27 Ноември, 2021 15:26 3 053 0

Ако видите това под ноктите си...

  • пръсти-
  • нокти-
  • ръце-
  • петна-
  • симптом-
  • сигнал-
  • признак-
  • холестерол

Проверете дали под ноктите ви има малки петънца от кръв

Ако видите това под ноктите си...  - 1
Снимка: Shutterstock

Появата на тъмни ивици под ноктите може да е симптом за многократно повишени нива на холестерола в кръвта, пише британският „Daily Express“, като се позовава на експерти от Американската академия по дерматология.

В материала се уточнява, че такива ивици могат да се появят както по ноктите на ръцете, така и по краката. Те се появяват, когато малки кръвоносни съдове се повредят и спукат, оставяйки малки "кръвни петна", които се виждат през нокътя. Тези петънца от кръв обикновено не причиняват физическа болка.

Според експертите връзката между подобни ивици под ноктите и повишения холестерол е доказана многократно в проучвания, наблюдавана е при пациенти и е описана в медицинската литература. В статията се подчертава, че при появата на такива симптоми трябва своевременно да се потърси лекар, тъй като високите нива на холестерола са опасни поради повишения риск от сърдечно-съдови заболявания.

В зависимост от частта на тялото запушването на кръвоносните съдове може да предизвика инсулт или инфаркт. Тъмните линии могат да означават и ендокардит, възпалително заболяване на сърцето, или да са признак на васкулит, който представлява увреждане на кръвоносните съдове, допълват експертите.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА