15 Декември, 2021 22:51 3 724 69

Причиняват ли ваксинациите сърдечни заболявания?

  • германия-
  • ваксина-
  • коронавирус-
  • пандемия

Според актуално проучване от САЩ, случаите на възпаление на сърдечния мускул или на сърдечната торбичка вследствие на зараза с COVID-19 при младите мъже е 45 на 100 000

Причиняват ли ваксинациите сърдечни заболявания? - 1
Снимка: shutterstock

Имунизациите срещу Ковид-19 водели до ръст на сърдечно-съдовите заболявания, твърдят антиваксъри в социалните мрежи. Експертите обаче са единодушни: такава връзка няма.

Данните на Института „Роберт Кох" сочат, че от май насам в отделенията за спешна помощ в болниците в Германия се наблюдава ръст на сърдечно-съдовите и на неврологичните заболявания. Интерпретациите на този факт не закъсняха - като например от страна на депутата от „Алтернатива за Германия" Мартин Зихерт, който го свърза с началото на масовите имунизации от пролетта на тази година. „Случайно ли е това?", попита той не и без доза внушение.

Сходни мнения бяха изразени в социалните мрежи и от други групи привърженици на конспиративните теории и от антиваксъри.

Липсват достатъчно данни

Към цифрите обаче трябва да се подхожда много внимателно. Най-напред е важно да се има предвид, че системата за регистрация на случаите още е в процес на изграждане и само от осем до десет от общо над хиляда спешни отделения в Германия предоставят редовно данни на Института „Роберт Кох". Оттам следва, че и една промяна в една-две клиники при определени обстоятелства може да доведе до непропорционална промяна в цялостната статистика, която да не отговаря на реалността в национален мащаб.

По този повод от Института „Роберт Кох" заявяват, че ръстът на установените кардиологични и неврологични заболявания, който се наблюдава от края на април, се дължи и на това, че в едно спешно отделение от април са започнали да класифицират и тези случаи. Освен това в спешните отделения „не се поставят диагнози", а причините за здравословните проблеми са „относително неточни". Така например - и травмите на главата, получени след падане или в резултат на насилие, се числят към неврологичните случаи.

Няма връзка със страничните ефекти от имунизациите

Нищо не свидетелства за това, че увеличените случаи на сърдечно-съдови и неврологични заболявания в спешните отделения имат връзка с имунизациите. Кардиологът Щефан Балдус от Университетската клиника в Кьолн посочва, че съгласно проучвания в Израел 69 процента от случаите на мио- и перикардит, свързани с втората имунизация, са били установени изключително при млади мъже.

„Младите бяха имунизирани по-късно", казва още Балдус. А в Германия в края на април 2021 година повечето хора изобщо не са имали втора доза - тя е била поставена само на 6,5 милиона души. Ако този малък брой хора е причина за ръста на кардиологичните заболявания, то оттам нататък цифрите просто би трябвало да експлодират. Което обаче не се случва.

Рискът от зараза с Ковид-19 е значително по-висок

Според актуално проучване от САЩ, случаите на възпаление на сърдечния мускул или на сърдечната торбичка вследствие на зараза с Ковид-19 при младите мъже е 45 на 100 000.А данните от Израел показват, че на 100 000 имунизирани е имало 10,7 случая в групата под 29 години. 94 процента от засегнатите били мъже. „Ако се сравнят тези данни се вижда, че рискът от миокардит след зараза е дори четири пъти по-висок, отколкото след имунизация."

Мнението на Балдус е, че критичната ситуация в германските интензивни отделения е „израз на растящия брой заразени, а не на ваксинациите".

Същевременно Германското кардиологично дружество споделя становището, че отложеното лечение и пропуснатите прегледи също биха могли да доведат до ръст на случаите в спешните отделения. Освен това няма корелация между броя на случаите в спешните отделения и стационарния прием, откъдето може да се заключи, че фактическите спешни случаи, изискващи незабавно болнично лечение, не са се увеличили.

