Last news in Fakti

4 Ноември, 2021 17:53 4 217 24

Пробив! Великобритания одобри първа в света лекарството срещу COVID-19 на Merck

  • merck-
  • ваксина-
  • коронавирус-
  • пандемия

От компанията заявиха, че очакват да произведат 10 милиона курса от това лечение до края на тази година, като най-малко 20 милиона курса за лечение ще бъдат произведени през 2022 година

Пробив! Великобритания одобри първа в света лекарството срещу COVID-19 на Merck - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

В четвъртък Великобритания стана първата страна в света, която одобри антивирусно перорално хапче за лекуване на симптоматичен Covid-19, разработено съвместно от компаниите Merck и Ridgeback Biotherapeutics, което би дало нов тласък в борбата срещу пандемията, съобщава Ройтерс.

Регулаторната агенция по лекарствата и здравните продукти на Обединеното кралство (MHRA) препоръча лекарството молнупиравир (molnupiravir) да се използва възможно най-скоро след положителен тест за Covid-19 и в рамките на пет дни от появата на симптомите.

Таблетката "Молнупирарвир" ще бъда давана два пъти на ден на уязвими пациенти, които наскоро са диагностицирани със заболяването. По време на клиничните изпитания, лекарството, което първоначално е било разработено за лечение на грип, е показало, че намалява риска от хоспитализиране или смърт с около 50%.

То е първото орално антивирусно лекарство за Covid-19 и атакува ензима, който вирусът използва да произвежда свои копия, като внася изменения в неговия генетичен код. Чрез обуздаване на мултиприцирането на вируса, неговите нива в организма остават ниски и се намалява силата на заболяването.

Правителството и Националната служба по здравеопазване (NHS) ще потвърдят как това лечение на Covid-19 ще бъде своевременно предоставяно на пациентите.

Министърът на здравепозването Саджид Джавид каза, че днес е исторически ден за страната, тъй като Великобритания става първата в света, одобрила хапче срещу Covid-19, което всеки може да вземе у дома си.

От компанията Merck заявиха, че очакват да произведат 10 милиона курса от това лечение до края на тази година, като най-малко 20 милиона курса за лечение ще бъдат произведени през 2022 година.

Компанията също публикува изявление, в което обяснява, че Агенцията за регулиране на лекарствата и здравните продукти на Обединеното кралство (MHRA) е одобрила употребата на лекарството за "лечение на лек до умерен Covid-19 при възрастни с положителен тест и с "поне един рисков фактор за развитието на тежко заболяване".

Британският регулатор за лекарствата обяви, че хапчето може да се предписва на хора, които имат лека или средна степен на заразяване и имат поне един рисков фактор за развиване на сериозно заболяване, като наднормено тегло, напреднала възраст, диабет или сърдечно заболяване.

Великобритания вече поръча 480 000 флакона с „Молнупирарвир“, които ще бъдат доставени до края на годината.

Администрацията по храните и лекарствата на САЩ (FDA), както и Европейската агенция по лекарствата (EMA), все още разглеждат заявлението на Merck за одобрение на лекарството срещу Covid-19 на компанията.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майна

    31 28 Отговор
    Вярвате ли на това ,,ЛЕКАРСТВО,, срещу набеден вирус? Аз, не....

    Коментиран от #4, #10, #19

  • 2 Котис

    41 13 Отговор
    Дано да е истина и да приключва този кошмар!

    Коментиран от #17, #24

  • 3 Последния Софиянец

    28 13 Отговор
    Айде сваляйте мерките щом има лекарства.
  • 4 qwerty

    16 12 Отговор

    До коментар #1 от "Майна":

    "Новите" религиозни фанатици.

    "Вие "вярвате" ли на вируся и лекарството бря? Ебре ебреееееееееееееееееее???"

