Last news in Fakti

4 Ноември, 2021 21:30 2 804 58

Ковид-19 в Русия: катастрофа в страната с пет собствени ваксини

  • русия-
  • коронавирус-
  • ваксина-
  • пандемия-
  • спутник v

При това в тази най-голяма страна в света вече правят достатъчно реклама на ваксинациите - с плакати по улиците, а и в държавната телевизия

Ковид-19 в Русия: катастрофа в страната с пет собствени ваксини - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

През последните дни Русия достига нови печални рекорди: всеки ден с коронавирус се заразяват по близо 40 000 души, а над 1000 умират от Ковид-19. Пълна катастрофа в страната, която първа създаде ваксина.

Ситуацията в Русия е драматична: през последните дни страната отчита по близо 40 000 нови инфекции с коронавирус и по над 1000 жертви на ден. Това накара президента Владимир Путин да се изкаже по въпроса. В скорошното си обръщение към народа той въздъхна дълбоко, преди да произнесе началното "Скъпи приятели", след което припомни на руснаците, че са длъжни веднага да излязат в карантина, ако са имали контакт със заразен с коронавирус. Путин беше видимо ядосан. В обръщението си той подкрепи предложението на правителството дните поне до 7 ноември да бъдат обявени за неработни в цяла Русия. "Подобно нещо не се е случвало никога", каза още Путин във връзка с растящия брой новозаразени и жертви.

Много заразени, малко ваксинирани

На много места болниците изнемогват, погребалните агенции работят денонощно. Руската статистическа служба "Росстат" регистрира силен спад на населението. И тази катастрофа удря тъкмо страната, която не само разполага с пет собствени ваксини срещу коронавирус, но и първа в света създаде и одобри за използване ваксината "Спутник V", наричайки я гордо "най-добрата в света".

Досега обаче в Русия са изцяло ваксинирани едва около една трета от 146-те милиона граждани на страната. Препаратът "Спутник V" и досега не е получил одобрение нито от Европейската лекарствена служба ЕМА, нито от СЗО. Мнозина руснаци са скептични. "Тялото си е мое и аз сам решавам какво да вкарам в него", казва един московчанин. Възрастна гражданка твърди, че с удоволствие би се ваксинирала с препарата на Biontech/Pfizer, но "в никакъв случай със Спутник".

При това в тази най-голяма страна в света вече правят достатъчно реклама на ваксинациите - с плакати по улиците, а и в държавната телевизия. Известният лекар Денис Проценко наскоро също отправи апел към всички руснаци да се имунизират срещу коронавирус. Но много от хората не се доверяват на тази спусната "отгоре" кампания.

Статистикът Алексей Ракша твърди, че скептицизмът на руснаците се дължи отчасти на официалните данни, които не отразявали реалната ситуация. От друга страна високопоставени политици често пропускали да дадат положителен пример на сънародниците си ß например в носенето на предпазни маски. Путин, например, който не отиде на срещата на Г-20, нито пък на Световната конференция по климата в Глазгоу именно заради тежката ситуация в Русия, никога досега не се е показвал с предпазна маска. Обикновените граждани обаче са застрашени от глоба, ако бъдат хванати на обществени места без маска.

А на всичкото отгоре политици и държавни служители прекалено често отправят противоречиви призиви във връзка с пандемията. "Кое е вярно, и кое е лъжа - народът вече напълно се обърка. И всичко това подхранва типичните постсоциалистически и постсъветски антиваксърски настроения", казва Ракша.

Политоложката Татяна Становая критикува Путин за това, че се е отдалечил от народа и прехвърля всички решения във връзка с пандемията на регионите и правителството. "Президентът иска хората да го виждат в добра светлина, но така той жертва живота на своето население", написа тя в социалната мрежа Телеграм.

Хаотични послания, объркани хора

И така цялото управление на пандемията в Русия има хаотичен характер. Ту се раздават на томбола коли и жилища в Москва, за да се мотивират хората да се ваксинират, ту се допускат много хиляди зрители и то без маски на спортни събития - например на мачове от Европейското футболно първенство в Санкт Петербург през лятото. Веднъж се твърди, че Русия е преминала през пандемията по-добре от други държави и че всичко е под контрол, а цитираните после катастрофални числа за болните и починалите поставят всичко това под голямо съмнение.