Страничните ефекти изискват особено внимание

От института „Роберт Кох" посочват и това, че„реакцията спрямо много редки странични ефекти от имунизацията, като миокардит или перикардит, или пък тромбози в мозъчните вени може да произтича от това, че населението изрично бе призовано при наличието на съответни симптоми да потърси лекарска помощ". Защото ако множество хора с главоболие се обърнат например към отделенията за спешна помощ, те тутакси ще бъдат класифицирани като неврологично болни, макар при тези случаи да не става дума за диагностицирани неврологични заболявания вследствие на имунизацията.

От Германското кардиологично дружество на свой ред отбелязват, че загрижените за страничните ефекти хора очевидно най-често се обръщат към спешните отделения, където техните опасения всъщност не се потвърждават и те биват отпращани да се приберат у дома. Това също не е свидетелство за истински ръст на сърдечните заболявания.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Rothschild

    44 3 Отговор
    Четете внимателно и си записвайте какво ви говорят специалистите ни.

    Коментиран от #18, #58

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Пропагандистите на сороснята

    68 6 Отговор
    Пак лъжат пропагандистите платени от цереуто. Черна станцият ДВ разнасяща само зараза!

    Коментиран от #37

  • 4 Ккккг

    70 7 Отговор
    ВАКСИНИТЕ СА ОТРОВА ,ВАСКИНИРАТ СЕ САМО ХОРА ПО ПРИНУДА,СУПЕР НАЙВНИ И ВЯРВАЩИ НА ИЗМИСЛЕНАТА ПАНДЕМИЯ

    Коментиран от #54

  • 5 Кики

    44 9 Отговор
    Ваксинацията е варварска практика и една от най-фаталните от всички заблуди, които са в наше време". – Махатма Ганди, Ръководство за здраве (публикувана през 1921 г.)
  • 6 Лост

    66 8 Отговор
    Първо ни убеждаваха, че хората умират от Ковид, а не с Ковид. Сега ни убеждават, че ваксините не предизвиквали болести.
  • 7 Кики

    33 4 Отговор
    Помните ли Джон Макфии-Do NOT, under any circumstances, take the vaccine !!!

    John McAfee, February 5th, 2020
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Боц боц

    39 7 Отговор
    За да се сертифициращ, боцкай се без да спираш, ваксините си набоди и хич не му мисли, че техните производители са милиардери - поробители.
  • 10 Разбира се

    4 15 Отговор
    Ама само на русоснята ... Пали ли Арматата ве
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Загрижен

    26 3 Отговор

    До коментар #8 от "ваксиниран":

    Що, какво ще стане?

    Коментиран от #14

  • 13 майката на костов

    54 9 Отговор
    Първо причиняват умствени заболявания! Озлобяване и озверяване е това, което наблюдавам у ваксинираните екземпляри!

    Коментиран от #44, #48

  • 14 Хиихй

    8 7 Отговор

    До коментар #12 от "Загрижен":

    Ще падне за елацио ,кво друго да стане хххааххх
  • 15 Един

    4 15 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Не те ли е срам?

    Коментиран от #19

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 ВАКСИНИТЕ

    54 7 Отговор

    До коментар #1 от "Rothschild":

    Причиняват СМЪРТ .Това е достатъчно за да не се ваксинирам.
  • 19 едва ли

    7 5 Отговор

    До коментар #15 от "Един":

    психопатите не изпитват подобни работи
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Vaccine

    25 1 Отговор
    При леките случаи на SARS-CoV-2 има загуба на обоняние и вкус, обаче с доста силно сърцебиене за около 7 дни. При средните и по-тежки случаи е вероятно да се получат сърдечни проблеми, докато протича заболяването. При експерименталните SARS-CoV-2 ваксини - няма проблеми, но на пръв поглед, "редки" са, "няма проблеми", ама САЩ, Нидерландия, Дания, Германия и пр. ваксъри затънаха. Между другото вакс търгашите от САЩ промиват всичко по пътя си, само за милиардните печалби. Има даже шампоанен вакс Johnson Johnson...
  • 25 Тов. Членин

    0 16 Отговор
    За сичкото руспии , само задължителни кожянные ваксини !
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Гого

    1 0 Отговор
    Данни за другата торбичка има ли?
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Брей, много си страшен ли?

