Last news in Fakti

12 Ноември, 2021 14:24 5 634 31

Изброиха типичните симптоми на ваксиниран срещу COVID-19, но заразен

  • ваксина-
  • коронавирус-
  • заразен-
  • симптоми-
  • заболяване-
  • covid-19-
  • ваксина срещу коранавирус

Датското издание Danmarks Radio отбелязва, че статистиката на заболеваемостта в страната ясно демонстрира ефективността на ваксинацията

Изброиха типичните симптоми на ваксиниран срещу COVID-19, но заразен - 1
Снимка: shutterstock

Нито една ваксина срещу коронавирус в света не може да гарантира 100% защита срещу инфекция, но наличието на ваксина помага за пренасяне на болестта в по-лека форма, многократно отбелязват експерти.

Лекарите са съставили списък с типични симптоми на коронавирус, които се появяват при заразените след ваксинация.

Датското издание Danmarks Radio отбелязва, че статистиката на заболеваемостта в страната ясно демонстрира ефективността на ваксинацията в борбата с коронавируса. Медицинско проучване потвърди, че само 22 682 ваксинирани пациенти са се разболели в Дания. Тази цифра е равна на 0,5% от общия брой на заразените.

„Вие сте защитени от сериозно заболяване, но все пак можете да се разболеете и да се заразите“, обясни професорът по медицина Томас Бенфийлд.

Специалистът добави, че случаите на заболяването след преминаване на курс на ваксинация са пример за „вирусен пробив“. Въпреки че коронавирусът преодолява бариерата под формата на ваксинация, най-често човек може дори да не забележи, че е болен, казват лекарите.

Повечето ваксинирани пациенти с коронавирус са безсимптомни. Някои от заразените показват признаци на лека настинка. Най-често пациентите имат оплаквания от главоболие, хрема, кашлица, възпалено гърло.

Има и такива, които губят обонянието си, но това се среща много по-рядко, отколкото при болни без ваксината.

Въпреки това, отбеляза той, ваксинацията значително улеснява хода на заболяването, въпреки че не минава без хоспитализация.

„Опитът ни показва, че някои се разболяват толкова тежко, че попадат в болница. Това са предимно възрастни хора. Но дори и да се наложи да бъдат хоспитализирани, най-често те не страдат толкова, колкото тези, които сме поели преди появата на ваксините", каза той . Бенфийлд.

Датски учени обърнаха внимание на факта, че ваксинираните срещу нова коронавирусна инфекция се разболяват три до четири пъти по-рядко от тези, които не са били ваксинирани. Подобни статистически данни се наблюдават и за болничния прием в Дания. Броят на смъртните случаи сред болните също е няколко пъти по-малък сред ваксинираните.

Професорът по имунология Рун Хартман каза, че спектърът от симптоми при ваксинираните пациенти е толкова широк, колкото и при неваксинираните, но честотата на неприятните симптоми при хората с ваксинация е по-ниска. Много обаче зависи и от имунитета и здравето на човека като цяло, уточняват изследователите.

„Например има значение на колко години сте. Освен това други аспекти на здравето също играят роля, виждаме, че ефектът от ваксината намалява при най-възрастната част от населението, над 70 години, след повече от шест месеца", обясни имунологът, цитиран от сайта Zdrave.to


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 37 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Същото

    44 4 Отговор
    е като "непорочно зачатие" -)))

    Коментиран от #29

  • 2 Раданч Татлъту

    53 7 Отговор
    Тека е,но е много по-престижно да умреш ваксиниран!☠🤡🥳👍
  • 3 Последния Софиянец

    33 6 Отговор
    Инсулт и ковчег.
  • 4 Ай чИститУ

    29 4 Отговор
    Е поне ще има време да си избере попа и мястото.
  • 5 БАЙ Х@Й‼

    35 5 Отговор
    "... наличието на ваксина помага за пренасяне на болестта ..." ‼️ Това кой го каза ❓

    Коментиран от #7

  • 6 Пипи Чорапчето

    59 8 Отговор
    ОбъркАх се... хем е ваксиниран, хем е заразен, но най-често е безсимптомен;)

    Има и друга група: неваксинирани, които в 70 % от случаите го карат точно безсимптомно или с много леки симптоми - като тези, изброени за ваксинираните!

    На първите им се дава зелен сертификат и те щъкат и разнасят, за втората група - рестрикции, санкции и по къщята, че да не го разнасят!
    Някой би ли ми обяснил разликата между двете групи от МЕДИЦИНСКА гледна точка, моля?!