В Москва и Санкт Петербург, където ситуацията е особено драматична, освен обявените свободни дни до 7 ноември влезе в сила и частичен локдаун, макар че официалните власти не го наричат с това име. Отворени са само супермаркетите и аптеките - изключенията от това правило са много малко. Какво ще последва след 7 ноември - не е ясно. Ако за влизане в ресторант или в обществения транспорт започнат да се изискват местните сертификати за ваксинирани и преболедували, всички чужденци биха имали огромен проблем - защото повечето не са регистрирани в системата на руското здравеопазване и няма как да получат съответния QR-код.

Засега все още не е взето решение за задължително ваксиниране, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Де факто обаче в много от руските региони и бездруго то вече е въведено за определени професии. Срещу задължителното ваксиниране се изказа президентът Путин, който заяви: "Всяко наложено отгоре решение ще води до неговото заобикаляне. Тогава хората ще си купуват сертификати". И действително, подобни измами вече се забелязват. Известната компания за антивирусен софтуер "Лаборатория Касперски" откри рускоезични сайтове, на които се продават фалшифицирани европейски сертификати за ваксинация. Предполага се, че те са дело на руски хакери.

Пътешествие вместо изолация?

Освен че в Русия липсват ясни указания, няма и истинска обществена дискусия относно ограниченията, така че гражданите да могат да се ориентират и да ги подкрепят. За сметка на това пък се смята почти за похвално да се саботират задължителните правила - хората в метрото носят предписаните маски, но твърде често те са свлечени само под брадичката. А след като бяха обявени за неработни дните до 7 ноември, много от хората вместо да си седят вкъщи, явно са започнали да планират пътувания. Медии съобщиха за прираст на резервациите за пътувания със самолет.

Все пак перспективата да се въведе изискването за сертификати повиши до известна степен готовността на руснаците да се ваксинират. Тази тенденция отчете здравният министър Михаил Мурашко. Но дори и това създаде нов проблем. От множество региони на Русия бе съобщено за недостиг на "леката версия" на "Спутник V", от която се изисква само една доза за получаването на ваксинационен сертификат.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 17 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Абе ,

    14 25 Отговор
    Важното е , че има хиперзвук ...🤫

    Коментиран от #3, #4

  • 2 Мда

    15 25 Отговор
    Лошо здравеопазване в Русия, нищо ново...
  • 3 ТтТ

    16 17 Отговор

    До коментар #1 от "Абе ,":

    Естествено, първо дезинформираха хората, че няма вирус! После ваксините са с чипове и прочие! Цялата дезинформация идва от там!
  • 4 Механик

    34 13 Отговор

    До коментар #1 от "Абе ,":

    Важното е, че Израел, САЩ, Австралия, Норвегия, а от онзи ден и Дания, са в локдаун, въпреки че не ползват руски ваксини. Явно фйзъри-майзъри не им помагат?! Ти кво ше кажеш по случая, пич?
    п.п.
    Хептен прости вече ви взимат за тролове.

    Коментиран от #15, #34, #50

  • 5 АБВ

    21 16 Отговор
    Стига вече с тези глупости с убеждаването .На простака колкото и да му говориш да му обесняваш да му изкарваш учени да го убеждават той пак няма да се ваксинирал.

    Коментиран от #13

  • 6 ХАХАХАХА

    16 10 Отговор
    Само идиоти могат да вярват на която и да е официална държавна информация за броя на заболелите и умрелите. От както в Италия се оказа, че бройката е 3000, а не 132000 починали, на нито една официална държ информация не вервам.

    Коментиран от #14

  • 7 Майна

    21 6 Отговор
    Covid ваксините НЕ предотвратяват свиването и предаването на вируса, въпреки това, което вярват почти всички ваксинирани овце
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Госあ

    18 10 Отговор
    “ Възрастна гражданка твърди, че с удоволствие би се ваксинирала с препарата на Biontech/Pfizer, но "в никакъв случай със Спутник" дойче веле 😂

    Коментиран от #58

  • 10 Госあ

    8 6 Отговор
    Иначе, мноого конспирация в Русия, действително. И много прост мужик има там, пък и демокрация…все пак обаче по гоуеми от краварите още нема май
  • 11 ОТКРИЙТЕ РАЗЛИКИТЕ В ДВЕТЕ КАРТИНКИ💩💩

    5 1 Отговор
    А АМА ТО НЯМА НИТО ЕДНА РАЗЛИКА МЕЖДУ ОНИЯ И НИЕ👍

    Коментиран от #47

  • 12 ханс

    19 3 Отговор
    Немско зеле що ни си гледат циганията в Швабия?
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Госあ

    4 4 Отговор

    До коментар #6 от "ХАХАХАХА":

    Тая информация идва директно от Мелмак, каи честно ! Или е строго секретно ?
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Каква аналогия...

