23 Ноември, 2021 17:42 3 050 24

МЗ посочи разликите между настинка, сезонен грип и COVID-19

  • здравеопазване-
  • грип-
  • covid-19

Дългосрочните последици за здравето могат да се проявят след седмици и дори месеци

МЗ посочи разликите между настинка, сезонен грип и COVID-19 - 1
Снимка: БГНЕС

По какво се различават настинката, сезонният грип и Ковид-19? Информация по този въпрос публикува Министерството на здравеопазването на официалната си Facebook страница.

Признаците на Ковид-19 могат да имат някои особености, но те обикновено не са лесни за разграничаване от тези на други респираторни инфекции, като настинка или сезонен грип (инфлуенца). Това означава, че диагнозата Ковид-19 не може да бъде поставена единствено въз основа на симптомите. По тази причина е важно при съмнение за инфекция с коронавируса SARS-CoV-2 да бъде направено лабораторно изследване.

Настинката, сезонният грип и Ковид-19 са заразни инфекции, които се предават по респираторен път и са причинени от различни вируси – например риновирусите причиняват настинки, грипните вируси причиняват инфлуенца, а Ковид-19 се причинява от коронавируса SARS-CoV-2.

Изглежда, че SARS-CoV-2 се разпространява по-лесно от грипните вируси и при него е на лице по-тежко протичане на заболяването. Освен това при заразяване с коронавируса появата на първите симптоми отнеме повече време, а заразените хора са заразни по-дълго в сравнение с болните от инфлуенца.

Признаците на настинка ("обикновена настинка") са главно нарушено дишане през носа, кашлица и дращене в гърлото. В редки случаи може да се появи и лека температура. Обикновено не настъпват усложнения.

Сезонният грип се характеризира с внезапна поява на висока температура, кашлица и болки в гърлото, придружени с главоболие и/или болки в мускулите и ставите. Усещането е за тежко боледуване. Други признаци на заболяването могат да включват обща слабост, изпотяване, хрема и гадене.

Най-честото усложнение при сезонния грип е пневмонията, а при децата може да бъде развита и инфекция на средното ухо. В редки случаи може да се стигне и до усложнения като възпаление на мозъка и на сърдечния мускул, се посочва в информацията на Единния информационен портал.

Най-често срещаните симптоми на Ковид-19 са кашлица и повишена температура. Възможно е да се появят болки в гърлото, главоболие и болки в крайниците, както и обща слабост, а с течение на времето и задух. Възможни са и други признаци на заболяване като гадене, конюнктивит, подуване на лимфните възли и сънливост.

Особена характеристика на Ковид-19 са нарушенията на обонянието или вкуса. Инфекцията може да протече безсимптомно, но също така може да засегне дихателната и други системи в човешкото тяло. органи. Възможни са различни усложнения и тежки възпалителни реакции. Дългосрочните последици за здравето могат да се проявят седмици и дори месеци след заразяване с Ковид-19.

Особено уязвими при заразяване както със сезонния грип, така и с коронавируса са възрастните хора и лицата с хронични или придружаващи заболявания. При тях рискът от тежко боледуване е значително по-висок и по тази причина е важно да се защитят, ваксинирайки се срещу инфлуенца и Ковид-19. Препоръката е двете ваксини да се прилагат с интервал от 14 дни.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мислещ

    44 1 Отговор
    Сега ако почнат тази разлика да я правят и в сттистиката за болните, пандемията си замина.
  • 2 др Гей Билтс

    40 2 Отговор
    Разликата е само в децибелите на телевизора.
  • 3 Майна

    29 4 Отговор
    Признаците са ИДЕНТИЧНИ, ПРОСТО НЯМА ТАКЪВ НАБЕДЕН ВИРУС...САМО ГЛУПАЦИТЕ ОЩЕ НЕ СА РАЗБРАЛИ

    Коментиран от #11

  • 4 Гладкомозъчна печена 🎃

    9 2 Отговор
    Да се пие чай от мента и валериан .
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Грульо

    38 2 Отговор
    "Тoвa oзнaчaвa, чe диaгнoзaтa Кoвид-19 нe мoжe дa бъдe пocтaвeнa eдинcтвeнo въз ocнoвa нa cимптoмитe. Пo тaзи причинa e вaжнo при cъмнeниe зa инфeкция c кoрoнaвируca SАRS-СоV-2 дa бъдe нaпрaвeнo лaбoрaтoрнo изcлeдвaнe."

    Лабораторно изследване PCR тест, на който пише, че не е диагноза. :D
  • 7 Произведено в България

    18 2 Отговор
    4 игла вече не е безплатна и ще струва на всеки потребител 69 лева и 78 стотинки.
  • 8 Гладкомозъчна печена 🎃

    7 3 Отговор
    Трябва да си купя нов самсунг за 2900
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 BOBO

    26 1 Отговор
    ВСИЧКО СЕ ПИШЕ КОВИД
  • 11 Please

    2 20 Отговор

    До коментар #3 от "Майна":

    Единственият глупак тук си ти....

    Коментиран от #23

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 набухвател

    14 3 Отговор
    Всяка зима боледувам от нещо си със загуба на обоняние и вкус.Какво е- казва ли ти някой.Пет шест дена и изчезва!
  • 14 Пиле у кълчища

    18 1 Отговор
    Е толко ли нема еди болен от грип 2 годин вече бря.
  • 15 Бравос

    16 2 Отговор
    Значи ако кихна днес е настинка, но ако пак кихна след 3 месеца задължително е Ковид защото е дългосрочна последица от първото кихане:))) Не дай си боже и да се изпотя или да ме заболи крака направо съм пътник:)))
  • 16 Антимилиционер

    1 16 Отговор
    Разликата е, че едното е излязло от лабораторията за експерименти с вируси от прилепи. Българите не го проумяват, защото са най-големите оклуци на света.

    Коментиран от #20, #24

  • 17 ПРАВДА

    18 2 Отговор
    Разликата е , че няма разлика .
  • 18 Ами ...

    11 4 Отговор
    Значи си е грипче, с положителен PCR. Мангъров отдавна го каза. Нещастници.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 КовидманЯк

    5 1 Отговор

    До коментар #16 от "Антимилиционер":

    Ми махай се от България, върви в Австрия, там е за теб, ще се кефиш на мерки, локдауни, маски, ваксини и всякакви такива оргазмистични за теб екстри.Ко правиш тука?Напускай!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 значи

    2 0 Отговор
    89% от тестваните не се знае с какво са заразени.Ама всичко което не е ковиТ е недоходоносно.За това всичко е ковиТ.Важното е да лапаме едни 1200 лева на бройка па истината кучета я яли.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 НЕ СИ АНТИ

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Антимилиционер":

    Чист милиционер си и то от тия от 1946 година.Тъпи но убедени в единий светли социализАм