    ...врещи някакъв полуграмотен обект.
  • 5 сила

    18 7 Отговор
    ЗАНУЛЯВАНЕТО ЗАПОЧНА
  • 6 Майна

    23 10 Отговор
    Тези ,които нямат много в главите си могат да го ПРОБВАТ...ТО АКЪЛ ЗА ТОВА НЕ СЕ ИСКА...СИГУРЕН СЪМ, ЧЕ ,,ВАКСАНИТЕ ,, ЩЕ СА ПЪРВИ КЛИЕНТИ...

    Коментиран от #9

  • 7 Грульо

    23 6 Отговор
    Експериментите продължават. :D
  • 8 Пробив!

    23 0 Отговор
    ...в задника на Анатолий Стайков! Такова лекарство ОТДАВНА съществува и то се казва iвермеkтин! Струва $3 за разлика от "новото" което струва $700.

    Коментиран от #12

  • 9 Дзверо

    5 6 Отговор

    До коментар #6 от "Майна":

    Ти като дете не си ли бил ваксиниран бе!?
  • 10 КОВИД ГЕНОЦИД -> КЛИМАТИЧНА ДИСТОПИЯ

    15 3 Отговор

    До коментар #1 от "Майна":

    По-добре съмнително лекарство за БОЛНИ, отколкото съмнителна "ваксина" за (почти) ВСИЧКИ.

    Коментиран от #16

  • 11 Беги беги

    1 2 Отговор
    Плацебо.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 BOBO

    9 1 Отговор
    ДО СЕГА НАШИТЕ ДОКТОРИ С КАКВО СА НИ ЛИКУВАЛИ, ЕГАТИ МОШЕННИЦИТЕ ДОКТОРИ
  • 14 То си е тук

    5 1 Отговор
    Ивермектин е страхотно средство с което си като нпв след 2 дена. Само, че сега го прекръстват за печалбички щот ивермектина е евтин. Файзер прави същото в щаците
  • 15 Леко уточнение

    2 2 Отговор

    До коментар #12 от "Да и де пие по- тази схема:":

    За ивермектина се взимат по 300микрогр. на килограм

    Коментиран от #18

  • 16 Майна

    9 1 Отговор

    До коментар #10 от "КОВИД ГЕНОЦИД -> КЛИМАТИЧНА ДИСТОПИЯ":

    Един съфорумник ти го е написал лекарството, което официално в момента се предписва в ЯПОНИЯ и Индия , въведено със заповед на здравните им министри -ИВЕРМЕКТИН... ИЛИ ТИ ВЯРВАШ НА ТОВА ,,НЕИЗПРОБВАНОТО,,...ОХ, МАЙКО...
  • 17 Joro

    5 3 Отговор

    До коментар #2 от "Котис":

    Този кошмар е организиран нарочно и няма да свърши докато всички 100% от световното население не преклоним глава пред господарите. Тогава ще настъпи мир,но робство.
  • 18 Това

    5 0 Отговор

    До коментар #15 от "Леко уточнение":

    не го знаех, благодаря за инфото! А относно схемата за прием на Хювемек, тя бе предписана на приятел, който бе в доста лошо състояние и за има- няма 4-5 дни се изправи на крака! Имаше и схема на прием за след контакт с болен-и, но нещо немога да я открия.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Коджа кафъ

    1 0 Отговор
    Съби ела да опиташ сока от мойта глъвъ, спира досадния цикъл поне за 9 месеца
  • 21 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    2 0 Отговор
    С ваксина с лекарство ..Англосаксонците няма да се оправят от"НЕЩОТО"....То си ги е харесало...ПОздрави от Фамилия кадафи към англосаксонските хиенови кучета!
  • 22 Студопор

    3 1 Отговор
    До сега ни джасаха с неизпробвани ваксини, сега ще ни раздават неизпробвани хапчета... Абе я...!
  • 23 ваня

    1 2 Отговор
    по голяма лъжа няма! лекарство за вирус НЯМА!!!!
  • 24 Ами ...

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Котис":

    А поръчаните дози "ваксина"? Сега ще ни натиснат още по-силно.