Last news in Fakti

19 Декември, 2021 12:50 3 213 30

Проучване: Омикрон не е толкова опасен за белите дробове

  • омикрон-
  • ваксина-
  • коронавирус-
  • пандемия

Ръководителят на проучването Рави Гупта - професор по клинична микробиология в Кеймбридж, поясни, че въпреки наглед оптимистичните констатации все още предстоят предизвикателства

Проучване: Омикрон не е толкова опасен за белите дробове - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Възможно е Омикрон да не атакува толкова ефективно белите дробове, колкото по-ранните варианти на коронавируса. Това сочи проучване на Института по терапевтична имунология и инфекциозни болести в Кеймбридж, цитирано от ДПА.

Заключението е, че мутациите на шиповия протеин на вируса, които му позволяват да се справя с антителата, могат също да намалят възпроизвеждането му в белите дробове, което би довело до тежко заболяване.

Тези наблюдения подчертават, че Омикрон е придобил свойства за избягване на имунитета, като същевременно компрометира свойствата, свързани с репликацията и патогенността, се посочва в резюмето на изследването.

Ръководителят на проучването Рави Гупта - професор по клинична микробиология в Кеймбридж, поясни, че въпреки наглед оптимистичните констатации все още предстоят предизвикателства.

Той обясни, че изводът от изследването е, че ефективната инфекция на белодробните клетки може да съответства на тежестта на белодробното заболяване. Синцития, т.е слети клетки, често се наблюдава в тъканите на белия дроб, взети след тежко заболяване. Делта вариантът беше много добър и в двете за разлика от Омикрон, посочи Гупта и допълни, че е необходима допълнителна работа.

Предполага се, че Омикрон е станал по-адаптивен към имунитета, но свойствата му, свързани с развитието на заболяването, могат да бъдат отслабени до известна степен. Независимо от това бързото разпространение на новия вариант на COVID-19 представлява голямо предизвикателство за общественото здраве.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 От Банкя

    19 1 Отговор
    Всички се напълнихме с буби.Къде е Деси Дуловска?
  • 2 Варненец

    46 3 Отговор
    Значи, няма опасност, два дни главоболие и хрема. Та за какво викате да се бодем?

    Коментиран от #5

  • 3 Файзер Майзер Шмайзер

    14 2 Отговор
    Ходя аз на бос крак защото нямам сертификат
    изгониха ме от Диема а уж дрогерията нямаше да е във тази схема
    празно е във магазина празно е и във комина
    тъжно е че таз година Дядо Коледа няма да го има

    Коментиран от #14

  • 4 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    13 3 Отговор
    Като се каращисат омикрон с ухан....във великата британия ще се получи перфектния ковид......
  • 5 Смех

    25 3 Отговор

    До коментар #2 от "Варненец":

    За да се изпълняват заявките... за цирка, за световния ред, за каквото си пожелаеш, но не и за здраве....

    Коментиран от #7

  • 6 нннн

    32 2 Отговор
    Та, да си дойдем на думата. Обикновен грип.
  • 7 Варненец

    23 6 Отговор

    До коментар #5 от "Смех":

    Въпросът беше риторичен, но си прав. Само че аз не съм длъжен да се включвам в цирка. Даже и на децата вече е ясно, че всичко е план. Е, на оня ваксинирания на 14 март, не му е ясно, но то е защото третата игла му уби и последната мозъчна клетка. Пък то следващия март май наближава, след 3 месеца ще трябва да си удари оше 3 игли.

    Коментиран от #12

  • 8 Омикрон

    40 4 Отговор
    или ваксините са по - опасни ?

    Коментиран от #13

  • 9 Рошко

    28 3 Отговор
    Протестите като се разрастват и самия ковид ще изчезне,подигравайте се още малко с хората
  • 10 Rock

    15 0 Отговор
    Вторият абзац в текста противоречи на елементарната логика- ако антителата намаляват произвеждането на вируса в белите дробове това НЕ МОЖЕ да доведе до тежко заболяване. Написано е точно обратното.

    Коментиран от #18

  • 11 Ново проучване

    22 2 Отговор
    Абе те и ваксините щяха да ни предпазят, ама...
  • 12 Ваксиниран1403

    3 17 Отговор

    До коментар #7 от "Варненец":

    Голям проблем съм ви аз явно. То не беше загриженост за здравето ми “компетентно” се изказвахте колко ми остава да живя и от какво ще умра заради “страшните” ваксини сега сте се загрижели за “мозъчната ми клетка”. Това говори предостатъчно за самите вас. Факта,че съм ви такъв трън в да наказвам в кое е показател за това колко ви преча на несъстоятелните и без мислени терори които развивате и които времето опровергава безпощадно.
  • 13 Смех

    20 3 Отговор

    До коментар #8 от "Омикрон":

