12 Ноември, 2021 05:49 1 335 17

Д-р Антон Койчев: Колегите са на ръба на силите си

  • д-р антон койчев-
  • коронавирус-
  • болници

Ще изкараме едно дълго и мъчително плато, по-рано от Коледа и Нова година не виждам как ще имаме светлина в тунела, смята председателят на Комисията по здравеопазването в СО

Д-р Антон Койчев: Колегите са на ръба на силите си - 1
Снимка: БГНЕС

"Ние не се справяме нито като общество, нито като лидерство чисто политическо, а и на битово ниво част от нашите съграждани не се справят. Много са причините. Ако се върнем 2 години назад - ще стигнем до някакви изводи. Второто управление стои много по-лошо от първото, а те имаха възможност да се поучат от някои грешки, както и да ги коригират. Отново беше пропиляно цялото лято. И в един момент се оказа, че въобще не сме готови, а това беше изключително ценно време", каза председателят на Комисията по здравеопазването в СО д-р Антон Койчев в студиото на "Денят ON AIR".

Според него "зеленият сертификат", който подтикна хората да се ваксинират, можеше по-рано да бъде изговорен и да се даде гратисен период.

"Не е нужно да си голям откривател, гледай успешните модели, и ги пренасяй тук. Но виждаме, че и балканските народи около нас не са кой знае колко напреднали. Ние сме склонни да мислим в конспиративни теории, социални нихилисти сме. Информационната компания е разковничето на успеха. Трябва да се говори на хората, трябва да има лидерство. Но знаем, че сме в ситуацията, в която авторитетите са доста принизени", допълни д-р Койчев в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му в момента "Александровска болница" е под огромен натиск, както всички останали болници.

"Колегите са на ръба на силите си. Те са емоционално и физически изтощени. Непрекъснато се отварят нови COVID легла, а свободните места се запълват за часове. Ще изкараме едно дълго и мъчително плато, по-рано от Коледа и Нова година не виждам как ще имаме светлина в тунела. Отменените планови операции са проблем за цялата здравна система, тъй като болните с хронични заболявания ще останат на заден план. За някои от тях факторът време е доста важен", коментира експертът.

И подчерта, че засега няма логистични пропуски, които да водят до затруднение в работата.

"Но дори да имаш най-добрата логистика - ако ти имаш толкова голям натиск, усложняващо се толкова бързо, много трудно биха издържали. Не сме както бяхме през март 2020 година и сега да се допусне такова нещо - това е голяма присъда и като общество, и като лидерска класа. Ясно е, че тези, които са ваксинирани, прекарват по-леко заболяването. Локдаунът намалява натиска върху здравната система - това, в което сме в момента. Не мога да кажа, че той ще реши всичко. А предишните пъти се видя, че от него има полза", посочи д-р Антон Койчев.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мислещ

    20 3 Отговор
    "Публикувано във факти.бг: По думите му в момента "Александровска болница" е под огромен натиск, както всички останали болници."
    Не е "както всички останали болници", защото повечето болници не приемат и 1 пациент с коронавирус. Лъсна и тази машинация. Препълването на болници е поредният изкуствено създаден проблем.

    Коментиран от #3, #12

  • 2 КОТарАК

    8 4 Отговор
    ,,плато..за първи път чета да се употребява в такова словосъчетание , а съм чел доста...тоя в час ли е?
  • 3 ЕВРО НЮЗ

    14 4 Отговор

    До коментар #1 от "Мислещ":

    На коя хранилка е тоя..??? Аз не съм чул досега някой от тяхното съсловие да напусне защото работата му е ниско платена или непоносимо. Напускат достойните, които казват НЕ НА ВАКСАТА, отказват да се ваксат, не искат да бъдат съучастници на глобалния капиталистически геноцид..
  • 4 Доктор Мамбов

    20 5 Отговор
    Абсолютно нищо ви няма! Ако бяхте загрижени за болните щяхте отдавна да отхвърлите протоколите, да лекувате с индивидуален подход към пациента според нуждите, да изискате УСЛОВИЯ по смешните Ковид отделения, да настоявате за активно включване на доболничната помощ, т.е. джипитата да са водещи в лечението, разбира се с помощ, когато им трябва! Нямаше да се гордеете колко много умират и да сте един абсолютен резил подобен на продажните ни политици и за 30 сребърника да се " избият " хиляди! У най-големия ви ГРЯХ- още в началото на пЛандемията лекарите по света можеха да спрат бруталния цирк, който предстоеше, просто трябваше веднага да реагират като лекари!
  • 5 провинциалист от провинция Тракия

    17 3 Отговор
    "Ние сме склонни да мислим в конспиративни теории" - конспиративно най-набодените държави ги тресе вълна след вълна, коя от коя по-висока...
  • 6 нннн

    10 4 Отговор
    Ами те, половината ви колеги са в Германия и др.
  • 7 аман

    12 2 Отговор
    Не искам да се грижат по този начин ояли се крьвопийци ниедни бетер политици станахте бе госпуда.
  • 8 Човек от щаба

    14 2 Отговор
    Д-р Москов каза, че не сте на ръба, д-р Койчев. Казва, че 17 % от леглата са заети, а в натоварените няколко болници, които медиите най-много обичат да снимат е 30 %. За първи път съм склонен да се съглася с този наркоман. Но новина, че лекарите не смогват да лекуват си има своя замисъл. Така се прави пандемия. Как иначе да те убедят, като виждаш, че не е чак тъй. Казват ти как е, където с голяма вероятност няма да разбереш лично.
  • 9 NikNay

    11 1 Отговор
    Спрете да приемате за стационарно лечение хора с позитивен корона тест които само кихат или кашлят и могат сами да се справят с вируса в домашни условия! Ама капачката по клиничните пътеки е голяма и май почна вече да ви пресяда .....
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Фен

    0 7 Отговор
    Бе не е вярно! Радев каза, че няма вирус, все тая дали се ваксинираш, пък и здравната система си се справя чудесно, под мъдрото ръководство на Янев и Кацаров! Така че, айде моля...
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 ?????

    7 1 Отговор
    Аиде бе те от една година насам били на ръба на пропастта
  • 14 Фаро

    7 1 Отговор
    Тая лакомия ви излезе на носа нали докторе.На никой не му пука колко сте на ръба сами се набутахте в играта
  • 15 Да да

    7 1 Отговор
    ... видяхме ВИ на “първа “ линия във Видин ???
    Направо “изнемогвате” ....
    Пустош и двама пик.ят в кашони ...
  • 16 Учуден

    5 1 Отговор
    И от какво сте изморени - от постоянно хленчене и протести ли? Болниците в цяла България са празни, в Александровска например имат 180 пациента /от тях 150 кихащи/ и над 1200 души персонал, видяхме и празните стаи във Видин и Търново.
  • 17 Дилдо

    4 2 Отговор
    Ако ви пукаше за хората нямаше да взимате 1200 лева за всеки починал