    12 0 Отговор

    До коментар #8 от "ваксиниран":

    Ами ако ти смачка главата? Или си непобедим във вашата махала? Като Кобрата…
  • 30 ха ха

    22 1 Отговор
    Преди да бистрим статистиката, държа да отбележа, че според нея брадатите мъже изневеряват далеч по-често от брадатите жени. След този увод имам следното питане: Като сравните краставици с картофи можете ли да направите заключение, че са почи еднакви - буквите им са предимо еднакви. Така и с младите мъже - преболедувалите имали 4 пъти повече случаи на 100 000 отколкото ваксинираните. Сравнението не е манипулативно единствено в случай, че всички неизбежно се заразят. Както сами знаете в Германия са отбелязани 6,656,161 заразени... на страна с над 80 млн население... значи един от 14 се разболява за 2 години. Защо тогава искаме да набоцкаме всички? За да няма с какво да сравняваме ли? ;)
  • 31 Гръч

    33 0 Отговор
    Моя близка получи инсулт след втората ваксина и сега я раздвижваме.Изобщо не е чела каво подписва иначе е нямало да се набоде

    Коментиран от #34

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 James 🇺🇸

    19 0 Отговор
    Да, причиняват!!!!!! Затова и нито една ваксина не е FDA approved. Случайно ли е това, според вас? Щото не се нагърбват с отговорност и не искат да потънат в дела за МИЛИОНИ, или пък знам ли, може да е останала капка морал и загриженост в FDA

    Коментиран от #43

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Display

    11 0 Отговор

    До коментар #8 от "ваксиниран":

    Недей, че от превъзбуда ще получиш инфаркт.........хихихихи
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Дедо Пене

    0 24 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    И аз имам 30хил. ПОЗНАТИ, които почнаха от Ковид19, защото НЕ СА ВАКСИНИРАНИ!!! Ако не беше жалко, щеше да е смешно.

    Коментиран от #50, #57, #66

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Че то тук

    1 21 Отговор

    До коментар #13 от "майката на костов":

    само злобни нахъсани антиваксърчета се вихрят.
  • 45 ФЕЙК НЮЗ

    1 8 Отговор

    До коментар #21 от "Цитат":

    Създателят на РНК технологията е унгарката проф. Каталин Карико.
    Очаква се за това да получи Нобелова награда.
  • 46 Ivermektina lekuva

    11 1 Отговор
    Наръчник за сваляне - Хей момиче, твойто име сигурно е Файзер, защото предизвика сърцето ми да спре
  • 47 Кой

    17 1 Отговор
    Поредните лъжи броя много по голям, и след време ще стане страшно, елита на света, нов светове ред, казват на пуделите как дани морят, пуделите изпълняват, и те казват какво ще се случи за напред, и се правят на предсказатели
  • 48 Хари хари

    9 2 Отговор

    До коментар #13 от "майката на костов":

    До Ком 13, да това е истина, жена ми си би вакс.. И сега е много злобна, и към мен и към децата, страшна работа.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 30хил. ПОЗНАТИ

    7 1 Отговор

    До коментар #42 от "Дедо Пене":

    И старческата деменция не е за смях.
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 селтак

    3 0 Отговор
    Е да де, ама,въпросът е кой ше изтегли късата клечка?
  • 54 Така мислеха и мои познати, които

    1 12 Отговор

    До коментар #4 от "Ккккг":

    обаче се заразиха и за съжаление двама души от фамилията им вече не са между живите. Починаха с 4 дни разлика. Можеш ли да познаеш какво се случи след това. Ами вече не са антиваксъри, а тези от семейството, които не се заразиха, вече са ваксинирани. А не се заразиха, защото просто в момента живееха на село и нямаха контакт с болните.

    Коментиран от #55

  • 55 Механик

    14 0 Отговор

    До коментар #54 от "Така мислеха и мои познати, които":

    Пак ли ти бе? С такива постни манипулации няма да успееш.Такива приказки под шипковия храст могат да минат само пред зомбираните западняци. Тук никой няма да повярва на историята с твоите познати,дето са измерли за 4 дни.

