5 Декември, 2021 09:38 74 008 20

Ето коя е единствената храна, която ни осигурява дневната доза витамин D

  • гъби-
  • витамин d-
  • витамин д

Яденето на само осем гъби на ден може да ни осигури 100 процента от препоръчителния дневен прием за възрастни, категорични са учените

Ето коя е единствената храна, която ни осигурява дневната доза витамин D - 1
Снимкa: Shutterstock

Витамин Д често се нарича "слънчев витамин", защото се синтезира в кожата по естествен път при излагане на слънчевата светлина. Не е изненадващо, че през зимните месеци много хора страдат от неговия дефицит поради липсата на слънце. Въпреки това, има много храни, които са отлични източници на витамин Д и специалистите насърчават да ги включим в диетата си особено в сезона на грипа и настинките. Експертите от NHS (Националната здравна служба на Обединеното кралство) съветват да увеличим приема на витамин D от 5 микрограма на 10 микрограма на ден през зимния сезон.

Витамин Д, заедно с другите основни витамини, е от съществено значение за поддържане на правилното функциониране на нашето тяло. Яденето на само осем гъби на ден може да ни осигури 100 процента от препоръчителния дневен прием за възрастни, категорични са учените. В допълнение, експертната група отбелязва, че гъбите могат да бъдат чудесен източник на витамин Д за хора с всякакви диетични предпочитания, включително и за вегетарианци и вегани. Те са отличен източник на слънчевия витамин и на витамини В6 и В12. Гъбите са универсален зеленчук, който може да се добави към всички ястия. Но не забравяйте, че съдържанието на витамин Д в тях варира зависимост от начина, по който се отглеждат.

Ако се отглеждат на изкуствена светлина, ще имат ниски нива на това полезно вещество. Някои производители разчитат на UV източници на светлина, които се използват в процес на опаковането. Изследвания на учени от USDA доказват, че в 100 г гъби, които са били изложени на UV светлина, могат да преминат от 3 до 1276iu витамин Д. Това означава, че консумацията 4-5 кестенови гъби или голяма гъба портобело могат да ни осигурят препоръчания дневен прием на витамин D (10mcg / 400iu). Експертите предлагат и лесен трик за обогатяване на гъбите със слънчевия витамин. Достатъчно е да ги оставим на слънчева светлина (може и на перваза на прозореца, в градината или на терасата) за около час (в идеалния случай между 11:00 и 15:00 часа, когато слънцето е най-високо и за предпочитане в периода от март до септември), пише Actualno.com.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 83 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ФактЪ

    26 12 Отговор
    В рибата по специално салмон има повече! Това по горе е веганска пропаганда!
  • 2 Фифи сладката

    22 11 Отговор
    Да ходим в гората и да берем гъби тогава. Да се направим на зайци.
  • 3 цербер

    47 1 Отговор
    Сьомга,а не салмон. Прилича ми на салмонела. Салмон в джоба на Нела.

    Коментиран от #4

  • 4 Абе я се

    6 35 Отговор

    До коментар #3 от "цербер":

    Разкарай ве граматичков. Излез малко сеят да видиш. Трол
  • 5 Раданч Татлъту

    38 5 Отговор
    За препоръчане е червената мухоморка,защото освен ,че ти осигурява витамин Дъ, убива и коронавирусъ!☠☠☠👍
  • 6 По Коледа стават чудеса

    18 4 Отговор
    Яжте гъби! Особено омъжените жени. На един приятел третата жена умря от удар щот не искала да яде гъби.
  • 7 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    18 2 Отговор
    да в Гъбите има ,но за зимата е хубаво да го набавяте от някой видове Риба също.Не всеки има сушена манатарка ,или консервирана...Като мен например.Достатъчно е за по бавно подвижни,като вас да посетите някоя берьозка и да си купите Печен от треска....Черен дроб от треска.За подвижните като Синът ми и приятелите му е достатъчно да се качат на 2000метра и ултравиолета си върши работата!досега се занимавах с жилото на смукача та затова не ви четох..Тръгвам да храня гладни кучета и птици пойни!
  • 8 Кую

    8 1 Отговор
    На пилето яйцето също. Автора гледа гъби.
  • 9 qwerty

    31 1 Отговор
    Гъбите обаче трябва да са отглеждани на слънце! А гъба портобело на български се нарича култивирана печурка!
  • 10 P.hristov

    8 4 Отговор
    400iu е твърде малка доза аз вземам по 10000iu на ден повече от година и пак съм под горната граница.

    Коментиран от #12

  • 11 Има и още

    5 2 Отговор
    По осем гъби ежедневно - ах, ох , гръмотевици и яхай накрая белия кон!
  • 12 qwerty

    2 1 Отговор

    До коментар #10 от "P.hristov":

    Трябва да ви накарат да отговаряте за такива постове! Дано някой не ти се върже на групостите!
  • 13 Бате Гойко

    12 2 Отговор
    Кестенови гъби,портобело?! Какви са тия глупости?! Къде ги, в нашите магазини?! Кажи за печурки,манатарки,масловки,сърнели,пачикрак,и т.н. и т.н. Само да се намираме на приказки!? Пфу!!!
  • 14 оня с коня

    9 3 Отговор
    Яденето на по 8 Гъби дневно гарантирало 100% набавянето на витамин Д за Организма.При подобна Ударна ежедневна консумация обаче НЯМА НАЧИН да не бъде изтеглена и Късата клечка,т.е. да не се стигне до нацелването на някоя отровна Гъбка.Но дори и така да е,все пак друго си е да се отправи Човек към Оня свят прилично запасен с Витамин Д...
  • 15 ковидиотин

    6 2 Отговор
    Ям всеки ден гъби предимно шитаки и понякога портабело,защото портабелото е внос и нямам доверие.Шиитакито и сами можете да отглеждате само ви трябва място и отрязани дървета в които пробивате отвори посявате гъбите и пръскате с вода
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 ⚜️Просветен⚜️

    7 0 Отговор
    Гъбите са зеленчук? А? Домата също ! Слабоумници !!!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Кейт

    2 0 Отговор
    Гъбите събират най много токсини и отрови от въздуха и почвата.
  • 20 Георги

    2 0 Отговор
    Може да греша ,но мисля, че най много витамин D има в черния дроб на риба треска .