по ниска смъртност, но това не се дължи точно на ваксинацията. Там медицинската грижа на всички нива е на съвсем друго ниво. Това има огромно значение. Болниците не могат да покрият липсата на всичко друго.
  • 5 Никой

    16 4 Отговор
    Никой не може да изнесе достоверна информация , колко са умирали преди вируса и колко сега. Вижда се, че и нямат желание.

    Коментиран от #10

  • 6 Много ясно

    27 1 Отговор
    Лекаря си го каза много вярно и точно. Нещата тръгват от "първата линия" !!! Макар и косвено стана ясно, че там неговите "колеги" се пропукват не, ами направо се събарят !!! "Първата линия" от години вече са едни писарушки, които всичко друго правят но не лекуват. Живеят със съзнанието, те специалистите и балниците да се оправят! Със сигурност над 80% от тия дето лежат в болниците или си "заминават" при нормална първа линия ще живеят и то ще прекарат ковида много по леко !!!
  • 7 Майна

    11 14 Отговор
    Елате на себе си и разберете ,че няма ТАКЪВ ВИРУС...НЯМА! Това са Коронавирусите ,които преболедуваме всяка година и ги наричаха просто ВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ! ТОЛКОВА ЛИ ВИ ПРОМИХА МОЗЪЦИТЕ!

    Коментиран от #11

  • 8 За овце

    16 7 Отговор
    Е нали точно това обяснява вече две години д-р Мангъров. Когато медицински проблем се "решава" с немедицински "мерки", резултатите са такива, каквито ги виждаме.
  • 9 Ама на 100%

    11 0 Отговор
    е прав. Личният лекар лекар лекува по телефона, и питах го на собствен гръб. Три дни бях с свалящи температурата лекарства, но без кашлица и други оплаквания, на 4 я ми каза да си купя доксациклин, на 5 я се уплашиха, че има пневмония и без кашлица е оказа се точно това при това двоична, добре че ме приеха в болница и след 9 дни лечение ме изписаха, бях в ковид отделение, отдавна си го мислех че ако л лекар преглежда и лекува лично, няма да има пневмония водеща до фатален край.
  • 10 р345

    8 1 Отговор

    До коментар #5 от "Никой":

    Тази информация е обществено достъпна, но май няма кой да си направи труда да я потърси!
    в чичко гугъл в търсачката пейст това: site:nsi.bg умирания по седмици
    Ако иамте проблем с картинките кажете ще ви бъде обяснено!

    Коментиран от #25

  • 11 дгреге

    5 1 Отговор

    До коментар #7 от "Майна":

    Да бе щом не можеш да го пипнеш и видиш няма значи, хаха
  • 12 Чеп

    0 9 Отговор
    Ти чипира ли се, Чипев или направо си се родил гой - с чип в главата, както подсказва фамилията ти?!
  • 13 Ганьо умното

    5 12 Отговор
    кви 7 дена веееее то КОВИД нема вееееее ДОЛУ МАСКИТЕ! ВАКСАТА УБИВА!!! ВАКСАТА ИМА ЧИПОВЕ И ГРАФЕН ВЕЕЕЕ!!! Аз знам всичко вееее, аз съм велик вееееее, аз съм железен вееееееее. Ти на мен ли ше ми кажеш вееееее? Опаааа... що мрем толкоз рано и живеем толкова бедно, нали знам всичко и съм най-умното във всемира, от акъл ще да е вееееее

    Коментиран от #18, #19

  • 14 Gost2

    8 0 Отговор
    Мой роднина е в Ковид отделение и не че е мноого зле, но психиката му е нарушена, стои там за да не изпадне в психологическа криза, пневмонията е коварна ПАЗЕТЕ СЕ!
  • 15 Гост

    11 0 Отговор
    Абсолютно е прав лекаря! От собствен опит - обаждам се на джипито /ноември 2020 г./, че имам положителен тест и симптоми и същия ми изпраща рецепта по есемес, като ми казва да отида 15-ти ден за болничен /вероятно, ако съм в състояние тогова и жив/! Чак след това ме изпрати на преглед при кардиолог, когато нямах симптоми! Вероятно и сега така "лекуват" от първа линия - крият се от срещи със заразени, камо ли да преглеждат и предписват лечение!
  • 16 Анонимен

    13 3 Отговор
    Сега имаме ваксинирани, а смъртността по-голяма от миналата година. Изводът ваксините не работят, имунитета от локдауни спада, в болниците нещо не е наред с лечението.
  • 17 Доктор Чипев

