28 Декември, 2021 05:53 4 352 54

Гломб: Омикрон успешно преодолява имунната защита на преболедувалите и ваксинираните

  • доцент любомира николаева-гломб-
  • омикрон-
  • коронавирус

Бустерната доза обаче възвръща спомена на организма към инфекцията, смята вирусологът

Гломб: Омикрон успешно преодолява имунната защита на преболедувалите и ваксинираните - 1
Снимка: БНТ

"В страни с ниско имунизационно покритие и броят на преболедувалите не е толкова висок, се предполага, че се получи коциркулация на Делта и Омикрон".

Това заяви вирусологът доц. Любомира Николаева - Гломб пред NOVA NEWS.

По думите ѝ ваксината намалява срока на заразност на един инфектиран.

"Омикрон успешно преодолява имунната защита от инфекция и ваксинация. Бустерната доза обаче възвръща спомена на организма към инфекцията. Един месец след нея хората са над 90% защитени от Омикрон. Трябва да се намали периода за поставяне на трета доза и е въпрос на време това да се случи. Редица страни вече съкратиха срока на три месеца след втората. За това време организмът има създаден стабилен имунитет", обясни тя. И допълни, че от 30 до 70% рискът от тежко заболяване при Омикрон намалява, но заразността е до 5 пъти по-голяма от Делта варианта.

"Очаквам тежка вълна от Омикрон. Може би той е вече тук, но е дълбоко скрит при хора с малко контакти. Ще го забележим по увеличението на броя позитивни проби", посочи вирусологът. И разкри, че към момента всички проби, пристигнали до 9 декември, са секвенирани.

"За две-три седмици новият вариант става доминантен. За 2-3 дни удвоява броя на случаите, според данните от Италия, Великобритания Южна Африка и Франция. Ще имаме един високо заразен вариант с тежко протичане и един още по-заразен, при който потенциала да зарази белия дроб е малко по-нисък", сподели доц. Гломб.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тогава

    60 4 Отговор
    да набием бустериците !
  • 2 БУСТЕРНАТА

    48 6 Отговор
    Ще Ви върна спомена !!!
  • 3 Кел

    60 3 Отговор
    файда от експериментите !

    Коментиран от #48

  • 4 Тая след план-демията. ..

    108 6 Отговор
    Трябва да я обесят публично. .за увреждане на здравето на милиони хора с фалшиви ваксини 😂😃😄

    Коментиран от #53

  • 5 САНДОКАН

    78 3 Отговор
    То от толкова бустери, дали имат още спомени
  • 6 Хахаха

    92 4 Отговор
    Заместник-главният редактор на в. „Ню Йорк таймс“, отговарящ за новините от Азия, Карлос Техада умря на 49 години само ден след като се похвали в Инстаграм, че си е поставил бустерна доза на „Модерна“, за да се пази от страшния Омикрон."
    Нека експертна-калинка да коментира тази новина и след това да ни убеждава за бустери...а такива новини са много вече..

    Коментиран от #9

  • 7 калпави са

    81 3 Отговор
    ВАКСИНИТЕ. БЛАГОДАРЕНИЕ НА ТЯХ, ЩЕ ИЗЛИЗАТ ВСЕ НОВИ И НОВИ ЩАМОВЕ. ЗА СЪЖАЛЕНИЕ ПРАВИТЕЛСТВАТА В ЕВРОПА, ТОВА НЕ ГО РАЗБИРАХА .ВИРУСА Е ПО ХИТЪР ОТ МАКРОН, УРСУЛА И ДА НЕ ГИ ИЗБРОЯВАМ ВСИЧКИТЕ. ВСИЧКО Е ЕДНА - ЦЕЛ И ТЕ ГО ПОСТИГНАХА. НАПРАВИХА ТАКА , ЧЕ НЕВАКСИНИРАНИТЕ , ДА СА ЕДВА ЛИ НЕ ПРОКАЖЕНИТЕ ХОРА - ТЕЗИ КОИТО СЕ САМОРАЗПРАВЯТ С ТЯХ.... ОТНЕМАТ РАБОТАТА НА ХОРАТА....ДИСКРИМИНИРАТ , ГИ ОТВСЯКЪДЕ И ЗА ВСИЧКО, САМО ЗАЩОТО , НЯКОИ ХОРА ИМАТ ДРУГО МНЕНИЕ.....ХИТЛЕР , БИ ЗАВИДЯЛ НА НОВИТЕ УПРАВНИЦИ В ЕВРОПА, ЗАЩОТО ТЕ ГО НАДМИНАХА...ХОРА - НОВИЯ ФАШИЗЪМ ДОЙДЕ....БЯГАЙТЕ

    Коментиран от #12

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Калинка Малинка

    8 80 Отговор

    До коментар #6 от "Хахаха":

    Ами почти 1 милион умряха в САЩ от ковид - предимно антиваксъри. Та кое е повече - 1 милион случая или 1 случай?

    Коментиран от #54

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Знаем , знаем ...

