Last news in Fakti

1 Декември, 2021 17:51 1 420 16

Първан Симеонов: От много информация за COVID-19 спряхме да слушаме

  • първан симеонов-
  • коронавирус-
  • пандемия

"Трайна барикада" между ваксинирани и неваксинирани

Първан Симеонов: От много информация за COVID-19 спряхме да слушаме - 1
Снимка: БГНЕС

Информацията за Covid-19 се превърна в "бял шум", т.е. всеки спря да слуша. Макар и правилна, постоянното говорене доведе до резистентност - да вземем предвид новия щам. Никой не знае какво е случва, но от сутрин до вечер експерти говорят по въпроса.

Това коментира социологът Първан Симеонов. Той, заедно с научен колектив в състав проф. Даниел Вълчев, доц. Борис Попиванов, доц. Мартин Белов и доц. Симеон Гройсман представиха на пресконференция в БТА проекта си, озаглавен "Кризата с Covid-19 и бъдещето на либерално-демократичните конституционни модели".

С няколко думи целта му е да анализира дали либералния модел на демокрация, в който живеехме досега, може да остане същия при новите реалности, предизвикана от коронапандемията.

По думите на социологът от "Галъп интернешънъл" в обществото се оформят два противоположни на пръв поглед, но верни взаимно разкази. "Единият казва, че такива и такива мерки следва да се взимат при такива и такива условия, такива и такива нива на заболеваемост. Същевременно има и друг разказ, гледащ отгоре в обществено-политически план - накъде отива обществото. С прекаленото навлизане на експертното говорене политическото бе оставено на заден план. А това е и политически разговор в това число", каза той.

"Трайна барикада" между ваксинирани и неваксинирани - въпреки въвеждането на зелените сертификати, не само не намалява, а напротив - расте, макар и минимално - от 45% на 46% през ноември. Причината - именно насаденото недоверие в обществото към властовите елити. Най-голяма е групата на нежелаещи да се ваксинират сред младите хора и маргинализираните групи.

По думите на експерта по конституционно право доц. д-р Мартин Белов ограничения, подобни на тези в Австрия, които предвиждат дори и затвор за отказващи да се ваксинират, ще бъдат противоконституционни, ако се приложат тук в България. "Това не значи, че не могат да бъдат въведени, но ще бъдат противоконституционни. Дали става дума за принуда на 60% или дори на 1%, няма разлика", коментира той.

"Има 3 различни хипотези - че ковид кризата ще промени значително либерално-демократичните конституционни модели и че няма да го направи. И трето, което смятам за най-вероятно - просто изкарва на преден план проблеми, таяли се през годините", каза на свой ред Даниел Вълчев. И допълни и другата причина за загубата на доверие от страна на хората към мерките - създава се нов технократски елит на експерти, а разговорът става основно такъв, което кара много хора да престанат да слушат.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    3 13 Отговор
    Този негласен антиваксър бързо ще обърне палачинката като прилапа някоя социологическа поръчка.

    Коментиран от #16

  • 2 Последния Софиянец

    23 0 Отговор
    Дано Омикрон да отвори очите на народа.Да разберат че няма как да ваксинират целия свят за всички грипове и щамове.Няма толкова милиарди спринцовки.
  • 3 CoV TV

    23 2 Отговор
    Голяма част от медиите са проХамерикански и е напълно нормално да се бълва ковид страх по цял ден!
  • 4 Омикрон

    4 3 Отговор
    КОЛЕДАТА НЕВЪЗМОЖНА !!!

    Коментиран от #6

  • 5 сила

    18 1 Отговор
    само ковидидиотите слухтят денонощно и сеят паника.....феновете на Пингвина и некъпаните гурелясали псевдо математици
  • 6 Мегатрон

    11 0 Отговор

    До коментар #4 от "Омикрон":

    Ще те унищожа и спася света!
  • 7 гадно

    20 0 Отговор
    Това по-скоро не е информация, а всекидневно сплашване.
  • 8 COVID

    18 0 Отговор
    ЗЕЛЕН ЛИ Е ЗЕЛЕНИЯ СЕРТИФИКАТ И ИМА ЛИ ТОЙ ПОЧВА У НАС ?
  • 9 Този

    7 1 Отговор
    Е от партията на криво око Райчево.За това тиче много не се знае ,но щом криво око има голф игрище и палат този няма да е по назад.
  • 10 Фашисти и комунисти

    12 1 Отговор
    Ваксъри и антиваксъри - все същата песен.Аз съм анти - борбата продължава,прозявките също..
  • 11 Грульо

    12 0 Отговор
    От много информация видяхме, че вироса не е това, за което ни го представят, както и един наш мастит премиер се произнесе в близкото минало. :D
  • 12 Пипи Чорапчето

    12 0 Отговор
    Всяко действие предизвиква равно по сила и обратно по посока противодействие - закон!
  • 13 Walkirie

    6 3 Отговор
    Първане,обръсни си смешната брада
  • 14 СТАРИ МУЦУНИ

    13 0 Отговор
    Този с пъпките по лицето се появи , онзи гологлавият лешояд и той се появи . чакам и онзи с папилома вируса скоро да се появи .. обаче една мазна физиономия нещо ми се губи !
    кУНЧЕВ КЪДЕ Е кУНЧЕВ !?...
  • 15 Хх77

    5 0 Отговор
    Има лесно въжета по всеки стълб за тези фашисти и бещата ще влезнат в релси
  • 16 тоя

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Беше от вашите. Той каза да не се казват кои са вакснати от умрелите.