Известно е, че редица хранителни добавки са вредни за организма ни и са причина за множество заболявания, включително и рак. Ето защо е важно да знаем какво има в храната, която консумираме.
По-голямата част от храните, които всеки ден купуваме от магазините, са пълни с какви ли не овкусители, стабилизатори, консерванти, подобрители, които в дългосрочен план могат да окажат сериозно негативно влияние върху здравето.
Много е важно да следите това, което пише върху етикета на продуктите в магазина.В началото със сигурност ще е досадно, но в даден момент ще се превърне в навик и дори няма да ви прави впечатление. Натриевият глутамат, например, е много вреден за организма ни. Той присъства в почти всички колбаси на пазара.
Примамливият, вкусен, сочен, свеж вид на храните се дължи на консервантите в тях.
Те се делят на три основни групи. Антимикробните (от Е200 до Е290) забавят или спират развитието на микроорганизмите в храните. Антиоксидантите (Е300-Е321) предпазват витамините от окисление и възпрепятстват гранясването. В третата група добавки (Е221, Е300, Е33) са химикалите, които спират покафеняването на хранителните продукти, най-вече в плодовете и зеленчуците.
Ето това са някои от съставките, които ежедневно ни тровят:
Натриев глутамат (Е621)
Известен още като китайска сол (Е621), той представлява аминокиселина, която има свойството да повишава вкусовите качества на продукта. Използва се в салатните заливки, разтворими супи, фиксове, бульони на кубчета, чипс, замразените полуфабрикати и в ресторантите. От една страна, предизвиква главоболие и гадене, а научни изследвания показват, че уврежда нервните клетки.
Натриев нитрит (E250)
Натриевият нитрит е сред най-опасните добавки в храните, за които всеки ден плащаме. Той присъства в любимите ни надници, пушени меса, бекони и всякакви други вкусотии, които мнозина предпочитат да похапват. Добавката предотвратява развитието на бактерии в месото, както и допринася за наситения червен цвят. Високата температура обаче успява да го превърне в химично активно съединение, което може да отключи редица болести.
Бутилоксианизол
Тази съставка е част от чипсове, растителни масла и много други. Тя не позволява на мазнините да гранясват. Когато обаче съставката попада в организма, може да е опасна.
Пропилгалат (E310)
Все още не е доказано как точно може да ни навреди тази съставка, но учените са категорични, че трябва да се избягват хранителни продукти, в които тя присъства.
Аспартам (E951)
Напоследък е все по-модерно да се използва аспартам като заместител на захарта. Проблемът е, че тази добавка е вредна за човешкия организъм и затова не бива да се консумира. Сведете до минимум приема на храни, в които е включен аспартам.
Калиев бромат (E924)
Макар и рядко той все още се добавя в някои хлебни изделия и продукти от бяло брашно и се използва за набухвател. Веднъж приет, калиевият бромат се превръща в друго вещество, което повишава риска от туморни заболявания. Той е мощен канцероген и предизвиква активно развитието на ракови клетки.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Антимилиционер
18:34 03.12.2021
2 Сегрегатор
18:44 03.12.2021
3 Историята
19:14 03.12.2021
4 Грульо
20:02 03.12.2021
5 123
20:27 03.12.2021
6 Верно ли
тд ти еа и простотията и демокрацията..
22:09 03.12.2021
7 Рошко
10:04 04.12.2021
8 инж технолог
Коментиран от #10
08:33 06.12.2021
9 asan
20:43 06.12.2021
10 Добруджанец
До коментар #8 от "инж технолог":
Сега ако напишеш как от калций(Са) правиш калий(Ка) ще те призная.11:29 07.12.2021