Last news in Fakti

18 Ноември, 2021 17:07 10 114 12

Не е добре ако постоянно поддържате тези граници на кръвното

  • кръвно налягане-
  • стойности-
  • граници-
  • здраве-
  • опасно-
  • хипертония

Адаптира ли се организмът към определени стойности на кръвно налягане?

Не е добре ако постоянно поддържате тези граници на кръвното - 1
Снимка: shutterstock

Стойностите на кръвното налягане варират през постоянно, но има определени стойности, които са по-опасни, особено що се отнася до хипертонията.

За диагноза артериална хипертония не е нужно и двете стойности да са над диагностичния праг. Ако горната е над 140, а долната под 90 се касае за изолирана систолна хипертония. Ако горната е под 140, а долната над 90 – изолирана диастолна хипертония.

Налягането обаче, не трябва да надвишава 140 на 100. Обикновено на пациентите се препоръчва да измерват кръвното си всеки ден, в продължение на поне една седмица, като записват цифрите сутрин и вечер.

Опасно е, ако нивото му постоянно остава над 140 на 100. Това показва, че са започнали да се развиват усложненията на хипертонията – засегнати са кръвоносните съдове, сърцето, бъбреците и зрението.

Горна граница 140 е на границата между „Високо нормално“ и „Хипертония I-ва степен“. Долна граница 100 е на границата между „Хипертония I степен“ и „Хипертония II-ра степен“.

Задължителна е консултацията с общопрактикуващия лекар/кардиолог за оценка на сърдечносъдовия риск, изследвания на липиден профил, ЕКГ, кръвна захар и др.

В тези случаи лекарят може да препоръча да се направи и кардиограма. Случва се горното (систолично) налягане да не се повишава значително – 145-150, а долното (диастоличното) налягане да е нормално, но ЕКГ да показва хипертрофия на лявата камера.

Сърцето не може да работи на пълни обороти, десните му части са претоварени. Това води до развитието на задух и появата на отоци. Повишава се рискът от сърдечна недостатъчност. Обикновено такъв човек вече има атеросклероза на съдовете, поради което се присъединява и стенокардия – неприятни усещания зад гръдната кост при физическо натоварване.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    7 2 Отговор
    Нищожно малко знаете за кръвното налягане за да давате присъда!Не трбва да допускате долна граница...по вашему Диасистолно да е 100!горната граница постоянно варира,но долната трябва да е на ниво до 90 ,а пулсът е показател...При висока горна граница според вас какви стойности на пулса трябва да има???Трябва много да се изследвате вие сами не лекар за да може дадавате мнение!когато отидете да ви мери кръвно лекар...Вече сте в грешка.Ако искате мнение то отидете с данни и дневник воден от вас при него!Убеден съм,ако имате мозък да статистирате кръвното си няма да ви трябва лекар....Сами ще станете такъв!
  • 3 Голям Слон

    11 1 Отговор
    Качвам до 140/100 в началото на ноември. Вероятно е свързано със застудяването. След това от 120/80 до към 130/85. От опит знам, че ако се чувствам добре, значи няма нужда да ходя на лекар. Всяка вечер ходя по 8 км. Понякога карам колело и плувам. Ако има време - тенис на маса и волейбол. Ям всичко. Стремя се да е максимално домашно добито. И много риба! Нея вече от магазина.

    Коментиран от #4

  • 4 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "Голям Слон":

    От студ се свиват големите кръвоносни съдове и се качва кръвното.НО долна 100 не е добре.редно е да работите да не се допуска.120/80 е на супер ниво и 130/85 е много добро кръвно за месец ноември.това ям всичко....Ако сега ядете много свинско и винско без достатъчно зеленчуци и плодове. и качите холестерола.......

    Коментиран от #5

  • 5 Голям Слон

    6 0 Отговор

    До коментар #4 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Да, 140/100 го усещам неприятно. Преди доста години имах някаква криза. Качих до 200/190. Как не умрях, не знам. Тогава всъщност си напавих изследвания. Холистеролът ми беше 15. И нито една тлъстинка по мен. Оказа се проблемен черен дроб спрямо мазнините. Но зная какво да правя. Живея здравословно. Даже повече, отколкото позволяват условията.