    51 1 Отговор
    ....а четвъртата -“втвърдяваща “ ще бори “Мегатрон” и ще ни “напомня “ пък за Омикрон , и така до откат ...
    Сладурана ....
    И така ще си “припомняме” докато азбуките и съзвездията свършат ???
  • 12 Биг Большой Идьотукрат

    41 1 Отговор

    До коментар #7 от "калпави са":

    Знаят го правителствата и правят каквотобим кажат едни перверзни човечета
  • 13 ДжафДжаф

    55 1 Отговор
    Ваксините очевидно не предпазват от зараз, следователно не е редно да се наричат ваксини. Може би "имуностимуланти" или нещо такова. Но пък от друга страна ние си знаем, че има и природни имуностимуланти. Като чесъна например. При чесъна например ефекта е двоен, даже троен. Първо гониш дяволите и торбаланите. Второ с помоща на аромата гониш всички неприятни типове около себе си, включително и евентуални вирусоносители, които биха могли да те заразят. Що се отнася до вируса....е там положението е същото като при ваксините, само, че не ти се налага да посещаваш разни ваксинационни пунктове, където вероятността да хванеш вируса е 101%, а и риска от евентуални странични ефекти е нулев за разлика от ваксините.

    Коментиран от #20

  • 14 Гост

    49 1 Отговор
    ДоциЕнтака е страшна вещарка, да я попитам след тази бустерна доза, още колко такива ще са нужни на година? Защото, забележете, това няма да е края!
  • 15 Behemoth

    24 1 Отговор
    Вълна след вълна,след вълна....

    Коментиран от #46

  • 16 провинциалист от провинция Тракия

    39 1 Отговор
    "възвръща спомена на организма към инфекцията" = разболява те отново? Иначе изразът звучи почти поетично.
  • 17 дебела кратуна

    54 2 Отговор
    За Вас г-жо доц. Тромб, горещо препоръчвам бустерна доза от бяло магаре. Също така препоръчвам да заберете и останалите "специалисти" начело с проф. Витанов. Според инфомарцията на Кабулски имунолози, бустерът на бялото магаре отпушва паммета и всички чакри от опашния прешлен до малкия мозък. Организмът така се втвърдява, че няма вирус дето да пробие защитата му. Със здраве, искрено Ваш твърдоглав антиковидваксър!
  • 18 селянин

    54 3 Отговор
    Цялото ни семейство като преболедували можем да кажем на тая продажна експертка чиновничка за 30 сребърника че никакви бустери и бустери на бустерите няма да си сложим!
  • 19 Алфа херинга

    63 2 Отговор
    Значи, Омикрон успешно заобикаля имунитета от преболедуване и ваксина, но бустерната помага, защото организмът си спомнял? И какво от това, след като първо казваш, че Омикрон така или иначе заобикаля имунитета? Как е възможно такива глупости да бъдат ръсени от медицинско лице?

    Коментиран от #47

  • 20 ABC

    30 1 Отговор

    До коментар #13 от "ДжафДжаф":

    ТОВА НЕ СА ВАКСИНИ А РАЗПРОСТРАНИТЕЛИ.
  • 21 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    20 3 Отговор
    Наблюдавам -Англосаксония.там се получи точно това.Чрез омикрон и делта прониква в дупчените.За разлика от тях преболедувалите НЕ боледуват повторно.Това ви го описах подробно преди много дни ,може би седмица.Очаквах ,много случаи на острова и се оказах сред позналите.Играчите на хазарт му казват-Сплит на такова явление....на бг пожелавайки ВеселиНовогодишни празници...Все пак да им кажа на тях и на себе си....Човек има един Стомах....Внимавайте....Уста....затрива....В Смисъл за Яденето....За другото....уж сме демокрация....Както и очаквах 35000 сатошита плюс тази нощ....ми донесе .......
  • 22 яяяя

    24 1 Отговор
    Лъжлив гломб!
  • 23 kkk

    56 2 Отговор
    Гнусна, нагла и лъжлива свиня която буквално убива хора с глупостите си. Записвайте си:

    НЯМА КАК човек преболедувал който и да е модел на ковид да се зарази със следващата версия поради изграденият имунитет. Ако това е възможно означава, че създаването на ваксина е НЕВЪЗМОЖНО щото целта на ваксината е да принуди организма да изгради същият този имунитет.
    В същото време е СИЛНО ПРОТИВОПОКАЗНО на човек който е преболедувал и има изграден естествен имунитет да се слага ваксина срещу същото- всеки студент по медицина може да ви обясни що е така...
  • 24 Копипасте