    Коментиран от #22

  • 7 някой честен

    22 2 Отговор

    До коментар #5 от "БАЙ Х@Й‼":

    Леко се е "изпуснал" да го разберат
  • 8 Цуца

    32 3 Отговор
    Щом подписваме ”информирано съгласие за неизяснени странични ефекти, които може да възникнат в бъдще”, а може и да не възнкнат?, егати ваксините!!!! Спред мен са си чисто плацебо и успокоение за хората. Единствено притъпяването на страха е разковничето. Дори не гарантират, пренасянето на заразата. Мога още да пиша по въпроса, не съм антиваксър, но всеки има право на избор

    Коментиран от #9

  • 9 то да бяха плацебо

    23 2 Отговор

    До коментар #8 от "Цуца":

    Нямаше да е проблем. Лошото е че не са, дори МЗ от кумува срама публикува едни противопоказания, свят да ти се завие като ги четеш.
  • 10 Беги беги

    32 4 Отговор
    Генома на едни прости дрожди за първи път бе "разкодиран" 2003 година след 15 години усилена работа на 200 лаборатории по цял свят. А тези сега ми раздуват, че генома на вируса бил разгадан за 2 месеца. Аре, беги!

    Коментиран от #27

  • 11 Геноцид

    26 7 Отговор
    Искат да изтребят старите, защото социалните системи по света не издържат вече при това застаряващо население.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 КОВИД20

    33 3 Отговор
    Публикувано във факти.бг: ваксинацията значително улеснява хода на заболяването, въпреки че не минава без хоспитализация.
    Улеснява хоспитализацията.
    Глупостите дето ги дрънкат само да не си признаят, че в болниците са ваксинирани. Ако са минали няколко месеца от ваксинацията -6 - ако си с една доза и всякакви други измишльотини само да си докарат тезата, че неваксинираните са болните.
  • 14 Хахаха

    28 3 Отговор
    Разбрахте ли: ваксиниран ако попаднел в болница не страдал много, а умирал бързо:) И нашия Кунчев е така - само месец е в болница:)
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 тц тц

    21 4 Отговор

    До коментар #12 от "Интересно е, че":

    От опитните мишки само ти остана, не можеш да насмогнеш да хвалиш под всички статии чудесната ваксина:Д Дано само не се озовеш при Кунчев на съседното легло, че няма да има на кого да се подиграваме:Д
  • 17 За овце

    23 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Нито една ваксина срещу коронавирус в света не може да гарантира 100% защита срещу инфекция, но наличието на ваксина помага за пренасяне на болестта - Миленка удари в десетката, без да иска. Де "Зелен сертификат" де.
  • 18 К.К.

    15 3 Отговор
    А тук над 10% от приетите в болница са ваксинирани, и то само при 20% ваксинирани население.
  • 19 Варненец

    10 2 Отговор

    До коментар #12 от "Интересно е, че":

    Май гледаш с ваксинирано око. Като гледам тук основно сме ние, вие боднатите намалявате.
  • 20 Ми като

    12 1 Отговор
    са защитени защо ги пак карантинирате? Малей, тея и да излъжат как трябва не могат. По - добре е да покажат какви даговори са подписали ЕК с фарма мафията. Защо ги засекретяват и оглушително мълчат? Защо потъпкват конвенции и закони с "ограниченията"? Крайно време е виновните да си платят престъпленията против човечеството.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Иван

    6 1 Отговор

    До коментар #6 от "Пипи Чорапчето":

    Точният въпрос е по-ценен от десет глупави отговора.
  • 23 Мда

    13 1 Отговор
    Големи статистики за ваксинирани и неваксинирани, а за преболедувалите все нямат данни!?!
  • 24 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    9 1 Отговор
    Къде е Ганчоо,ваксиниран 1403,хъмхъмхъм,алфа вълкът????Става скучно и Кунчев го няма поне снимката да му сложат с тръбата.....май вече е стара....

    Коментиран от #26

  • 25 ман

    10 1 Отговор
    "ваксиниран ..., но заразен"? Тия съвсем изперкаха.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 МмАаНн

    9 1 Отговор

    До коментар #10 от "Беги беги":

    А преди две години нобеловата награда за медицина взе екип учени, изолирали за пръв път вируса на хепатит С след 40 години усилия
  • 28 ахаааа

    5 1 Отговор
    КАто е толкова розово положението, поради что в екстрен порядък се подпукаха с бустерите? трети, четвърти, вече се говори за 5 напролет.
  • 29 nastinka

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "Същото":

    СИМПТОМИТЕ СА КАТО НАСТИНКА И ГРИП,ЗАТОВА ИЗМИСЛИХТЕ ЛЪЖАТА КОРОНА ЗАЩОТО НЯМА КОД НА ГЕНОМА НА ВИРУСА И НЯМА ИЗОЛИРАН ВИРУС ЛЪЖЦИ УБИЙЦИ НА ХОРА!
  • 30 антиваксърски

    0 5 Отговор
    тука е котилото на антиваксърите, тия новини ги побъркват.
    Живеят в конспирации, че света иска да ги прецака, но те са нащрек. Не вярват в нищо, освен в съмнителни фейсбук новини и конспиративни теории, пуснати в сайтове със скорошно регистрирани домейни, скрити собственици и съмнително финансиране. Душицата на българина си е такава - вярва на слухове и интриги - "имам един познат дето има човек в една болница и той е казал" хахахаа
  • 31 flipp

    0 0 Отговор
    Тоест го карат като 99.9 от неваксинираните - тоест леко или безсимптомно, пак пълни глупости пишат