25 Декември, 2021 09:51 3 658 10

Защо не трябва да пропускаме закуската рано сутрин?

  • закуска-
  • рано-
  • сутрин-
  • здраве-
  • полезно-
  • здравословно хранене-
  • атеросклероза

Не случайно се твърди, че закуската е най-важното хранене за деня

Защо не трябва да пропускаме закуската рано сутрин? - 1
Снимка: Shutterstock

Изследване на американски учени доказва, че прескачането на сутрешното похапване увеличава повече от два пъти риска от атеросклероза - т.е ограничаване на притока на кръв и кислород към важни органи от човешкото тяло, водещ до мозъчен удар, инфаркт и други. Изследването, довело до тези резултати, е било проведено с участието на 4052 здрави мъже и жени в САЩ, които в началото на изследването не са страдали от сърдечно-съдови или хронични бъбречни заболявания. Те са били разпределени от екипа на Валентин Фустър (лекар, професор, главен редактор на Журнала на американския колеж по кардиология и директор на "Моунт Синай Харт") в три отделни групи.

В първата са били включени онези доброволци, които са приемали сутрин под 5% от необходимия си енергиен прием за деня (т.е са пропускали редовно закуска или са пийвали набързо само чаша кафе или сок). Във втората група пък участниците са удовлетворявали на закуска 20% от калорийните си нужди (нормална закуска), а в третата - между 5-20% от необходимия си прием на храна чрез нискокалорична закуска, пише БГНЕС.

Резултатите от изследването показват, че признаците на атеросклероза са се появили в много по-висок процент при хората, които не са консумирали въобще закуска или са похапвали нещо нискокалорично. Освен това при тях маркерите за кардиометаболитни заболявания също са по-често наблюдавани. Отличителна черта при пропускащите качественото сутрешно хранене е била и по-голямата обиколка на талията и повишеното съдържание на мазнини и захар, както и по-високият индекс телесна маса и повишеното кръвно налягане.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 1234

    5 3 Отговор
    Иначе ще ходим гладни поне до обяд
  • 2 Штап люшта

    16 0 Отговор
    В Сенегал, в Сомалия, а и в половината свят милиони деца пропускат и закуска, и обяд, и вечеря, СКЪПИ ЛИЦЕМЕРИ! Що не идете тях да изследвате?!?
    Откак свят светува мрат хора, дето нямат какво да ядат, а не разглезените от излишък и имане...
  • 3 рфрврф

    2 0 Отговор
    Излиза, че като не ядем, пълнеем?! Някакво обяснение?

    Коментиран от #4, #6

  • 4 За овце

    3 2 Отговор

    До коментар #3 от "рфрврф":

    Организмът ти е в постоянен стрес и понеже няма гаранция за следващото хранене, усвоява максимално приетото и го складира като мазнини. Същевременно задържа и течности. То е хубаво да имаш време да се помотваш и да закусиш, обядваш и вечеряш навреме и с качествена храна, но такива хрантутници се броят на пръсти. Повечето хора се хранят веднъж дневно, с каквото има.
  • 5 доктора

    5 2 Отговор
    Поредната хАмериканска простотия и откровена лъжа. Има много доказателства от ползите да не се храниш сутрин. Тогава тялото се чисти от токсините, регенерира се тялото на клетъчно ниво, забавя се стареенето, изглеждаме по-млади и се усилва имунната система. Процеса се нарича аутофагия . Японския учен д-р Йошинори Осуми получава Нобелова награда за това свое откритие. Всичко е доказано и няма алабализми, като това платено американско проучване с което заблуждават и унищожават здравето на хората. Също, както преди същите американци излъгаха целият свят, че яденето на въглехидрати е полезно, а мазнините са вредните. После се доказа, че хранителната индустрия са платили на съответните „учени“ да го проведат, за да могат да си продават боклуците и да тровят хората със захари.

    Коментиран от #7

  • 6 ще обясня

    6 0 Отговор

    До коментар #3 от "рфрврф":

    Излиза, че тази статрия е една скрита реклама на хранителната индустрия, която печели особенбо много от зърнени закуски и други вредни неща.
    Ако не си гладен сутрин, не яж.
    Въобще не е вярно, ченяма да имаш ернергия до обед.
    Като ядеш сутрин, кога храната се превръща в енергия? Енергията за деня ти ги дават обяда и вечерята от предишн ия ден.
    Това, дето го пишат в тази статия е отдавна отхвърлено от учените или най-млакото е силно дискусионно!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 изтрит

    2 0 Отговор
    Написах ,че тук не мряазим никоя нация по дефиниция и че във всяка нация има както свестни хора, така и несвестни. Чудесен Коледен повод да ме делнат :)
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 0 Отговор
    Никога не ям преди 1-2 часа след обяд и нямам никакви проблеми, утрото ми е много плодотворно...