    Коментиран от #6

  • 6 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    2 2 Отговор

    До коментар #5 от "Голям Слон":

    Става с Възраста.черния дроб произвежда холестерина през ноща!!5 е много високо.Холестерола Общ трбва под 5 дае.след 50г задължително се взима Статин подходящ.Има много добри това е лекарство ИСТИНСКО!таблетката вечер след ядене и по възможност не се храниш повече!това,че човек не е дебел не означава,че холестеролът му е норма!за това се проверява на 6месеца,както и кръвна захар!Другия вариант ,който правя е Много Пектин!Но Статинът не е отрова!не ти скапва черен Дроб не слушай незнаещи писачи!Ако можеш да ядеш на ден по 40 ябълки....не ти трябва нищо,или по 300мушмоли.когато кажат Ябълков оцет помага....Да това е така,но не ви обсняват,а Защо точно Ябълков....заради пектина...Ако сирязал ябълки колкото мен за последните над 20г и ако си ги минавал на центрофуга после и си пълнил по 300л Ябълкова мъст ще знаеш всичко за Пектина!Същия Пектин го има в Мушмолатакогато е готова за -ам-ам!ПС.Много важно е да следиш и лош холестерол и съотношение Лош -добър както и триглицериди!Според мен при правилна хигиена на живот,можеш да преодолееш всякакво заболяване.Естественно Хирургична интервенция,ако се налага ти трябва касапин!сам можеш нещо,което е в обсега и имаш познания.Не е по Сложно от Карбуратор Солех да кажем!

    Коментиран от #7

  • 7 Голям Слон

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Не 5, 15! :-)))) Не пия лекарства. Намразил съм ги още от детството. Отговорно заявявам, че нищо различно от парацетамол не пия. Другото е билки, отвари и здрава храна. От 20, може и повече години, не съм се ваксинирал. И сега няма да го направя. За ръста си от 197 см тежа 98-99 кг. От медиците ходя само при зъболекар на 6 месеца. Болнични не ползвам, защото почти не боледувам. И да го правя, на крак е. Трима в семейството бяха болни от ковид. Така и не се разболях, а бях плътно с тях един месец :-)) Но това е по една друга тема. Холестеролът сега ми е 4.9. Точно горната граница. Но мисля, че повече от това вече не мога да свяла. За 46 години смятам, че е добре.

    Коментиран от #9, #11

  • 8 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    4 3 Отговор
    Още Нещо ...Не всяка ябълка има количеството пектин,което е нужно....Всъщнаст,ако режеш бълки и ти лепнат ръцете това е пектина.колкотое по голям Процента Захарност ,толкова повече Пектин!мисля,че ви дадох ценна лекция,ако има какво да я приеме!най добър Сорт ,като захарност е Златна превъзходна.И то тази ,която е култивирана в България за нашия климат!Самия сорт не е Български,но съм убеден че не е нито Руски нито Холандски.Според мен е Турски!Климата тук е подходящ за този сорт...Не мога да си представя в Русия при кратък вегетационен период и при англосаксонците как може този Сорт Ябълка да достигне перфектна Зрялост

    Коментиран от #10

  • 9 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    0 1 Отговор

    До коментар #7 от "Голям Слон":

    Да бе 15 е супер високо!Трябва под 5 да го държиш!
  • 10 Голям Слон

    5 0 Отговор

    До коментар #8 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Ябълката ми е един от любимите плодове. Ям всичко от нея без дръжката :-) Мъча един "белый налив" - руски сорт, но резултатът е слаб. Иначе съм почитател на зимните сортове - поне аз моите ги бера в края на октомври. Жълти, червени и златни ябълки - не са моите. Трябва да са големи, зелени и много кисели :-) Благодаря за лекцията. Беше полезна!
  • 11 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Голям Слон":

    Без статин не можеш да компенсираш само с Правилен Живот и храна!това е проблем на възраста!С пектин,трябва да ядеш само мушмоли.С Пектин е абсолютна новинка и ще решиш проблема,но в един момент няма да можеш и една да изядеш!Другия вариант е Сушени ябълки,тях можеш да ги комбинираш.В Къщи имам сушилня и приготвям храна силна и качествена,като се върне синът ни.Пробвай и орехи.Но съм убеден само с Храна не можеш да Нормализираш холестерола си.

    Коментиран от #12

  • 12 Голям Слон

    6 0 Отговор

    До коментар #11 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Баба ми почина 102 години и беше винаги с високо кръвно. Не смятам още на 46 да се започвам с лекарствата. Холистерол 4.9 за момента ме устройва. Кръвното също е добро за възрастта. Пулсът ми е супер. Благодаря за хубавата дискусия!