Last news in Fakti

26 Ноември, 2021 12:55 4 857 5

Кой и защо не трябва да яде тиква

  • тиква-
  • храна-
  • здравословно хранене-
  • тиквички-
  • полезно

Заради високия си гликемичен индекс тиквата не се препоръчва на някои хора

Кой и защо не трябва да яде тиква  - 1
Снимка: Shutterstock

Тиквата е перфектният есенен плод. Начините да бъде приготвена са най-различни начини: печена, варена, панирана, на пара, на пюре, на супа, на омлет и т.н.

Много диетолози говорят за ползите от тиквата. Тя е полезна както за деца, така и за възрастни. Въпреки това, не на всеки се препоръчва да я включи в диетата си, пише zdrave.to.

Ползи:

Този зеленчук е 90% вода, съдържа много витамини, аминокиселини, протеини, въглехидрати. По-специално, зеленчукът съдържа витамини А, С, Е, D, РР, К, група В и рядко срещаният витамин Т.

Тиквата е богата на минерали като флуор, магнезий, мед, калций, цинк, манган, фосфор, йод. В допълнение, тя може да се съхранява при стайна температура и да не губи полезни свойства.

Тиквата има диуретично действие, което има добър ефект върху стомашно-чревния тракт. Препоръчва се за отстраняване на холестерола и токсините от организма.

Благодарение на високото съдържание на калий, употребата на този зеленчук подобрява сърдечно-съдовата система и намалява рисковете от хипертония.

Вреди:

Тиквата затруднява сериозно процеса на отслабване поради високия си гликемичен индекс. Много е важен начинът, по който ще я приготвите.

Ако обичате тиква и не искате да се откажете от нея, то тогава задължително трябва да я приемате в суров вид.

Същото важи и при омазняване на черния дроб. Приемана по този начин, тиквата има много по-нисък гликемичен индекс и запазва всичките си полезни свойства.

Диабет

Именно поради високия гликемичен индекс не се препоръчва тиква на страдащите от диабет, тъй като може да причини внезапни скокове на кръвната захар.

Гастрит

Мощните ѝ алкални свойства потискат доста силно киселинната среда.

Това може да се окаже вредно за хората, които страдат от гастрит, ниска киселинност или пък друг вид нарушения на киселинно-базовия баланс.

Хората с язва на стомаха или дванадесетопръстника също трябва да изключат този продукт от менюто си.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 asd

    4 3 Отговор
    Около 80% от обитателите на Блатото. Все пак канибализма е забранен.
    Нали така бе "80%-по-иво-христов"-ци такива?
  • 2 Ланс Линк

    7 1 Отговор
    ББ-защото е канибалиэъм
  • 3 Интегративна медицина

    1 0 Отговор
    В книгата Оценител (най- пълното ръководство по хранене) на д-р Пиер Дюкан е отбелязано, че пренатоварва панкреаса. Но в умерени количества помага за сърце, при рак и диабет. Другият сорт с форма на цигулка е Оскар за стройна фигура.
  • 4 Иван Грозни

    4 0 Отговор
    Забранява се сеидбата на специалния сорт "прости тикви" в България. Другите може.
  • 5 Д - р Емилова

    2 0 Отговор
    Сорт "Банкянски дебил" се препоръчва само на активисти от определена политическа партия.