Last news in Fakti

6 Ноември, 2021 14:21 26 450 12

Любима на мнозина напитка предизвиква преждевременно стареене

  • напитка-
  • стареене-
  • газирани напитки-
  • здраве

Газираните напитки със захар могат да провокират метаболитни проблеми в организма

Любима на мнозина напитка предизвиква преждевременно стареене - 1
Снимкa: Shutterstock

Преждевременното стареене може да бъде причинено от напитка, която много хора обичат и употребяват масово. Учените отбелязват, че при консумацията ѝ промените започват да настъпват на клетъчно ниво.

Това казаха експерти от Калифорнийския университет UCSF, които проведоха проучване за ефектите от пиенето на газирани напитки.

По време на експеримента е внимателно проучена информация за 5309 американци, чиято възраст е в диапазона от 20 до 65 години. Никой от участниците не е имал сърдечно-съдови проблеми.

Една част от тях пиели редовно газирани напитки в продължение на 3 години, докато други ги изключили напълно от ежедневието си. При редовна употреба на напитки, които съдържат много захар, участъците на ДНК, разположени в краищата на хромозомите (теломерите), стават по-къси.

Тези теломери се намират директно в левкоцитите и са пряко свързани с намаляването на продължителността на човешкия живот. Освен това рискът от развитие на патологични заболявания с хроничен характер може да се увеличи.

Професор Елиса Епел говори за факта, че газираните напитки със захар могат да провокират не само метаболитни проблеми в организма. На клетъчно ниво те засягат тъканите и провокират по-бързото им стареене.

В същото време теломерите започват да се скъсяват много по-рано, отколкото се появяват здравословните проблеми. Ефектът от тези напитки може да се сравни до известна степен с тютюнопушенето.

Учените отбелязват, че въпреки факта, че в изследването са участвали само възрастни американци, приблизително същите резултати могат да се получат в случай на изследване на деца, пише Zdrave.to.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 33 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Само питам

    63 6 Отговор
    В Щатите освен Пепси и Кока пият ли друго?

    Коментиран от #3

  • 2 Некой си

    41 6 Отговор
    Пийте бира !
  • 3 Texas

    26 4 Отговор

    До коментар #1 от "Само питам":

    доктор пепер се пие доста повече от пепсито,,но най много се пият енергийните супи,дори повече от колата.
  • 4 свидетел

    24 1 Отговор
    газираното не вреди, ако му сипеш водка, но поне 50 мл.
  • 5 Обесен Язовец

    39 2 Отговор
    За аспартана предизвикващ рак добавян, като подсладител в газираните напитки нито дума! Но от захарта, пазете се. Правете компотите с подсладители за да не стареете преждевременно.
  • 6 Обесен Язовец

    38 6 Отговор
    Заради тези боклуци родни производители, хората забравиха традиционната българска напитка ЛИМОНАДА. Дори пенсионерите не посягат, към тази отрова. Те обаче нагли. Пиите Кока Кола Зиро с нула калории. Реклама за кухи лейки и лековерни жени!
  • 7 ААА СМЯХ

    5 1 Отговор
    МОГАТ или наистина,, ама и вие сте едни
  • 8 Дарт

    6 1 Отговор
    Затова, остаря... бързо, бързо, надигай шишето, да утолиш жаждата, ох тоз момък, бил много културен...!
  • 9 Възмутен

    14 2 Отговор
    Само глупости се пишат. Пия всякакви безалкохолни НЕГАЗИРАНИ напитки и съм си супер. Но най - много обичам българския традиционен компот - домашно приготвен , с много плодове и много захар.
  • 10 Ох, притесних се

    17 2 Отговор
    че става дума за ракията! Олекна ми и ще си налея да се успокоя :)
  • 11 Маргарита

    6 2 Отговор
    Аха, брей, брей, захарта вредна!? А а амеканските подсладители - много полезни и изобщо не са вредни! Това "проучване" с колко долара ее подплътено??? Щото, "тъпите" германци внасят от Грузия лимонада само със захар, не и подсладители!
  • 12 гиги

    3 1 Отговор
    Проблемът не е в газираните напитки със захар , а в захарта. Който разбрал , разбрал.