Last news in Fakti

7 Декември, 2021 19:44 2 316 7

Зеленчукът, който подобрява женското здраве

  • женско здраве-
  • репички-
  • ползи-
  • здраве-
  • полезно

Репичките предпазват и червените кръвни телца, увеличавайки притока на кислород в кръвта

Зеленчукът, който подобрява женското здраве - 1
Снимка: shutterstock

Репичките имат многостранен благоприятен ефект върху човешкия организъм, но за жените могат да се считат за идеален продукт, казва диетологът Анна Дробишева пред руски медии, цитирана от Darik News.

"Репичките са лечебен зеленчук. Той има антибактериални свойства, така че трябва да се консумира в по-големи количества при възпалителни процеси. Репичките са отличен продукт за жени. Той нормализира хормоналния фон, намалява болката през критичните дни на менструалния цикъл и забавя стареенето на кожата", казва експертът.

"Зеленчукът е полезен и за здравето на мъжете. Той повишава нивата на тестостерон и облекчава възпалението на простатата. Репичките са отлични със зелена салата, овкусени със зехтин и лимонов сок. Те също така са отлична добавка към месни ястия”, ", продължава Дробишева.

Зеленчукът, който подобрява женското здраве
Снимка: shutterstock

Репичките имат още много ползи заздравето благодарение на голямото количество витамини и минерали, които съдържат. В състава им се включват витамин А, витамин В1, витамин В2, витамин В3 (или витамин РР, ниацин), витамин B5, витамин B6, витамин B9 и витамин С. Богати са на минерални соли на желязо, фосфор, калий, калций, цинк и манган. Този зеленчук съдържа и ензими, етерични масла, целулоза и пектин, както и фибри, което до голяма степен помага при отслабване. Само 250 грама плодове осигуряват на тялото нужната дневна доза аскорбинова киселина.

Те подпомагат и здравето на черния дроб, детоксицират и освобожават кръвта от токсини и отпадъчни продукти.

Диетологът добавя, че зеленчукът трябва да се изключи от менюто на хора с бъбречни заболявания и подагра. Кореноплодният зеленчук е противопоказен и за бременни жени, тъй като съдържат етерични масла, които повишават тонуса на матката.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 един от многото

    5 0 Отговор
    Голяма , дебела и права краставица!
  • 2 Хахаха..

    4 0 Отговор
    Краставица,22 на 5 фи..
  • 3 Впечатление

    1 0 Отговор
    прави факта, че липсва град Козлодуй...С новата визия на сайта изглежда ще му е необходимо време да се осефери и да вземе съответно отношение по всеки знаен и незнаен въпрос...хи-хи...!
  • 4 Скорпион

    1 0 Отговор
    Зеленчука е морков
  • 5 Знаещ

    4 0 Отговор
    От това как се П!рди...точно жена ми да се наяде и ще ме одуши
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.