Изследване на американски учени доказва, че прескачането на сутрешното похапване увеличава повече от два пъти риска от атеросклероза - т.е ограничаване на притока на кръв и кислород към важни органи от човешкото тяло, водещ до мозъчен удар, инфаркт и други. Изследването, довело до тези резултати, е било проведено с участието на 4052 здрави мъже и жени в САЩ, които в началото на изследването не са страдали от сърдечно-съдови или хронични бъбречни заболявания. Те са били разпределени от екипа на Валентин Фустър (лекар, професор, главен редактор на Журнала на американския колеж по кардиология и директор на "Моунт Синай Харт") в три отделни групи.
В първата са били включени онези доброволци, които са приемали сутрин под 5% от необходимия си енергиен прием за деня (т.е са пропускали редовно закуска или са пийвали набързо само чаша кафе или сок). Във втората група пък участниците са удовлетворявали на закуска 20% от калорийните си нужди (нормална закуска), а в третата - между 5-20% от необходимия си прием на храна чрез нискокалорична закуска, пише БГНЕС.
Резултатите от изследването показват, че признаците на атеросклероза са се появили в много по-висок процент при хората, които не са консумирали въобще закуска или са похапвали нещо нискокалорично. Освен това при тях маркерите за кардиометаболитни заболявания също са по-често наблюдавани. Отличителна черта при пропускащите качественото сутрешно хранене е била и по-голямата обиколка на талията и повишеното съдържание на мазнини и захар, както и по-високият индекс телесна маса и повишеното кръвно налягане.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 1234
09:56 25.12.2021
2 Штап люшта
Откак свят светува мрат хора, дето нямат какво да ядат, а не разглезените от излишък и имане...
10:31 25.12.2021
3 рфрврф
Коментиран от #4, #6
10:36 25.12.2021
4 За овце
До коментар #3 от "рфрврф":
Организмът ти е в постоянен стрес и понеже няма гаранция за следващото хранене, усвоява максимално приетото и го складира като мазнини. Същевременно задържа и течности. То е хубаво да имаш време да се помотваш и да закусиш, обядваш и вечеряш навреме и с качествена храна, но такива хрантутници се броят на пръсти. Повечето хора се хранят веднъж дневно, с каквото има.10:52 25.12.2021
5 доктора
Коментиран от #7
11:26 25.12.2021
6 ще обясня
До коментар #3 от "рфрврф":
Излиза, че тази статрия е една скрита реклама на хранителната индустрия, която печели особенбо много от зърнени закуски и други вредни неща.Ако не си гладен сутрин, не яж.
Въобще не е вярно, ченяма да имаш ернергия до обед.
Като ядеш сутрин, кога храната се превръща в енергия? Енергията за деня ти ги дават обяда и вечерята от предишн ия ден.
Това, дето го пишат в тази статия е отдавна отхвърлено от учените или най-млакото е силно дискусионно!
11:29 25.12.2021
7 Този коментар е премахнат от модератор.
8 изтрит
11:39 25.12.2021
9 Този коментар е премахнат от модератор.
10 ИМПЕРИАЛИСТ
18:00 25.12.2021