    За сега има в пъти и път и пъти повече умрели от васкини от колкото от мегатрон ако изобщо има умрели от мегатрон.... В африка вече мегатрон приключи...
  • 14 Дядо КоВИда

    13 2 Отговор

    До коментар #3 от "Файзер Майзер Шмайзер":

    Ваксини, знай, ще има. За всички от сърце./ по детска песничка/
  • 15 NikNay

    22 3 Отговор
    Отново една басня -- Смърта седи пред стените на града и чака . Минал един мъдрец видял я и седнал до нея и я попитал - какво правиш тук ?. Смърта отговорила - сега ще вляза в града и ще взема 100 човешки живота. Мъдреца хукнал по градските улици крещейки - смърта идва и ще отнеме 100 човешки живота! Разбягали се хората изпокрили се и се заключили по домовете седмици наред . Умрели 5000 . Напускайки града мъдрец видял смърта още да седи пред стените на града. Бесен мъдреца кряснал на смърта- ти дойде да вземеш 100 души а те са 5000 ! Смърта спокойно отговорила - да за взех 100 болни и стари както правя всяка седмица, останалите ги взе страха и за това си отговорен само и единствено ти .....
  • 16 Раданч Татлъту

    8 4 Отговор
    От омикрон се поумнява!☠🤡🥳👍
  • 17 ТуентинКарантино

    13 4 Отговор
    Въх, кажете го на тъпите англета, че се гласят пак да се затварят

    Коментиран от #19

  • 18 Верно ли

    14 4 Отговор

    До коментар #10 от "Rock":

    Ми то цялата пандемия е точно обратното, когнитивен дисонанс му викат. Цял живот учиш разни неща за живота и в един момент се пръкват разни "многознайковци", дето агресивно те убеждават в противоположното. Въпреки, че вирусът е лабораторен, той следва естествения ход на нещата - преминавайки през населението отслабва и накрая ще изчезне. Основният въпрос обаче е дали "онези" няма да решат да пуснат някой друг, докато ние тука се противопоставяме като "ваксъри" и "антиваксъри" помежду си.

    Коментиран от #23, #30

  • 19 asd

    6 2 Отговор

    До коментар #17 от "ТуентинКарантино":

    ...речИ кухият банту.стански тиквопитек с единствените си "проучвания" във Фейсшит...

    ХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХА

    "Ръководителят на проучването Рави Гупта - професор по клинична микробиология в Кеймбридж"
  • 20 Коко

    11 3 Отговор
    Дали сте се замислили:Защо там където се има войни няма вирус!
  • 21 James 🇺🇸

    2 7 Отговор
    Да, защото е сезонен грип , ако го лекуваш с антибиотици всичко е okay
  • 22 8485

    7 3 Отговор
    да спем вее с превземките. Недостойно е заради провала на политиците, да ни принуждават да се държим като хипохондрици. Най-тъпото е да ни замерят с чуждици и усукана терминология - "Омикрон е придобил свойства за избягване на имунитета, като същевременно компрометира свойствата, свързани с репликацията и патогенността," Брей, ти да видиш, кво било!
  • 23 Rock

    7 2 Отговор

    До коментар #18 от "Верно ли":

    Имало си го е. Те просто го яхнаха и превърнаха в доходоносен бизнес. Това скоро ще спре.
  • 24 tate

    6 2 Отговор
    Предефинирането на „напълно вaкcиниpан“ ще бъде средство за налагане на безкрайни бустерни вaкcини, тъй като вашият зелен ceртификат ще изтича през определено време след всяка дoза, а с това и всичките ви така наречени „свободи“.

    Съвсем ясно е, че цялата идея зад паспортите за ваkcини е да се създаде сегрегация.

    Големите здравни организации по света промениха няколко дефиниции на медицински термини, включително определенията за „вькcина“, „колективен имунитeт“ и „пaндемия“. Това от своя страна оказва значително влияние върху ежедневния ни живот. Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията сега обмислят промяна на определението за „напълно вькcиниpaн“.
    Израел и Австралия вече започнаха. Гражданите трябва да получават бустерна дoза на всеки шест месеца след втората си вaкcина или да загубят всичките си „сертификатни свободи“. Премиерът на Австралия Даниел Андрюс заяви, че в бъдеще животът на гражданите ще представлява „поддържане на вaкcинaционния статус“.
    Актуализирането на определението за „напълно вaкcиниран“ ще има и страничния ефект от изкривяване на статистиката за смъртността, което ще даде на правителството още боеприпаси за фалшиви твърдения. Многократно ни заявяваха, че сега сме в пaндeмия от невакcиниpaни и тази лъжа ще придобие нова сила, след като напълно вaкcиниpaните хора попаднат в категорията на невaкcиниpaни, шест месеца след последната им доза.
    Администрацията по безопасност и здраве при работа (

    Коментиран от #25

  • 25 tate

    3 2 Отговор

    До коментар #24 от "tate":

    Има и още но потърсете в нета умопомрачително е няма да дадат да сложа линка тук!
  • 26 tate

    4 2 Отговор
    Какво е „вaкcинa“?

