Last news in Fakti

17 Декември, 2021 17:58 5 184 2

Важна новина за здравето на мъжете

  • здраве-
  • мъже-
  • мъжко здраве-
  • тестостерон-
  • хормони-
  • психология

Изследователите намериха удивителна връзка между нивата на тестостерон и способността на мъжете да взимат решения

Важна новина за здравето на мъжете - 1
Снимка: Shutterstock

Хормоните са едни от най-важните компоненти, влияещи върху здравето на човешкия организъм. Съществуват стереотипи, че само женските хормони влияят на поведението и състоянието, но това въобще не е така, пише zdrave.to.

Изследователи от Съединените щати проведоха изследване в тази област. Резултатите от тяхната изследователска работа бяха публикувани на сайта на Калифорнийския технологичен институт и в някои специализирани издания.

Изследването доказа, че мъжете с високо ниво на тестостерон са склонни по-често да взимат спонтанни решения, основавайки се на собствената си интуиция. Освен това практически винаги те не са способни и не са готови да признаят, когато допуснат грешка.

В експеримента били включени повече от 200 представители на силния пол, подбрани на случаен принцип. На тях им било предложено да приемат или доза хормон или плацебо. След това доброволците преминали тест, включващ няколко различни математически задания, които изисквали внимателно обмисляне и проверка.

В резултат, тези мъже, които са приели доза тестостерон, по-често от останалите давали неверни отговори, тъй като разчитали основно на първото си интуитивно чувство. Също така, те не опитвали да проверят своите решения, следвайки пътя на логиката.

Учените смятат, че поведението им се обяснява с високите нива на тестостерон, които увеличават чувството на увереност у мъжете, дори и това да не отговаря на действителността. Когато човек е прекалено самоуверен, той не е способен да разбере, а също и да поправи своите грешки.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АННА МИЛА

    2 1 Отговор
    БЛАГОДАРЯ ФАКТИ БЛАГОДАРЯ господин ШУМОВ за ИНФОРМАЦИЯТА много е ПОЛЕЗНА
  • 2 Ей, какво ли не давате, за да

    0 0 Отговор
    Смачкате, омаловажите и унищожите истинските мъже!!! Да вземем да станем всичките тъпи, свити, задръстени и покорни шматки, та господарите на света да не се притесняват, че някой агресивен ще им отнеме властта!