5 99310

Тези съставки ни тровят всеки ден

  • овкусители-
  • стабилизатори-
  • вещества-
  • вредно-
  • здраве-
  • храни-
  • съставки-
  • опасни

Изключете тези храни от менюто си

Тези съставки ни тровят всеки ден - 1
Снимка: shutterstock

Известно е, че редица хранителни добавки са вредни за организма ни и са причина за множество заболявания, включително и рак. Ето защо е важно да знаем какво има в храната, която консумираме.

По-голямата част от храните, които всеки ден купуваме от магазините, са пълни с какви ли не овкусители, стабилизатори, консерванти, подобрители, които в дългосрочен план могат да окажат сериозно негативно влияние върху здравето.

Много е важно да следите това, което пише върху етикета на продуктите в магазина.В началото със сигурност ще е досадно, но в даден момент ще се превърне в навик и дори няма да ви прави впечатление. Натриевият глутамат, например, е много вреден за организма ни. Той присъства в почти всички колбаси на пазара.

Примамливият, вкусен, сочен, свеж вид на храните се дължи на консервантите в тях.

Те се делят на три основни групи. Антимикробните (от Е200 до Е290) забавят или спират развитието на микроорганизмите в храните. Антиоксидантите (Е300-Е321) предпазват витамините от окисление и възпрепятстват гранясването. В третата група добавки (Е221, Е300, Е33) са химикалите, които спират покафеняването на хранителните продукти, най-вече в плодовете и зеленчуците.

Снимка: shutterstock

Тези съставки ни тровят всеки ден

Ето това са някои от съставките, които ежедневно ни тровят:

Натриев глутамат (Е621)

Известен още като китайска сол (Е621), той представлява аминокиселина, която има свойството да повишава вкусовите качества на продукта. Използва се в салатните заливки, разтворими супи, фиксове, бульони на кубчета, чипс, замразените полуфабрикати и в ресторантите. От една страна, предизвиква главоболие и гадене, а научни изследвания показват, че уврежда нервните клетки.

Натриев нитрит (E250)

Натриевият нитрит е сред най-опасните добавки в храните, за които всеки ден плащаме. Той присъства в любимите ни надници, пушени меса, бекони и всякакви други вкусотии, които мнозина предпочитат да похапват. Добавката предотвратява развитието на бактерии в месото, както и допринася за наситения червен цвят. Високата температура обаче успява да го превърне в химично активно съединение, което може да отключи редица болести.

Бутилоксианизол

Тази съставка е част от чипсове, растителни масла и много други. Тя не позволява на мазнините да гранясват. Когато обаче съставката попада в организма, може да е опасна.

Пропилгалат (E310)

Все още не е доказано как точно може да ни навреди тази съставка, но учените са категорични, че трябва да се избягват хранителни продукти, в които тя присъства.

Аспартам (E951)

Напоследък е все по-модерно да се използва аспартам като заместител на захарта. Проблемът е, че тази добавка е вредна за човешкия организъм и затова не бива да се консумира. Сведете до минимум приема на храни, в които е включен аспартам.

Калиев бромат (E924)

Макар и рядко той все още се добавя в някои хлебни изделия и продукти от бяло брашно и се използва за набухвател. Веднъж приет, калиевият бромат се превръща в друго вещество, което повишава риска от туморни заболявания. Той е мощен канцероген и предизвиква активно развитието на ракови клетки.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 21 гласа.

Свързани новини

Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Антимилиционер

    44 2 Отговор
    Частникът, когато и да го набиеш, все е твърде късно.
  • 2 Сегрегатор

    31 1 Отговор
    Само тези ли са?
  • 3 Историята

    29 2 Отговор
    И защо ги слагат? А какво има във ваксините за Ковида?
  • 4 Грульо

    32 0 Отговор
    Щом са вредни, държавните органи да се заемат и да ги забранят. Не е работа на народа да се съмнява и да търси инфо за състава на всеки продукт, дето се продава в магазина.
  • 5 123

    24 1 Отговор
    От химията в храната са болни хората а не от ковида.
  • 6 Верно ли

    20 1 Отговор
    значи , тези съставки ни тровят всеки ден, но не ги забраняват, а ни карат да ги избягваме.

    тд ти еа и простотията и демокрацията..
  • 7 Рошко

    5 1 Отговор
    Нсй много тровят, в последно време врявата за ковид пропагандата
  • 8 инж технолог

    4 0 Отговор
    Калиевият бромат е синтетично съединение на бромна киселина и калциев карбонат/вар/.Той представлява бял прах. Добавката Е -924 няма мирис. Заради канцерогенните си свойства, тя не е разрешена за използване в нито една страна по света.

    Коментиран от #10

  • 9 asan

    4 0 Отговор
    карай да върви ние сме загрижени за вашето здраве само когато става въпрос за ваксиниране иначе от отровите в храните си мрете като кучета това нас не ни интересува
  • 10 Добруджанец

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "инж технолог":

    Сега ако напишеш как от калций(Са) правиш калий(Ка) ще те призная.