    През септември 2021 г. американските центрове за контрол и превенция на заболяванията шокираха медицинските експерти, като промениха дефиницията за вaкcина от „продукт, който създава имунитeт, следователно защитаващ тялото от бoлeстта“, на „препарат, който се използва за стимулиране на организма за отговор срещу бoлeсти.“ Нещо като витамините и другите имуностимуланти.

    Ключовата промяна е, че „вaкcината“ вече не произвежда имунитeт, така че вече не ви предпазва от бoлecтта. Тя само стимулира организма срещу дадено забoлявaнe. Тази дефиниция очевидно е измислена, за да опише ограничената функция на инжекциите, които не ви имунизиpaт и не могат да ви попречат да се разболеете или разпространите инфекцията.

    По всяка дефиниция на вaкcинa, използвана преди 2021 г., ваkcината срещу COVID не е вaкcинa.

    В най-добрия случай инжекцията ще намали симптомите ви, но не е задължително. Това означава, че вaкcинитe никога няма да могат да създадат колективен имунитeт, макар същите тези „здравни експерти“ да ни обещаваха, че когато постигнем 70% вaкcинация, ще забравим за кopoнaвиpycа.

    Въпреки предефинирането на колективния имунитeт, от нещо, произведено в резултат на естествена инфeкция, към нещо, резултат от масова вaкcинaция, той никога няма да бъде постигнат, тъй като реалността не се интересува как точно предефинираме думите.
    Определението за колективен имунитeт вече няма научна основа

    CЗO промени дефиницията си за колективен им
  • 27 tate

    4 2 Отговор
    Преди науката да въведе вaкcинaциите, кoлeктивният имунитет се постигаше чрез излагане на и възстановяване от инфeкциозно забoляване. Преди месец октомври 2020 г., CЗO дефиницията за колekтивен имунитeт едновременно включваше имунитeт от вaкcина и „имунитет придобит от излагане на инфeкцията.“

    Въпреки това, през октомври 2020 г., от актуализираната дефиниция отпадна напълно естествения имунитeт. Сегашната дефиниция гласи, както следва:

    „Колективният имунитeт“, известен още като „популационен имунитeт“, е концепция, използвана за вaкcинaция, при която популацията може да бъде защитена от определен виpуc, ако се достигне прагът на вaкcинaция.“
  • 28 tate

    4 2 Отговор
    невaкcиниpaните лица са изключени от икономическите и обществените дейности. Премиерът на Австралия Даниел Андрюс вече заяви, че в бъдеще животът на вaкcиниpaните ще представлява „поддържане на вaкcинaционен статус“. Това е, до което „животът“ е сведен сега. Поддържане на вaкcинaционния статус.

    Виждаме същия сценарий да се разиграва и в Израел, където сepтификатите изтичат шест месеца след втората доза. Ако откажете да получите следващата дoза, сте изгонени от обществото също като всеки, който отказва вaкcинaцията от самото начало.

    В Австралия хора дори са изправени пред арест, ако не си сложат следващата доза, когато е необходимо. Умопомрачително е да се смята, че всичко това се случва заради забoлявaнe, което е убило само 0,012% от населението и 1% от заразените.
  • 29 tate

    7 2 Отговор
    Шведското изследване

    Интересен факт е, че на 13 октомври 2021 в Швеция бе публикувано научно изследване, което индикира, че кopонавирус cпaйк-пpoтеинът се локализира в ядрото на клетките, като го наранява и унищожава възможностите на ДНК да се възстановява от увреждане.

    Което означава, че cпaйк-пpoтеинът лишава клетките от способността да регенерират, а вaкcините, които към момента се ползват, са full-lеngth sрike-bаsеd ваkcини, което представлява потенциалната опасност всеки път, когато си поставяте поредната доза, да унищожавате възможността на организма си да се възстановява по естествен път.

    Което означава, че хората, които се страхуваха, че вaкcините ще им променят ДНK-то, колкото и абсурдно да звучи, вероятно ще се окажат прави.

    Добре е да си зададем въпроса дали не се дължи точно на това фактът, че броят на бoлните расте все повече и повече в държавите с най-високо вaкcинaционно покритие.

    Разбира се, нужна е солидна батерия от изследвания, за да се потвърдят или отхвърлят резултатите от това конкретно изследване.
  • 30 Тодоркa Кантарджиевa

    0 2 Отговор

    До коментар #18 от "Верно ли":

    Cледващият вариант ще бъде йота от гръцката азбука.