Last news in Fakti

4 Ноември, 2021 21:00 3 164 29

EMA може да даде зелена светлина на лекарството срещу Covid-19 на компанията Merck

  • европейска агенция по лекарствата-
  • ваксина-
  • коронавирус-
  • merck

С оглед на това Европейската агенция по лекарствата ще предостави съвети на държавите членки на ЕС, така че те да могат да направят това ново лечение достъпно за спешна употреба

EMA може да даде зелена светлина на лекарството срещу Covid-19 на компанията Merck - 1
Снимка: shutterstock

Европейската агенция по лекарствата (EMA) заяви в четвъртък, че повечето държави членки на Европейския съюз са започнали да внедряват бустер дози на ваксини срещу Covid-19 за хора в риск, добавяйки, че "следващата стъпка може да бъде разширяване на бустер дозите към общото население".

След разрешаването на лекарството срещу Covid-19 "молнупиравир" (molnupiravir) в Обединеното кралство, EMA заяви, че заключава, че лекарството "може да намали способността на коронавируса да се размножава в тялото, като по този начин предотвратява хоспитализация или смърт при пациенти с Covid-19“.

С оглед на това Европейската агенция по лекарствата ще предостави съвети на държавите членки на ЕС, така че те да могат да направят това ново лечение достъпно за спешна употреба, преди то да получи официално разрешение за употреба, предава АФП.

EMA посочи, че също така ще се опита да ускори прегледа, който стартира миналата седмица относно това дали да даде официално зелено светлина на лекарството на Merck в рамките на ЕС, тъй като се очертава "четвърта вълна" от болестта.

"Ще се опитаме да ускорим нашата оценка, за да постигнем разрешение възможно най-скоро“, каза ръководителят на ваксинационната стратегия към EMA Марко Кавалери на пресконференция, добавяйки, че все още не може да даде конкретна времева линия, съобщава Франс прес.

"Тъй като навлизаме и вече сме в четвъртата вълна на тази пандемия, ще обмислим дали научно становище от EMA би могло да подкрепи разрешението за спешна употреба на ниво всяка държава членка“, добави той.

По-рано в четвъртък британският регулатор на лекарствата обяви, че одобрява лекарството срещу Covid-19 на Merck, което забавя заболяването при хора, които вече са се заразили, за разлика от ваксините, които на първо място предотвратяват хората да се заразят с коронавируса.

Междувременно EMA призова хората да се ваксинират възможно най-скоро, за да ограничат скока на случаите на коронавирус.

Предупреждение идва, след като по-рано в четвъртък Германия отчете рекорден ежедневен ръст на случаите с Covid-19, а Световната здравна организация заяви, че скокът на заразените в Европа е "сериозен повод за загриженост".

"Епидемиологичната ситуация в Европа сега е много тревожна“, каза Фъргюс Суини, ръководител на клиничните проучвания и работната група на EMA. "Наистина е важно всички да сме ваксинирани, защото не всички сме защитени, докато всички не сме защитени".


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Онзи

    11 13 Отговор
    Отрова във вид на хапче.

    Коментиран от #2

  • 2 не думай

    9 11 Отговор

    До коментар #1 от "Онзи":

    добре че е бай Ганьо да ми каже че е отрова хихихи
  • 3 мда

    9 8 Отговор
    Това е нова ковид ваксина през устата.
  • 4 Майна

    13 5 Отговор
    И то за ,,СПЕШНА УПОТРЕБА,, както ,,ваксините,,...БЕЗ ИЗПИТАТЕЛЕН СРОК ...АМИ АКО ИМА ОЩЕ МЕРАКЛИИ ДА СТАВАТ ЕКСПЕРИМЕНТАЛНИ МИШКИ....
  • 5 ко? Не.

    13 6 Отговор
    Искат да ни убиват по всякакъв начин.
  • 6 Майна

    15 4 Отговор
    Доказано е, че ИВЕРМЕКТИН лекува КОРОНАВИРУСИ инфекции..ЩО НЕ ГО ПРИЛАГАТ??? ЩОТО НЕ ИСКАТ ДА СТЕ ЗДРАВИ..
  • 7 лечение

    6 1 Отговор
    Чaй oт мeнтa:
    Пригoтвянe: В гoлямa ТЕРМОЧАША oкoлo 400 мл., жeлaтeлнo cтъклeнa, двe пликчeтa пo 1-1,5 гр. ce зaливaт c ВРЯЛA ВOДA и чaшaтa ce пoхлупвa. Тaкa cтoи oкoлo 1-1,5 чaca . Cлeд кoeтo ce пoдcлaждa пo жeлaниe и ce пиe нaвeднъж.
    Дoзa: НАЙ-МАЛКО двa пъти-три днeвнo, cутрин нa глaднo и вeчeр прeди cън...
    Cрoк: Cлeд 3 дни, чoвeкът cтaнa oт крeвaтa здрaв...
    -Пaрaлeлнo c тoвa, eдин път нa дeн, oбщ рeфлeктoрeн мacaж нa cтъпaлaтa oт "мacaжиcт". Пoчвa ce c дяcнoтo хoдилo. Прoдължитeлнocт 5-7 дни, дo oтшумявaнe нa бoлeзнeнитe зoни.
    Всичко това, заедно с молитви към Господ и Богородица.

    Коментиран от #12, #20

  • 8 Миро

    8 0 Отговор
    Понеже съм смут смутена не разбирам защо не се пише че ефективността му е 50 процента и цената му е 700 долара.