    8 0 Отговор
    Жив и здрав бъдете !!! Толкова много хора спаси от грешките на личните лекари, че думите са безсилни да се опише ....
  • 18 Истина е

    4 1 Отговор

    До коментар #13 от "Ганьо умното":

    Има вече нов химн. Изкарай Ганьо говедата прости .
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Behemoth

    6 0 Отговор
    ЖиПитата лекуват масово по телефона...
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 ХПМ78

    3 1 Отговор
    1. Три дена не можах да се свържа с РЗИ на обявените телефони за да ни карантинират като контактни лица. И в последният момент точно преди да затворя при поредното позвъняване, най-сетне ми отговориха, но само да ми кажат да пиша на имейла в сайта след като обясних за какво става въпрос. Пък след това даже и ми бяха обидени, щото го приели като оплакване.
    2. Когато се появиха симптомите също нищо не ни казаха. Моят личен лекар също беше болен и в болница с ковид, та точно мен нито ме пратиха към някой заместващ лекар, нито изследвания ми пуснаха, нито снимка ме пратиха да правя. само ми казаха: "Ако започне положението да се влошава, звъни на 112". А пък единия ден, в който нашите ни носеха хранителни продукти и се виждахме от далече, малко се бяха стреснали, че не им изглеждам добре. Майка ми звъняла на 112, от там ѝ отговорили, че аз трябвало да се обадя ако съм била толкова зле. Ами ако аз не могада се обадя? Какво става тогава?
    3. За отмяна на карантината има изредени поне 10 номера. Обадиха ми се чак на 6-я, и от един ми върнаха обаждане. Звънях на тези номера, защото още не се чувствах добре и още усещах симптоми да питам какво да правя. Отново правих тест за да се види дали още съм с ковид, но този път беше отрицателен резултат и чак тогава вече ме пратиха при друг доктор да ме прегледа и ме прати на снимка да правя.
    Учуди се как така досега не са ме пратили при някой да ме прегледа и защо не са ме пратили на снимка.
    Първите 7 дена може и да с
  • 24 ХПМ78

    5 1 Отговор
    Първите 7 дена може и да са най-важни ако има кой да ти обърне внимание и те лекува.
    А пък човека, който ме зарази когато излезнал резултата, че е положителен, го пратили да прави снимка. Дробовете все още му били чисти и онзи дето гледал снимката му казал:" Ти си чист. Шетай си."
    ?????
    И в следващия момент пък такива "доктори" ревът по телевизии и т.н., че хората не се ваксинират, не се изследват или се изследват в домашни условия и вируса се разпространява, защото хората сме безотговорни.

    Коментиран от #26

  • 25 xa xa xa

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "р345":

    и от какъв зор ти е тази информация, м?!
    дали ще си информиран или не, няма да намалеят
    смъртните случаи.....
    най-тъпите са най-информирани, винаги контрират и спорят, защото
    те винаги са прави и....умират, НЕ ваксинирани, съвсем чистички
    със съвършени организми............
  • 26 Ако беше

    1 2 Отговор

    До коментар #24 от "ХПМ78":

    се ваксинирал, нямаше ли всичко това да ти се размине?

    Коментиран от #27

  • 27 ХПМ78

    3 1 Отговор

    До коментар #26 от "Ако беше":

    И кой ти дава тая гаранция, че ще ти се размине?
    Дори и ваксиниран, ако се заразиш кой ти дава гаранция, че ще оцелееш?
    Колко ваксинирани заминаха и те?
    Мислех за ваксинация, зададох въпроси към двама доктори.
    Отговорът им беше:"Ако можеш да чакаш, чакай. Ако не можеш- ваксинирай се, с която ваксина искаш."
    Да ама и аз си имам притеснения, защото съм алергична към доста групи антибиотици и не само и трябва внимавам какво взимам.
    Така, че при тези отговори няма как да ме навият да се ваксинирам.

    Коментиран от #28

  • 28 Е, който

    3 0 Отговор

    До коментар #27 от "ХПМ78":

    може да чака, да чака. Ти вече си преболедувала, без фатални последици и за теб ваксинирането не е наложително. Но, щом вирусът не ти е предизвикал алергични или други по-тежки проблеми, много по-малко може да ги предизвика една ваксина, която е демо-версия на вируса, но без зараза.