Last news in Fakti

17 Декември, 2021 18:56 4 650 3

Как да вечеряме, за да не пълнеем

  • вечер-
  • отслабване-
  • тегло-
  • килограми-
  • готвене-
  • приготвяне-
  • храна-
  • здравословно хранене

Няколко съвета за това как да приготвим бърза и здравословна вечеря

Как да вечеряме, за да не пълнеем - 1
Снимка: Shutterstock

Вечерята без съмнение е едно от най-важните хранения за деня и е важно тя да бъде лека, да не натоварва стомаха, а продуктите да могат да се усвоят бързо от организма. Понякога обаче е трудно да приготвим подобна вечеря, особено когато сме се прибрали току-що от работа или задачи и нямаме време. В тези случаи как да вечеряме, така че да не пълнеем? Ето някои хитрини, посочени от actualno.com.

Пийте вода – преди вечеря и докато я приготвяте. Чаша вода дава усещане за ситост и гладът ви няма да бъде толкова голям. Ако сте много гладни, е добра идея да пиете вода, вместо алкохол или сок. Така ще си спестите опитването на храната, докато готвите – ще изчакате търпеливо да стане готова и тогава да я консумирате.

Разнообразявайте се – опитайте да хапвате различни неща през седмицата. Така ще снабдите организма с различни хранителни вещества, а и това ще се отрази добре на стомаха ви. Хапвайте разнообразно, за да си набавяте витамини, минерали и хранителни вещества от всички групи.

Направете си цветна вечеря – цветовете не са единствено за красота, те означават, че в чинията ви има разнообразие от продукти, които ще ви снабдят с различни хранителни вещества. Използвайте плодове и зеленчуци в различни цветове. Така ще се намали риска от запек, проблеми с холестерола и сърдечни проблеми. Освен това ще снабдите организма с достатъчно фибри, които са важни да свалянето и поддържането на желаните килограми.

Подредба на чинията – в порцията ви трябва да има въглехидрат, протеин и мазнини. Така ще се заситите и ще хапнете от всяко важно за организма хранително вещество. След такава порция няма да мислите за десерт или за допълнително сипване. Хубаво е да има фибри във вечерята ви, плодове и зеленчуци. Една половината е добре да е от зеленчуци (или плодове), другата – със здравословен протеин и въглехидрат. Може да овкусите със здравословна мазнина.

Хапвайте картофи – те са едни от най-засищащите зеленчуци. Усещането за ситост, което дават, е повече от филия хляб. Картофите съдържат фибри и имат ниско съдържание на калории. Може да ги добавите към крехко печено месо.

Купете си спрей за мазнина – така ще използвате много по-малко мазнина, когато готвите или овкусявате храната си. Мазнините са калории, затова опитайте да замените бутилката със спрей – лесно и удобно. Така няма да се стигне до прекомерна употреба на мазнина.

Вечерята може да бъде и вкусна, и здравословна, стига да спазвате тези лесни правила. Дори да нямате много време, пак може да хапвате, така че да не променяте драстично цифрите върху кантара и да бъдете здрави.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Много лесно

    5 0 Отговор
    Не яжте сирене пармезан,яжте сиренясъл,ще ви се догади и ще върнете вечерята си обратно,като Аз,Клавдий.И след месец сте като Николетка Лозанова
  • 2 unknom

    5 1 Отговор
    За да не се пълнее филия хляб и вода. Това за целия ден и сте вейка.
  • 3 Грульо

    5 0 Отговор
    Как да вечеряме, за да не пълнеем - никак. :D Една двойна порция нищо е гаранция за ненапълняване. Но повечето хора през деня не ядат нищо, защото са на работа и оставят плюскането за когато се приберат у тях на спокойствие.