    Коментиран от #13, #15

  • 9 Пич

    13 1 Отговор
    По интересно ми е , какво ще лекуват , като да ваксинирани... И каква е тази спешност , като са здрави... Особено англичаните , които рапортуваха че плана с боденето е преизпълнен и за следващата петилетка...!!!???

    Коментиран от #16, #27

  • 10 ТОМА НЕВЕРНИ 😠И КОЛЕКТИВ

    6 10 Отговор
    ЗА БЪЛГАРИТЕ ЕДИНСТВЕНИЯ НАЧИН ДА УПОТРЕБЯВАТ ЛЕКАРСТВО ИЛИ ВАКСИНА СРЕЩУ К 19 ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ТО ТРЯБВА ДА Е ПОД ФОРМАТА НА ЦИГАРИ И АЛКОХОЛНИ НАПИТКИ 😉👍

    Коментиран от #28

  • 11 Е ако

    5 1 Отговор
    лъжете в бройките като ги увеличавате 20-30 ПЪТИ то ситуацията верно изглежда трагична, но неверна. КАКВИ СА СТРАНИЧНИТЕ ЕФЕКТИ ОТ ТОЗИ ПРЕПАРАТ???
  • 12 Миро

    1 4 Отговор

    До коментар #7 от "лечение":

    При раздразнен стомах и язва ментата не се пие изобщо. Проверено. И внимателно с билките. Наскоро четох че трънките в големи количества са много опасни защото съдържат цианид. Билките са чудо на чудесата.
  • 13 ХАХАХАХА

    5 1 Отговор

    До коментар #8 от "Миро":

    50/50 не означава нищо. Я стане, я не стане, пълни простотии.
  • 14 Асан

    6 0 Отговор
    Гълтай си лекарството бе, Тулупе!
  • 15 Госあ

    8 0 Отговор

    До коментар #8 от "Миро":

    УаУ ама то верно е 700 доларес за 7 дневен курс !!! Но е иновативно ! Тоест експериментално, за разлика от поне 4-5 други отдавна в аптечните мрежи и са по 20-30 долара. А между другото, ивермектин се прилага и на хора преди ковито.

    Коментиран от #19

  • 16 Миро

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Пич":

    Имам приятел който изкара ковид. Сложи ваксина от двойните и пие профилактично ивермектин ако не греша от ветеринарната аптека . Въпрос на избор.

    Коментиран от #22

  • 17 Фаро

    7 0 Отговор
    Пълно е с лекарства срещу грип и нито едно не действа.Само свалят температурата и те карат да си мислиш че си оздравял за няколко часа.И с ковид бизнеса е същото

    Коментиран от #21

  • 18 Антиваксър

    3 0 Отговор
    Аз чакам хомеопатично лекарство срещу ковид.

    Коментиран от #25

  • 19 Миро

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Госあ":

    Нема лабаво с цените на лекарствата. Двама мои приятели пият редовно лекарства. Цената на лекарствата през здравната каса са 1500 лв на месец .не пиеш и умираш. Това е голям бизнес. Има чудеса за тези неща и много хора вкарват лекарства и печелят. Внасят от Русия, Сърбия, Турция и Гърция.
  • 20 Накрая опелото

    2 3 Отговор

    До коментар #7 от "лечение":

    Задължително с тамян.

    Коментиран от #23

  • 21 Миро

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Фаро":

    Пил съм лекарства за грип и изстинка които са за американската армия. Вечер едно хапче и това е. Хремата спира до час и сутринта си чисто нов. Говорих с лекари по въпроса и са на мнение че са опасни за масова употреба.
  • 22 Интензивното

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "Миро":

    Имаш приятел а през мен са минали около хиляда без никакви проблеми и усложнения без ваксини и фарма лъжите.Най често даваме антибиотик и много рядко разреждащи кръвтасамо след поставена диагноза.Най често това са хора с кардиологични проблеми и ковид
  • 23 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 0 Отговор

    До коментар #20 от "Накрая опелото":

    Никой не е вечен, но този метод вече го приложих успешно на трима и те оздравяха....за голямо мое и тяхно учудване!
  • 24 др ливайн

    3 0 Отговор
    няма мераклии за Мерк,така че спестете си лекарството и всички лъжи свързани с "пандемията"
  • 25 Госあ

    2 1 Отговор

    До коментар #18 от "Антиваксър":

    Осцилококцинум. Индийците го препоръчаха заедно с добавките като превенция.
  • 26 Ами ...

    2 0 Отговор
    Нещо не ми е ясно. Нали ваксините защитанаха от тежко протичане на болестта, хоспитализиран и смърт. Пък сега: "ваксините, които на първо място предотвратяват хората да се заразят с коронавируса". 😀 Нали в Западна Европа са ваксинирани? Каква четвърта вълна? 😀 Ваксинационната стратегия да не се провали нещо, та да се връщаме към изпитаните методи - лекарство? 😀 А изхарчените трилиони от НАШИТЕ ПАРИ? А загубите за обикновените хора? Нещо не ми се струва, че толкова лесно ще се размине.

    Коментиран от #29

  • 27 SSS

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Пич":

    Защото и там има бай Ганьовци, опитващи да мислят само за себе си, но са 20 към 80%.
  • 28 Krum

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "ТОМА НЕВЕРНИ 😠И КОЛЕКТИВ":

    По-скоро да са 2000 лв и да ги търсят с връзки, далавера да има, това е начина.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.