24 Ноември, 2021 14:37 2 672 49

Водещи лекари канят известни антиваксъри в COVID-19 отделения

  • русия-
  • пандемия-
  • коронавирус-
  • спутник v-
  • ваксина

Русия официално е обявила повече от 9,4 млн. заразени с коронавируса от началото на пандемията и близо 268 000 починали, като и по двата показателя страната се нарежда на пето място в света

Водещи лекари канят известни антиваксъри в COVID-19 отделения - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Днес водещи руски лекари поканиха известни личности и политици с възгледи против ваксините да посетят червените COVID-19 зони в болниците и сами да се уверят в последиците от пандемията, информира "Франс прес".

В отворено писмо, публикувано от държавната новинарска агенция ТАСС, 11 лекари от няколко града написаха до дузина обществени фигури, които са изразявали антиваксърски възгледи пред стотици хиляди последователи в социалните мрежи.

Русия, една от най-тежко засегнатите от пандемията от коронавируса, изпитва затруднение с масово противопоставяне на ваксинацията, въпреки че тя разработи няколко местни ваксини, включително "Спутник V".

Въпреки многобройните молби от страна на президента Владимир Путин, само 37 процента от руснаците са напълно ваксинирани и страната регистрира повече от 1000 починали на денонощие през последните седмици.

В писмото си лекарите казаха на няколко певци, актьори, телевизионни лица и политици, които изразиха скептицизъм относно ваксинациите, че ще отделят време да ги разведат из центровете за лечение на COVID-19.

"Всички сме донякъде заети, вероятно можете да се досетите с какво", се посочва в писмото, като сред подписалите го е известният московски лекар Денис Проценко, който ръководи главната столична COVID-19 болница.

"Но като се има предвид колко хора ви четат и слушат, ще намерим време да ви разведем през червените зони, интензивните отделения и патологичните отделения на нашите болници", изтъкват лекарите.

"Може би след това ще промените позицията си и по-малко хора ще загинат", се добавя в писмото.

Наред с други, писмото беше адресирано до телевизионния водещ Оскар Кучера, който се усъмни в безопасността на ваксините пред своите почти 300 000 последователи в "Инстаграм" този месец.

То беше адресирано и до актьора Егор Бероев, който сравни въвеждането на ограничения за неваксинирани московчани с отношението на нацистка Германия към евреите, и до рок звездата Константин Кинчев, който каза пред таблоид, че "не искал да живее в дигитален концентрационен лагер".

Лекарите се обърнаха и към политици, включително 77-годишният комунистически лидер Генадий Зюганов, чиято партия организира протести срещу задължителните ваксинации и здравните паспорти.

"Живеем в епоха, в която мнението на професионалист във всяка област може лесно да бъде разсеяно от известна личност", написа Проценко в своя канал в "Телеграм", обяснявайки защо лекарите са написали писмото.

"Налице е истинска война, в нея всеки ден губим над 1000 души, които не са подготвили тялото си да се сблъска с този опасен вирус", подчерта той.

Русия официално е обявила повече от 9,4 млн. заразени с коронавируса от началото на пандемията и близо 268 000 починали от COVID-19, като и по двата показателя страната се нарежда на пето място в света.

Държавната статистическа агенция Росстат съобщи обаче, че действителният брой на починалите от COVID-19 в страната е близо 450 000 до края на септември.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сатана

    40 13 Отговор
    Вероятно КОВИД отделението ще прилича на Американското студио за заснемане Лунното им презимяване.

    Коментиран от #3, #27

  • 2 ТаУмВзе

    9 19 Отговор
    Гениално! Ако си антивакса да се заразиш в ковидясало отделение. Брао. Хипократ е некой си там.

    Коментиран от #45

  • 3 Зъл

    7 18 Отговор

    До коментар #1 от "Сатана":

    Отиди и виж, личбо, с очите си!
  • 4 Преболедувал

    36 1 Отговор
    Само не разбрах това бебенце на снимката, защо е над тази статия?

    Коментиран от #9, #14, #29

  • 5 Жоро

    13 35 Отговор
    А тука най простия антиваксър даже е в парламента

    Коментиран от #8, #47

  • 6 Киро Жарта

    33 5 Отговор
    Ангел КУНЧ ще бъде ли там ???!!!

    Коментиран от #11

  • 7 Смех

    37 9 Отговор
    Никой не отрича вируса бе клепари... Вместо да ми се правят на интересни там да си гледат болните, че щу се народ изтрепаха...
    Канели антиваксъри какво да им покажат ваксаните в отделенията ли...

