Last news in Fakti

6 Ноември, 2021 15:17 12 853 10

Какви са симптомите на алкохолната чернодробна болест?

  • черен дроб-
  • цироза-
  • симптоми-
  • болест

Най-честата и ранна проява е „омазнен“ или „затлъстял“ черен дроб

Какви са симптомите на алкохолната чернодробна болест? - 1
Снимкa: Shutterstock

Алкохолната чернодробна болест или наричана още алкохолен хепатит се характеризира с това, че най-често в началните стадии клиничните симптоми са незначителни или липсват. При някои безсимптомни болни при случайни изследвания е възможно да бъде открита и цироза на черния дроб.

Лабораторните изследвания невинаги дават сигурна диагноза. С висока диагностична стойност е хистологичното изследване на биопсичен материал от чернодробна тъкан.

Най-честата и ранна проява на чернодробната алкохолна болест е стеатозата на черния дроб – натрупване на мастни депа около хепатоцитите („омазнен“ или „затлъстял“ черен дроб). Този етап от заболяването може да бъде самостоятелно изявен или да придружава възпалителните или циротичните промени.

В 75% от случаите е налице увеличен размер на черния дроб. При опипване органът се усеща леко уплътнен и твърд, със заоблен долен ръб. Пациентите не се оплакват от наличието на болезненост. От лабораторните изследвания е налице завишаване на трансаминазите, като се наблюдава специфична корелация – АСАТ е повишен в по-изразена степен от АЛАТ. ГГТ – гама-глутамил трансфераза се повишава до 2-3 пъти над нормата в 80% от случаите.

За потвърждаване на диагнозата чернодробна стеатоза е достатъчно ехографско изследване, с което се установява т. нар. „светещ“ черен дроб (понякога с множество хиперехогенни и хиподенсни зони).

Алкохолният хепатит се характеризира с наличието на възпалителни промени, некроза и фиброза. Клиничното протичане е в две форми – лека и тежка.

Леката форма е трудна за диагностициране, поради липсата на специфични белези. Клиничната картина е „маскирана“ от самата алкохолна интоксикация. Рядко може да са налице иктер (жълтеница) или болки в областта на черния дроб. При палпация (опипване) в половината от случаите може да има лека до умерена болезненост.

Тежката форма на алкохолният хепатит се изявява след значителна алкохолна интоксикация. В продължение на седмици при пациентите е налице отслабване (анорексия), слабост, повишена телесна температура (до 38-39 градуса). Заболяването може да имитира клиничната картина на апендицит или холецистит (възпален жлъчен мехур). Често е налице пожълтяване на кожата, склерите, лигавиците, потъмняване на урината и изсветляване на изпражненията.

При алкохолен хепатит трансаминазите се увеличават петкратно в 80% от случаите. Билирубинът е умерено до силно повишен, най-често за сметка на конюгирания. ГГТ намалява постепенно, най-често след преустанвояване консумацията на алкохол.

Алкохолната болест прогресира често безсимптомно, поради което е от значение да бъде открит навреме ексцесивният консуматор. Важен критерий е установяването на макроцитоза (увеличен размер на еритроцитите, MCV над 98 U/l), особено на фона на липсата на анемия, заедно с останалите стойности на чернодробните ензими.

Алкохолната стеатоза трябва да бъде различени от стеатозата при диабетно болни, хора със затлъстяване, терапия с кортикостероиди, някои метаболитни заболявания и други.

Алкохолният хепатит изисква изключването на неалкохолни хепатопатии. Важно е отдиференцирането му от апендицит и холецистит, които налагат хирургична интервенция.

Краткосрочната прогноза се определя от тежестта на клиничната картина и подлежащо предшестващо чернодробно увреждане. Лоши прогностични критерии са наличието на асцит, чернодробна енцефалопатия, фебрилитет, покачващи се нива на билирубина в кръвта, протромбинов индекс под 50%, хемолиза и други.

Дълготрайната прогноза се определя от прекратяване на алкохолната консумация. Въпреки че при част от болните дори на фона на преустановената консумация болестта продължава да напредва, пише Puls.bg.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Читател

    15 4 Отговор
    Симптомите са ясни - пие ти се ракия но нямаш
  • 2 ФИЛИП ЕЙДЖИ

    6 1 Отговор
    питайте министъра!?
  • 3 Харам

    20 2 Отговор
    Чистене на черен дроб: Силимарин + Капсаицин (Кайенски пипер) или Пиперин (пие се след ядене!!!) + физическа активност, диета със сокове/салати ЦВЕКЛО и ЦЕЛИНА! Пълен отказ на консумиране на алкохол!!! (Това за хора ДО 40год. - ако сте 45+ отказването, трябва да е постепенно). Някои предлагат сок от арония - нямам наблюдения за доказан ефект, но пък звучи безопасно. Проблемите със съня при отказване от алкохола ги третираме с дози аргинин, преди лягане и витамин Б-комплекс ( и внимателно с витамините от група Б - вижте неприятностите при предозиране!), може да ползвате мелатонин, чай от мелиса, мента или валериана. Надявам се повече хора да се отърват от този най-популярен НАРКОТИК С2Н5ОН... Опитайте да издържите без алкохол поне 5 седмици - направете си предизвикателство!
  • 4 Д р Вирхов

    11 2 Отговор
    Венелинооу,ако можеш да обясниш какво е хистологично изследване на биопсичен материал от черния дроб,аз публично ще си отрежа главичката!
  • 5 Д р Вирхов

    3 4 Отговор
    Пийте на воля алкохол всеки ден,но със 2 Карзила от 90 мг сутрин и вечер и трансаминазите ви ще бъдат като на младо момиче!Е,може да получите алкохолна епилепсия,но то пълно щастие няма.
  • 6 Шамара

    5 3 Отговор
    Венелино свършиха ли секс позите? Сега си изгуби и най верния привърженик ,, младоженеца от Казанлък " , не знам дали той ще продължи да пише тъпни и на мед. теми.
  • 7 ДОБРИЯ ДОКТОР ОТ ФИЛМИТЕ.......

    0 1 Отговор
    ....ПОСЛЕДНАТА ФАЗА НА ЦИРОЗАТА Е .....АСЦИД.......И ВСИЧКО ПРИКЛЮЧВА.......

    Коментиран от #9

  • 8 Наску диаманда

    1 2 Отговор
    Тук също няма какво да се обяснява надълго и нашироко, зависимост, разбира, че ще умира и пак пие на поразия.... всички болести са страшни,, пандора,...някои човек сам си ги причинява, розе, комплекси отново....
  • 9 10литра

    0 1 Отговор

    До коментар #7 от "ДОБРИЯ ДОКТОР ОТ ФИЛМИТЕ.......":

    10литра асцид ми източиха и още мърдам.Нищо не приключва с адцит!
  • 10 10литра

    0 1 Отговор
    10литра асцид ми източиха и още мърдам.Нищо не приключва с асцид!