    5 3 Отговор
    С 80 процента Байганювски братя... Важното е, че ще ни спасят, освободят и т.н.
  • 17 Майна

    8 7 Отговор
    дойде теорията, че ваксината ви предпазва от тежък случай на Covid. Ето защо ваксините ви правят тъпи (имуни на логика), така че няма да си спомняте всички грешки, които индустрията на ваксините ПРОСТО НАПРАВИ, и ще повярвате на следващата голяма лъжа.

    Не забравяйте, че флуорираната вода понижава коефициента на интелигентност, живакът в противогрипните ваксини уврежда мозъчната функция, а сега инжекциите със съсиреци лишават мозъка от кислород. Косвено, тези планирани токсини карат жертвите да станат имунизирани срещу логиката, така че те ще продължат да ги поглъщат и инжектират. Сега идват „задължителните“ Covid „усилващи“ ваксини, които изобщо не са ваксини, а просто генна терапия, която пречи на тялото ви да се бори с болести , включително рак.
  • 18 черния

    8 14 Отговор
    Едно време показали на Петър Първи картофите и му обяснили, че растат при всякакви условия, не измръзват зимата и ще са много полезни за населението. Петър пръви издал заповед всички да сеят картофи, за да имат какво да ядат, ако зимата се случи студена. Населението обаче не вярвало и сеели картофи само ако войската ги принуди. И така 100 години, докато малко им уврели кратуните.
  • 19 ПараШут

    16 5 Отговор
    В Русия има повече ваксинирани отколкото в Германия, бе Дойче Зеле ! В Румъния умират по 400 , а в Русия по 1000, е и? Какво сте се вторачили в тази Русия, нещо много ви боде очите, злорадствате ли, фашисти гадни, а ?! Те вас арабите ще ви оправят хубаво!!!

    Коментиран от #38, #44

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 ДО ГЛУПАК14

    10 3 Отговор
    Нов доклад от Висшия здравен институт на Италия предоставя обективен анализ на подвеждащия брой на смъртните случаи от Covid-19 в нацията. Официалният брой на смъртните случаи от covid в Италия нарасна до 132 161 през октомври 2021 г. Този брой е нереалистичен, тъй като covid-19 беше диагностициран прибързано и при условия на финансов подкуп с помощта на неспецифични диагностични критерии. Covid-19 често се посочва като причина за смъртта, когато е просто „подозиран“ и когато „не може да бъде изключен“.
  • 25 ДО ГЛУПАК14

    8 3 Отговор
    А това е заглавието от вчера:
    Броят на предполагаемата смърт от covid в Италия е коригиран от 132 161 на 3 783 ... тук започна истерията от covid и беше 97% ФИКЦИЯ
  • 26 Руцензура

    2 2 Отговор
    Значи умрелите и заразените са поне 5 пъти повече.
  • 27 ДО ГЛУПАК14

    2 1 Отговор
    МЪЛЧИШ, А? ХАХАХАХАХА
  • 28 Пламен

    4 4 Отговор
    Ваксините им са пълен фейк,като всичко друго

    Коментиран от #33

  • 29 ХАХАХАХА

    0 0 Отговор
    освен да слагаш подло минусчета има ли с какво да ме обориш?
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Shan Sheng

    3 1 Отговор
    А в Китай как е? Те също си имат ваксина. Съставихте ли вече план как ще редуцирате китайците, че те нещо не искат да загубят работната си ръка?
  • 32 Руснака

    7 2 Отговор
    Не плачи на чужд гроб ,че не знаеш къде му е главата гледай си как у вас!
  • 33 Я ПА ТОЯ

    3 1 Отговор

    До коментар #28 от "Пламен":

    Ти нали всичките си ги изследвал в модерната си лаборатория в плевника, та знаеш какви са!
  • 34 Абе ,

    0 3 Отговор

    До коментар #4 от "Механик":

    Бих ти казал много неща ... Ама , пише-брише .. афтомонтиора
  • 35 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    5 3 Отговор
    Отмениха ЗАТВАРЯНЕТО там,а вие виждате катастрофи....Не ви ли омръзна да лъжете ,като дърта циганка
  • 36 бааааси

    1 5 Отговор
    Русоснята , радвате ли се за цената на газа ?! Щото нагодина в панелите ше ви се смръзне газа ... 😁😁

    Коментиран от #37

  • 37 бах идиотите

    6 1 Отговор

    До коментар #36 от "бааааси":

    радваме се на малоумието на европейската неграмотна проста неолиберастия, дето сама си дигна газа 8 пъти да пълни гушите на еврокрадците-посредници. Ама селските неолиберастки идиоти в кочината от де да ги знаят тия неща
  • 38 Ленин

    2 7 Отговор

    До коментар #19 от "ПараШут":

    Долу ошанките,та ако ще и с парашути да скачат.Иначе не са лоши хора щом са родили Висоцки,Солженицин,Сахаров и ....ГУЛАГ!!!

