28 Ноември, 2021 16:06 18 837 10

Тези храни съсипват панкреаса

  • панкреас-
  • храни-
  • здраве-
  • вредни

Ендокринолози препоръчват да се правят тричасови паузи между храненията

Тези храни съсипват панкреаса - 1
Снимка: shutterstock

Панкреасът е уникален орган, който изпълнява една от най-важните роли и принадлежи едновременно към две системи в човешкото тяло. Основната му функция е свързана с производството на специални ензими, които разграждат мазнините, протеините и въглехидратите. Това от своя страна допринася за по-доброто усвояване на храната в човешкото тяло. Панкреасът е единственият орган, който произвежда инсулин.

Инсулинът е много важен хормон, който засяга дейността на абсолютно всички клетки в тялото. Основната му функция е да намали количеството глюкоза в кръвта.

Ето защо при първите симптоми на болка в панкреаса е необходимо спешно да се обърнете към лекар.

Според специалисти, консумацията на големи количества сладки или висококалорични храни води не само до прекомерно натрупване на мастна тъкан, но и до смърт на клетките на панкреаса.

В мастната тъкан неминуемо възниква системно възпаление и оксидативен стрес, на фона на което се развива инсулинова резистентност и клетките на панкреаса (не само те), загиват.

Ендокринолози препоръчват да се правят тричасови паузи между храненията. Всяко следващо хранене трябва да не е по-рано от три часа от предишното и не по-късно от пет часа.

Експертите категорично не препоръчват да гладувате повече от пет часа. По време на гладуване в мастната тъкан се активира ензим, контролиращ нивото на хранителните вещества (липопротеин липаза), което води до натрупване на мастни резерви.

Това са симптомите, които издават проблеми с панкреаса:

Болка, която се появява след прием на мазна, тежка храна, след пиене на алкохол и преяждане. Най-често се появява в поясната част.
Болка, придружена от гадене и повръщане.
При натискане на корема се появяват неприятни усещания в областта на пъпа.
Рязкото повишаване на температурата е най-честият симптом на заболяване на панкреаса.
Чести пристъпи на диария.
Болка, която се облекчава чрез навеждане напред.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 42 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Георги

    60 2 Отговор
    Благодаря за статията , полезна информация. Не е като онези статии - тоя се раздели с оная , заради тая и си взеха кученце , примерно....
  • 2 локомотива

    17 0 Отговор
    Някой знае ли как боли панкреас,това е болката на самоубийците,за какво ядене става дума.
  • 3 Обесен Язовец

    17 1 Отговор
    Ще споделя един начин от многото, по който да овладеете проблема с панкреаса. По този начин можете да потушите и проблема с подаграта и да топите шипове. Основата му е здраво стъпила върху плочистването на жрганизма от шлаките!
  • 4 Обесен Язовец

    15 2 Отговор
    В един литър вода поставяте 10 дафинови листа и 3 зрънца карамфил. Кипвате ги 10 минути. След това ги оставяте да престоят 3 часа. Прецеждате и добавяте мед на вкус. Пие се на глъдки през целия ден. Не се пие на чаши, защото има реалната опасност да предизвикате кръвоизливи.
  • 5 Обесен Язовец

    11 4 Отговор
    Прочистването продължава по схема. При профилактика приема е 3 дни и една седмица почивка. Така до един месец. При кризи прием една седмица и една почивка. Отново до един месец. Почина се един месец и при нужда се повтаря процедурата!
  • 6 Обесен Язовец

    12 1 Отговор
    Дафиновия лист има способността да сваля кръвното налягане. Карамфилът пък леко го вдига. В посочената комбинация двете билки не си пречат а са в симбиоза. Карамфилът предпазва от бакериална инфекция панкреаса, докато дафиновият лист го прочиства!
  • 7 Обесен Язовец

    17 1 Отговор
    Крушите много бързо прочистват панкреаса. Обесената каша също прави чудеса с него. Не бива да подценявате и вълшебните свойства на зелевата салата! Спирате да ядете: месо, сладкиши, алкохола е забранен, а за кафе и дума не може да става. Зеленият чай трайно облекчава, но не бива да се прекалява с него! Розмарина също чудесно допълва прочистването!
  • 8 Обесен Язовец

    21 0 Отговор
    Накрая, най - важното да ви споделя. Панкреаса е органа отговарящ за младостта в човека. При здрав панкреас, старостта бяга в страни. Много хора мислят, че черният дроб отговаря за това, но не е така! Има и още много, какво да се каже. Нека будните да продължат сами в търсенията и терзанията си. Аз показах посоката!
  • 9 Хрантутий

    5 5 Отговор
    Татарачева пак е надминала умственно себе си.Абе давайте и да пише за бримки и плетки,да не река да памперси.Вече използвани.Мтого и отива.Особенно миризмата.
  • 10 гост

    5 0 Отговор
    Също силно концентриран чай от мента, 250-300гр. вода и 5-6 чайчета по 2-3 пъти на ден.