3 Декември, 2021 18:15 3 984 4

С тези храни ще забравите за хранителните добавки

  • хранителни добавки-
  • здравословно хранене-
  • диетолози-
  • диета

Правилният подход към храненето гарантира много по-голям брой ползи за здравето от фармацевтичните добавки

С тези храни ще забравите за хранителните добавки - 1
Снимка: Shutterstock

Хранителните добавки се превърнаха в неизменна част от диетата ни. Но някои хранителни продукти са далеч по-ефективни от тях, пише actualno.com. Правилният подход към храненето гарантира много по-голям брой ползи за здравето от фармацевтичните добавки. Простата истина е, че без питателна и балансирана диета не можем да си набавим необходимите вещества за правилното функциониране на организма ни дори и чрез най-качествената добавка. Освен това при небалансирано хранене нито един витамин не може да бъде усвоен.

Ето защо диетолозите винаги започват с анализ на хранителния режим, преди да предпишат хранителни добавки. Но ако включите тези храни в диетата си, няма да ви се налага да приемате допълнителни препарати.

Фейхоа

Този плод има антиоксидантно, противовъзпалително, противогъбично и антимикробно действие. В него се съдържа изобилие от витамини (C, B, P и E) и важни вещества като флавоноиди, йод, калий, силиций и хром.

Червени боровинки

Те се отличават с ефективността си в борбата срещу инфекциите на пикочните пътища. Освен това оказват благоприятен ефект върху сърцето, кръвоносните съдове и стомаха. Консумацията на червени боровинки стимулира имунната система и спомага за намаляване на телесното тегло. Те съдържат големи количества витамини С и Е, както и полифеноли, манган, мед и антиоксиданти.

Ленено семе

То се счита за рекордьор сред растителните храни по отношение на количество омега-3 киселини. Важно е да го накиснете преди употреба, след което да го смелите добре.

Слънчогледови семки

Те имат съдоукрепващ ефект, благодарение на който предпазват сърдечно-съдовата система и коригират кръвното налягане. Освен това спомагат за забавяне на процеса на стареене на кожата и са източник на допамин. Най-добре е да ги консумирате сурови или накиснати.

Сминдух

Tой помага за намаляване на нивата на кръвната глюкоза и холестерола, подобрява състоянието на стомашно-чревния тракт и се бори с възпаленията по кожата. Освен това облекчава болката по време на цикъл и оказва положителен ефект върху либидото, както при мъжете, така и при жените.

Овесена каша

Тя стабилизира метаболизма, помага за укрепване на мускулите и костите. Освен това оказва благоприятен ефект върху процеса на кръвообразуване, помага за повишаване на еластичността на кожата, стимулира мозъчната дейност и спомага за ефективната детоксикация на организма. Овесената каша е ценен източник на витамин В9.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 оня с магарето

    11 0 Отговор
    всеки има Фейхоа предполагам!?

    Коментиран от #2

  • 2 Разбира се

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "оня с магарето":

    не ще и съмнение, че имам цяла овощна градина от фейхоа, или т. нар. йодно дърво. Расте по– бързо от джанки, сливи, кайсии и др. " нещастници", познати по нашите земи. Един плод– 10 български лева( приблизително и по споразумение). На Божидарка за статията ѝ подарявам цял кашон( изпращам по доставчик), а аз предпочитам да люпя слънчоглед, да си посоля домашна турта със сминдух, а от боровинките имам еликсир– домашно вино( само като за лек, че е в една дамаджанка 10 литра). Бъдете здрави!
  • 3 Rock

    0 0 Отговор
    За здраве традиционните ястия на Бъдни вечер е добре да се похапват по- често. Ошаф,счукан чесън с орехови ядки и черен пипер, мед, боб, постни сарми с ориз и кисело зеле, пълнени чушки с гъби и ориз,тиквеник.. Всякакви ядки- за всеки ден различни- овесени,слънчогледови, тиквени,орехи и т.н.
  • 4 Rock

    1 0 Отговор
    И варено жито поне веднъж в седмицата с мед в него,стафиди,куркума, канела, ванилия и настъргана лимонова кора. Хората са го измислили отдавна и са били по- мъдри от днешните,,учени,, с тяхното нишесте продавано като хранителни добавки и струващи скъпо.