    Коментиран от #10, #46

  • 8 Зъл

    8 8 Отговор

    До коментар #5 от "Жоро":

    Ама нещо този 2017 друго е разправял, ама важното е да лапаме, а че измират масово хора, какво значение има.
  • 9 Смех

    18 2 Отговор

    До коментар #4 от "Преболедувал":

    щото е мургаво... И да накрат хората да си мислят, че бебета умират от ковидя...
  • 10 Зъл

    5 18 Отговор

    До коментар #7 от "Смех":

    Отиди и виж бе црвл!

    Коментиран от #15

  • 11 Няма

    9 1 Отговор

    До коментар #6 от "Киро Жарта":

    Не, той е "ваксър".

    Коментиран от #23

  • 12 Въпрос

    24 6 Отговор
    Това няма да го направят тук, защото истината ще лъсне за бройката хоспитализирани, легла, реанимация и т.н. Ще се види колко реално са тези хоспитализирани със заболяване. Няма да може да има надписване на бройки и ще навредят на корпоративния интерес за печалби и източване на касата.
  • 13 Gost

    23 3 Отговор
    Лично не съм антиваксър! Лично съм против новите ваксини, които пазят клетките на организма, опитвайки се да модифицират ДНК да се Ози от вируса, но не изграждат антитела, които действително се борят активно срещу щама, но пък “ваксинираните” са идеален преносител на вируса! Ваксината, от своя страна, пази само от варианта на щама, за която е създадена. Друг вариант я заобикаля. Затова се налага втора, бустер, мустер и т.н. дози. От там, че са преносители, без да са заразени за момента, заразяват не ваксинираните. Защо предишните щамове изчезваха за сезон, а този още от 19-та стои?
  • 14 ммм даа

    7 0 Отговор

    До коментар #4 от "Преболедувал":

    щото тоя ............анатоли е мазен тиняк - и му казах, да си опича акъла, защото точно медията е гнойната рана на всичката тази смрад
  • 15 Смех

    8 4 Отговор

    До коментар #10 от "Зъл":

    Бе црл влизам и излизам без проблем да си е б еш майката п едал сплескан...

    Все едно има бариера на входа , ти бил ли си провицианлен град бе клепар , ковид се вихри там де има политика само...

    Коментиран от #17

  • 16 ЗНАЕЩ

    22 3 Отговор
    "ВАКСИНАТА" МОЖЕ ДА ВИ ПРИЧИНИ СТРАШНИ НЕЩА В ТЯЛОТО НО НЕ И ДА ВИ ПРЕДПАЗИ ОТ КОВИД 19.ЗА ПРОФИЛАКТИКА И ЛЕЧЕНИЕ СЕ ПОЛЗВА "ИВЕРМЕКТИН",С НЕГО ИМАТЕ ПО-ГОЛЯМ ШАНС ОТКОЛКОТО С ТАЗИ ДОКАЗАНА ОТРОВА.
  • 17 Зъл

    4 17 Отговор

    До коментар #15 от "Смех":

    То селото дето е нормално да няма като сте 30-на човека на кръст,
    . И вмест да пишеш простотии марш в някое корона отделение, слтак!

    Коментиран от #20, #22

  • 18 БАЙ Х@Й‼

    30 3 Отговор
    Ние пък от ДВА месеца каним медиите да покажат КУНЧЕВ‼️‼️‼️

    Коментиран от #19

  • 19 Зъл

    0 6 Отговор

    До коментар #18 от "БАЙ Х@Й‼":

    Ане толкова ли не стоплихте, че кунчев се е снишил да не опере пешкира покрай тиквата.

    Коментиран от #34

  • 20 Зъл си

    16 2 Отговор

    До коментар #17 от "Зъл":

    Само към себе си , защото си празд. Какво може да види някой в такова отделение , освен нормалното - ковидвсал . Как това ще накара някой да се ваксинира !? Колкото по ваксани , толкова по болни. Справка - Германия , САЩ , и др.
  • 21 Hoho Boho

    19 1 Отговор
    Нека да поканят ваксинираните...
  • 22 БАЙ Х@Й‼

    15 2 Отговор

    До коментар #17 от "Зъл":

    Обясни ми разликата и приликата : При 20% ваксинирани в обществото имаме 20% ваксинирани сред заразените ? Като задача за вероятности - при 1000 чорапа от които 20% са бели , шанса сред 100 произволни да има 20% бели е най-голям ‼️ За лечение - разликата е в болничните грижи ‼️

    Коментиран от #28

  • 23 Киро Жарта

    3 1 Отговор

    До коментар #11 от "Няма":

