Last news in Fakti

6 Декември, 2021 19:15 1 429 1

Можем ли да тренираме, докато сме болни?

  • тренировки-
  • вирус-
  • респираторни заболявания-
  • спортуване

Упражненията по време на настинка или респираторно заболяване не оказват положително влияние върху протичането на заболяването

Можем ли да тренираме, докато сме болни? - 1
Снимка: Shutterstock

Умерената физическа дейност има своето положително влияние върху системите на тялото ни. Сред тях са подобряване на имунната система, сърдечно-съдовата и други. Различни проучвания показват, че умерените дейности като кардио, плуване, леко тичане или пък просто разходка за около 35-40 минути на ден, могат да ви помогнат да се справите с респираторните инфекции през зимата, както и други вирусни болести, пише actualno.com. Има обаче и различни доказателства и проучвания, които показват, че прекалено интензивната тренировка, като маратона, пречи на имунната ни система да работи правилно.

Това е мнението на професор Брус Барет от Университета в Уисконсин. Според него, а и не само, физическата дейност е чудесен начин да се предпазим от болестите, но не и за лечението им. Имунната система се нуждае от кръв, за да може да функционира правилно. Когато се упражняваме, ние увеличаваме притока на кръв до важни системи и органи. По този начин увеличаваме и циркулацията на важни клетки, които отговарят за това. Когато обаче сме болни от вирусна инфекция нещата се променят. Въпреки че упражненията могат да бъдат много полезни за имунната ни система, те могат да се окажат вреди при вече започнала настинка или вирусна инфекция.

Изследвания, проведени в Ball State University, показват, че упражненията по време на настинка или респираторно заболяване не оказват никакво положително влияние върху протичането на заболяването. Дори може да стане по-зле. Могат да се влошат симптомите като синузит, кашлица или белодробни заболявания. Упражненията са още по-лоша идея, ако вирусната инфекция е придружена с температура. Различни проучвания и наблюдения върху спортисти, които са продължили да тренират въпреки болестта, от която са засегнати, имат значителни усложнения при протичане на заболяването и съответно още по-големи последици след това. Лекарите са напълно категорични, че имунната система се нуждае от покой, за да може да изпълни своята защитна функция и да се пребори с инфекцията.

Спортът наистина е хубаво нещо, но е важно и да се прави с мярка. Когато не се чувствате добре, това може само да ви навреди. Тялото има през този период нужда от почивка, за да се възстанови. Дори да имате натрупана енергия, бързо ще се изтощите, а вирусът ще продължава да действа. Имунната система вече е достатъчно силна, за да се справи със заболяването, но не ѝ пречете, когато изтощавате тялото от тренировки. Разбира се, когато се чувствате по-добре, можете да се разходите, но избягвайте усилените кардио тренировки и други подобни силови упражнения. Използвайте времето за релаксиране и сами ще видите, че ще се възстановите много по-бързо.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Госあ

    0 2 Отговор
    Тия смешници се едно за олимпиада или изкачване на Рупалската стена на Нанга Парбат се готват, че разискват такива въпроси 😂