    Коментиран от #61

  • 56 Влади

    16 0 Отговор
    А кои са експертите които твърдят , че ваксинираните не са умрели от ваксината а от друго ? Коремния хирург Мутафчийски?математик Витанов ? Бай Кольо водопроводчика ? компютърния специалист Бил Гейтс ? Това ли са експертите по вирусология ? Аз вярвам на завършилия специалност вирусология Доцент Мангъров , другите общаци да си берат лайката , Аз специално разбирам много повече от вирусология от Мутафчийски , Кунчев , Витанов и разни измислени професори , ама в пъти съм по запознат от тях , в пъти повече и твърдя ,
    Да ескперименталните ваксини предизвикват инфаркт и инсулт ! Ескперименталните ваксини убиват здрави хора !!!!!

    Коментиран от #60, #69

  • 57 Влади

    10 0 Отговор

    До коментар #42 от "Дедо Пене":

    Да не са били 300 хиляди твоите познати , че 30 хиляди ми се струва неубедително
  • 58 РОБЕРТ-КОХ

    12 0 Отговор

    До коментар #1 от "Rothschild":

    РОБЕРТ КОХ Е ТЕРОРИСТИЧНА ОРГАНИЗАЦИЯ ОТ НААЛОТО НА ПЛАНДЕМИЯТА РАЗПРОСТРАНЯВА ДЕЗИНФОРМАЦИЯ И ЛЪЖИ!
  • 59 Нборко

    5 0 Отговор
    Dw ПРОПАГАНДА!Точка!Без да чета!
  • 60 Като експерт

    1 2 Отговор

    До коментар #56 от "Влади":

    по вирусология, според теб кое е по-опасно - ваксината или вируса?

    Коментиран от #67

  • 61 Глупости

    1 1 Отговор

    До коментар #55 от "Механик":

    Кой умира за 4 дни?!? Поне 10 трябват ...
  • 62 7777777

    6 0 Отговор
    ЗАЩО НЯМА ДА СЕ ВАКСИНИРАМ:
    1. ВАКСИНИТЕ СА В ЕКСПЕРИМЕНТАЛНА ФАЗА.
    2. ВАКСИНИТЕ ИМАТ СТРАНИЧНИ ЕФЕКТИ.
    3.ОТ ВАКСИНИТЕ УМИРАТ ХОРА, ДОРИ САМО ЕДИН ЧОВЕК ДА УМРЕ ТАЗИ ВАКСИНА НЕ Е ДОБРА.
    4. ФАРМАЦЕФТИЧНИТЕ КОМПАНИИ НЕ НОСЯТ ОТГОВОРНОСТ ПРИ СМЪРТ ОТ ВАКСИНА.
    5. ДВЕ ДОЗИ ВЕЧЕ НА СА ДОСТАТЪЧНИ ДА ТЕ ПРЕДПАЗЯТ ОТ ВИРУСА, ТОЙ МУТИРА ЗА ДА ИЗБЕГНЕ АНТИТЕЛАТА ОТ СТАРАТА ВАКСИНАТА, ТРЯБВА ДА СИ БИЕШ НОВА ВАКСИНА .

    6.
  • 63 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    2 0 Отговор
    Нормално миокардит се получава 9Пъти по малко при недупчени....Говоря за момчета и млади мъже.МИОКардит е УМиране на мускулни клетки на сърцето.
  • 64 Отговорът е да!

    2 0 Отговор
    И убиват здрави хора, макар да го прикриват!
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 В селото имате ли 50 души?

    1 0 Отговор

    До коментар #42 от "Дедо Пене":

    30хиляди дори не знаеш как се изписва правилно! 🙂
  • 67 45 на 100 000

    1 0 Отговор

    До коментар #60 от "Като експерт":

    Означава риск от 450 на 1 000 000, или 2250 на 5 000000. Две хиляди двеста и петдесет млади мъже могат да загинат след ваксината....в пет милионна Бг. Две хиляди....ако ти се струват малко, ваксинирай сина си!

    Коментиран от #68

  • 68 А за вируса

    0 0 Отговор

    До коментар #67 от "45 на 100 000":

    какъв е рискът?
  • 69 вътрешен глас

    0 0 Отговор

    До коментар #56 от "Влади":

    Е що обиждаш бай Кольо,водопроводчика? От къде на къде ше го сравняваш със тия кратунци?