    Ама нещо го отнема по талавизоро
  • 24 Анонимен

    10 0 Отговор
    За първи път изразявам съгласие със Зюганов. Подкрепям антиваксърите за кампанията им срещу сготвеното за Короната от тръни. Лекарите-инициатори могат да се допитат до колегите си от другите медицински звена, дали ситуацията в техните интензивни и патологични центрове е по-различна, както да се сдобият с информация за починалите от сърдечно-съдови и онкологични заболявания. Като ще се въздейства емоционално, да се действа по-мащабно. Инициативата им е куха и евтина - не мога да повярвам, че излиза от руснаци, явно колкото повече папкаш, толкова по-малко мислиш! Все повече се убеждавам колко смислен е църковният пост!
  • 25 Ventura

    7 0 Отговор
    Ами покажете ни го по ТВ то! Или пак ще видиме кючекчий, без нийакви симптоми. То тази опорка вече всички я пробутвате, ама никой нни я показва, защо ки!?
  • 26 монта ние

    9 1 Отговор
    покажете изолиран щам на ковид и тогава ме поканете в ковид ли,или в грипно отделение!
  • 27 Грамотен сатана

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Сатана":

    Сатана, Сатана! Къде се прЕзИмяваш Пишеш глупости по всички теми и то НЕГРАМОТНО.
  • 28 Много е просто

    4 11 Отговор

    До коментар #22 от "БАЙ Х@Й‼":

    Еднакво се заразяват ваксинирани и неваксинирани.
    Ваксината не предпазва от заразяване, а подготвя организма при реална зараза имунната система да е с по-бърза реакция и по-леко протичане. Разликите са в % починали и усложенията.

    Коментиран от #31, #32, #44

  • 29 Рошко

    9 0 Отговор

    До коментар #4 от "Преболедувал":

    Просто психология, от съжаление да иде човек да се боцне. Просто е
  • 30 Баба

    14 1 Отговор
    Събрали всички с пневмония от цяла България и ги натикали в две отделения ще се пръснат по шевовете и крещят обиждат хората били антиваксъри елате да видите...Какво да видим,колко сте некадърни и що народ избихте,че повечето не са с ковид а бактериална,туберколозна,грипна,тютюнева и др пневмонии?Това и баба го може ама там где живее баба сте закрили всички болници и баба ходи при селския ветеринар щото е по добър и е антиваксър

    Коментиран от #48

  • 31 БАЙ Х@Й‼

    7 1 Отговор

    До коментар #28 от "Много е просто":

    Ахаааа, довчера предпазваше, а сега вече НЕ , а само помагала‼️ То скоро ще обявят и списъка от САЩ. Оня в който НЕжеланите реакции сред НАДУПчЕНИТЕ срещу ковит са равен брой с НЕжеланите реакции при ВСИЧКИ други ваксини ВЗЕТИ ЗАЕДНО ‼️
  • 32 БАЙ Х@Й‼

    8 1 Отговор

    До коментар #28 от "Много е просто":

    Наистина ли мислиш , че условията на живот у нас и в Германия и нивото на болниците у нас и в Германия НЯМА ЗНАЧЕНИЕ за нивото на смъртни случаи ❓‼️❓‼️❓‼️

    Коментиран от #33

  • 33 Но ти разбираш

    2 5 Отговор

    До коментар #32 от "БАЙ Х@Й‼":

    че НИКОЯ ваксина не пази от заразяане, но пък намалява съществено смъртните и тежките случаи, НАЛИ ❓‼️❓‼️❓‼️

    Коментиран от #35

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Толкова

    6 1 Отговор

    До коментар #33 от "Но ти разбираш":

    ли си наивен, или си от пропагандаторите?

    Коментиран от #37

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Просто така

    3 0 Отговор

    До коментар #35 от "Толкова":

    действат ВСИЧКИ ваксини.
    Като тези, които са ти били още от бебе и са те спасили от болести, които преди това са били смъртносни или с много тежки последици.

    Коментиран от #39

  • 38 5ко

    6 0 Отговор
    Който възпрепятства истината и работи против нея става съучастник. Пред истински съд оправде.ания като "принуден бях" не важат.
  • 39 5ко

    6 2 Отговор

    До коментар #37 от "Просто така":

    Това не са ваксини и не отговарят на медицинското определение за ваксина. Дори и производителите ги наричат експериментални. А колкото до "ползите" от тези течности, вярвам на себе си от лични впечатления на мои близки, инжектирани.

