2 Декември, 2021 19:29 10 614 4

Проста диета пази от високо кръвно

  • високо кръвно-
  • диета-
  • хипертония-
  • храни-
  • здраве

Хората с високо кръвно налягане могат да изпитат редица проблеми

Проста диета пази от високо кръвно - 1
Снимка: shutterstock

Хората с високо кръвно налягане могат да изпитат редица проблеми. За да се избегнете това, достатъчно е да промените диетата си.

Според последното проучване, да се отървете от високото кръвно налягане ще помогне храна с ниско съдържание на сол, много плодове, зеленчуци, както и нискомаслени млечни продукти. Ако се придържате към такава диета, след месец ще усетите разликата.

До това заключение стигнаха научни експерти от Харвардския университет. Те заявиха, че тази диета намалява налягането средно 21 mmHg, докато повечето лекарства, предписани от медиците, обикновено намаляват налягането с 10-15 mmHg. Въпреки това, могат да възникнат подобни ефекти, включително умора, замаяност, главоболие.

В проучванията учените са наблюдавали 412 доброволци, които са имали начален стадий на хипертония. Те не са взели лекарство за това заболяване. Една група трябваше да се храни правилно, включвайки в диетата си плодове, зеленчуци и нискомаслените млечни продукти, като елиминира наситените мазнини. Останалите се придържаха към обичайния си режим на хранене.

В резултат на това се оказа, че участниците, които се придържаха към диетата, значително са намалили високите нива на кръвното налягане.

Други проучване пък посочва, че високото кръвно налягане може да има предимства при хора в напреднала възраст, пише сайтът zdrave.to


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 митака

    17 4 Отговор
    Те тези Харвардски експерти много късно са открили тази диета! Смях и то голям. Как може уж журналистка пък какви глупости да пише? Тази диета баба ми я знае от нейната баба, но сега е по важното от Харвард да го кажат това, иначе не ни бива.
  • 2 Боко Бандита

    10 1 Отговор
    Аз съм на диета със суджуци и моето кръвно е като на младеж.
  • 3 ФАКТ

    6 0 Отговор
    А още по -проста журналистка го вдига
  • 4 Барабанчик

    2 0 Отговор
    Вярно е! И при мен го вдига.