    Коментиран от #42

  • 39 1000 жертви на ден

    7 2 Отговор
    за страна ,която е 140 милиона,не е огромна цифра. Пак преувеличени ,манипулиращи изказвания от Дойче зеле.

    Коментиран от #51

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Ннн

    7 4 Отговор
    Един руски академик пише за пословичната руска производствена култура или по-скоро за липсата и! Даваше пример с монтажа на руския пк с процесор елбрус, как в чистите безпрахови производствени помещения работниците си обядват с храна донесена от вкъщи върху монтажните маси!
    Самите руснаци си се познават много добре затова винаги предпочитат иностороная марка за всичко!

    Коментиран от #43

  • 42 Членин

    4 0 Отговор

    До коментар #38 от "Ленин":

    Как всегда , балсамиран , колега ..
  • 43 ЕСТЕСТВЕНО

    3 4 Отговор

    До коментар #41 от "Ннн":

    и след като се наобядват, грабват опять чуковете, секачите и болгарките и продължават да произвеждат елбруси.
  • 44 Обективен

    7 0 Отговор

    До коментар #19 от "ПараШут":

    Бъркаш сериозно ,че в Русия са ваксинирани повече отколкото в Германия - не че е нещо хубаво да дупчат хората и да са опитни зайчета, но немците са крайни ид.оти и да сред първенците в света и- гонят вече 70% ваксинирани с две дози. Русия е към 33-34 % ваксинирани с две дози.

    Коментиран от #52

  • 45 Queen's

    0 0 Отговор
    , а и в държавната телевизия
  • 46 баба ти от Пловдив

    4 0 Отговор
    да разбрахме за хибридните им малоумни " войни"!!!!
  • 47 аха

    0 1 Отговор

    До коментар #11 от "ОТКРИЙТЕ РАЗЛИКИТЕ В ДВЕТЕ КАРТИНКИ💩💩":

    Няма разлика, защото новините и за едните и за другите ги пишат на едно и също място. Разбра ли, 💩 ?
  • 48 ваня

    3 5 Отговор
    жалко за тази Русия в която сме вярвали , ние почтенните БЪЛГАРИ! Векове преди това!!!!
  • 49 До 4 Механик

    4 0 Отговор
    Що лъжеш бе глупендеер. Какъв локдаун в Дания и Норвегия !
  • 50 До 4 Механик

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "Механик":

    Що лъжеш бе глупендеер. Какъв локдаун в Дания и Норвегия !
  • 51 Умножи ги поне по 10

    2 1 Отговор

    До коментар #39 от "1000 жертви на ден":

    За да добиеш реална представа
  • 52 ПараШут

    3 3 Отговор

    До коментар #44 от "Обективен":

    Въобще не бъркам, като абсолютна стойност и бройки хора Русия е далеч преди Германия по брой ваксинирани. Ти имаш ли представа колко необятна е тази територия? Ще ти подскажа, 1/5 от цялата суша на земята!
  • 53 Госあ

    5 2 Отговор
    зелетата така злорадстваха за Индия, па се оказА, че в Индия смъртните случаи са няколко пъти по малко на промил, отколкото у ЕС. Е, не е като разликата от 25 пъти между швабите и корейците 😂 По голема трагедия от евроатлантическия съюз, нема. Аре
  • 54 !!!?

    7 3 Отговор
    Постсъветските режими в Русия, Молдова и България убиват !!!?

    Коментиран от #55

  • 55 мдаааа

    0 0 Отговор

    До коментар #54 от "!!!?":

    И още нещо ...
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 DW=пропаганда

    2 1 Отговор
    Много "добър" избор на тема - хем за Русия, хем за ваксини. Специалитета на дойче зеле в пропагандата.
  • 58 Иван

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Госあ":

    Ами нормални е да се ваксинира с Файзер !
    С тоя "Спутник" няма да лети в космоса я .... ха ха