    Коментиран от #40

  • 40 Странно

    1 3 Отговор

    До коментар #39 от "5ко":

    Значи досега всички производители на всички ваксини са били перфектни, и ваксините им са били 100% ефективни и не експериментални, а антиковид ваксините - не?

    Коментиран от #41

  • 41 Аватар

    5 2 Отговор

    До коментар #40 от "Странно":

    Може да Ви заинтересува позицията на двама френски учени във връзка с ковид ваксините.Жан-Пол Бурдино-,микробиолог,и Жан-Франсоа Лесгар-,доктор по биохимия наричат себе си "антиспайкъри" и обясняват защо се съмняват в безопасността на точно тези ваксини.

    Коментиран от #42

  • 42 Да видях

    2 4 Отговор

    До коментар #41 от "Аватар":

    Наистина съществуват и наистина пишат тези неща, въпреки че се цитират предимно от жълти сайтчета. Въпросът е, каква е алтернативата? Това има засега, това се прилага. Така е със всичко, както в медицината, така и навсякъде.
  • 43 Фермер

    2 2 Отговор
    Смъртоносно доверие, или наивност до глупост?
    Пламен Пасков фейсбук
  • 44 ПРАВДА

    1 1 Отговор

    До коментар #28 от "Много е просто":

    Хах,ако бяха казали предварително , че ваксините не предпазват от заразяване нямаше да искат и тези 20% ,които двойно се надупчиха ...
    Така действа ефекта на ,,сварената жаба,,
    ЛЪЖИТЕ ПРОДЪЛЖАВАТ !
    А бе каде е кУНЧЕВ , да ни лъже малко !?...
  • 45 Едва ли ще влязат без защитни

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "ТаУмВзе":

    костюми, а антиваксърите повечето нали са си безстрашни. По-точно само от ваксините ги е страх, а не от ковид19. Какъв им е проблемът да влязат в ковид отделение тогава?
  • 46 Ами ще могат на място да попитат

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "Смех":

    болните (поне тези, които са в състояние да говорят) колко от тях са били ваксинирани. Ама не им стиска на антиваксърите да чуят истината.
  • 47 Ужасното е, че точно този антиваксър

    3 1 Отговор

    До коментар #5 от "Жоро":

    допреди Ковид е бил заклет ваксър. За Костя Копейкин предполагам, че говориш. Ама нали антиваксърите са му ракетата - носител за парламента. Много умело успя да се възползва от тези настроения в обществото. Популизъм, фалшив патриотизъм и претенции за свободолюбие явно са успешна формула днес, щом успяха да вкарат радикални елементи в Парламента. Ако не беше ковид Костя щеше да е извън парламента пак.
  • 48 Пак сте прочели само заглаеието.

    2 1 Отговор

    До коментар #30 от "Баба":

    Става въпрос за Русия, а не за България. Аз пък държа нашите лекари да поканят в ковид отделение "умствения шизофреник" Костадинов - лидера на Възраждане, когото успяхте да набутате в Парламента. Използвам кавички, защото е цитат. Преди 4 години Копейкин нарича антиваксърството" умствена шизофрения". А за 3 години се превърна в най-върл антиваксър, а умствените шизофреници го вкараха в парламента. Кога е излъгал? Тогава или сега? Ако не е лъгал преди 4 години най-вероятно и сега е боднат, но го крие. Ако и тогава и сега е искрен значи е напълно готов за истински политик. Те са готови да си сменят мнението доста често само и само да не изтърват келепира. А в случай, че Костадинов не харесва конкретните ваксини срещу ковид, които се ползват в България може да инициира вноса на кубински ваксини. Те са от традиционния тип ваксини, които той разпалено е защитавал във фейсбук преди 3-4 години наричайки антиваксърството умствена шизофрения. Е, тогава е визирал явно крайните антиваксъри, които отказват да поставят ваксини на новородените си деца, но в момента за хората над 50 е много по-вероятно да умрат от ковид, а не от морбили. Те са ваксинирани срещу морбили като бебета, защото тогава антиваксъри въобще нямаше. Костадинов и Пасков да слагат защитни костюми и да влязат в Пирогов или ВМА. Много ми е странна метаморфозата от заклет ваксър (през 2017) до върл антиваксър. Ако е забравил какво е говорил преди 4 години значи е с ранна деменция Костадинов.
  • 49 ivan

    0 0 Отговор
    хахаххаах позор, да поканем видни ваксъри да видят страни4ните ефекти от ковид ваксините,не да се крият по дупките с ле4ение на вентилация дето над 90% от хората умират,това измисли великата наука