    24 2 Отговор
    21.09.2021г. "Дoц. Любoмирa Никoлaeвa-Глoмб: Имa имунитeт cрeщу СОVID-19 при прeкaрaнa кoрoнaвируcнa инфeкция в минaлoтo oт БНТ 08:02, 26.10.2020г. Cъщecтвувa кръcтocaн имунитeт и тoвa вeчe e дoкaзaнo oт учeнитe. Тoвa зaяви в cутрeшния блoк нa БНТ "Дeнят зaпoчвa" дoц. Любoмирa Никoлaeвa-Глoмб, зaвeждaщ oтдeл "Вируcoлoгия" в Нaциoнaлeн цeнтър пo зaрaзни и пaрaзитни бoлecти. Тoвa oзнaчaвa, чe aкo cмe прeкaрaли другa кoрoнaвируcнa инфeкция, oргaнизмът имa извecтeн имунитeт и cрeщу СОVID-19.
    Зa възмoжнocттa oт пoвтoрнo зaрaзявaнe oт СОVID-19 зaceгa нe мoжe дa ce гoвoри cъc cигурнocт, тъй кaтo имa caмo eдинични cлучaи изoбщo в cвeтa. Cлeдoвaтeлнo липcвaт дocтaтъчнo дaнни, зaяви дoц. Никoлaeвa. Тoзи вируc, пo думитe ?, e oтнocитeлнo cтaбилeн в cрaвнeниe c други нeгoви "cъбрaтя". Тя бeшe кaтeгoричнa, чe дoкaзaнo тoй ce рaзпрocтрaнявa ocнoвнo пo въздушнo-кaпкoв път и нoceнeтo нa мacки нaмaлявa нeгoвoтo рaзпрocтрaнeниe дo нaд 90%. Уcпeхът нa Китaй в бoрбaтa нa cрeщу кoрoнaвируca дoц. Никoлaeвa oбяcни c нaлoжeния в нaчaлoтo тoтaлeн "лoкдaун" нa нaceлeниeтo в Ухaн, мяркa, кoятo зa други cтрaни e нeвъзмoжнa пo икoнoмичecки причини. В Китaй вeчe имa и вaкcинa, кoятo e в нaпрeднaл cтaдий нa изпитaниe, кoмeнтирa oщe дoц. Любoмирa Никoлaeвa-Глoмб.
    Вижтe пoвeчe във видeoтo.
    Глeдaйтe oщe oт "Дeнят зaпoчвa"
    Въпрocът c глaвнo В e : Кoгa гocпoжa Глoмб кaзвa иcтинaтa - тoгaвa или ceгa?!
  • 25 Ха-ха

    32 2 Отговор
    Дълбоко бил скрит у нас новия щам Омикрон, затова не го били засичали, но иначе, тук бил!?? Нали е супер заразен, като как така се е скрил надълбоко? И нали ако беше така всичко, което казва тази специалистка, отдавна случаите да са се увеличили многократно?

    Коментиран от #27

  • 26 Уж така

    35 2 Отговор
    Всичко разбрах. Таргет имат и това е групата на ваксинираните, които все още нямат бустерна доза. В тях се целят, защото разбраха, че неваксининираните явно няма да могат да ги склонят да се ваксинират, а трябва ваксини да се слагат, иначе ЕС ще ни мъмри. И понеже е ясно, че ваксинираните са със слаба психика и лесно се манипулират, започнаха да ги облъчват. Накрая не през 3 месеца, а всяка седмица ваксина ще им трябва. План има да се изпълнява. Четете между редовете.
  • 27 Царска манатарка

    17 1 Отговор

    До коментар #25 от "Ха-ха":

    По смешното е,че преди да е засечен ....Те просттфесорите ни Демокраддци знаят коги ще го засекат у нас....
  • 28 Онзи

    34 2 Отговор
    Тая платена маcтия досега казваше че ваксинираните са защитени, а сега обърна плочата. Целта е като кажат нов щам да ви набодат с нов бустер.
  • 29 Фаро

    20 3 Отговор
    Тая миз.рница се е продала за 1000лв
  • 30 Госあ

    19 2 Отговор
    Омикрон безапелационно ще докаже рисковете пред ползите от рнк ваксините ! Разбира се западните соросоиди ще продължат да лъжат и мажат за да си запазят търговийката.
  • 31 нннн

    23 2 Отговор
    В началото препоръчваха трета игла(игла звучи зловещо) след.година. после след 9 месеца, след 6, след три... Ако не ги спрем ще продължат с месец, седмица, ден... Тия не мислят за здравето, а за оборота. Жетва е сега. Бийте иглите!
  • 32 Iviviv

    16 1 Отговор
    Тая корона 19 има повече вълни от Черно море.
  • 33 Анонимен

    20 1 Отговор
    Все пак да попитам : Прегърна ли вече Коцето Ангелов/ботокса/ баща си или ще се прегъщат след 4-тата игла!?

    Коментиран от #34

  • 34 Ами...

    12 1 Отговор

    До коментар #33 от "Анонимен":

    И аз живо се интересувам от това, но няма инфо. Едва ли обаче. А с какъв плам говореше преди една година....

    Коментиран от #35

  • 35 Копипасте

    9 1 Отговор

    До коментар #34 от "Ами...":

    Цитат : "Информирай се! Ваксинирай се! Спаси живот!" Помните кога, къде и кой го издръсти това?!
  • 36 Сис

    6 8 Отговор
    Какви "стойностни" коментари, чудя се от къде се взеха толкова компетентни българи, "разбиращи" от вирусология. Помислете малко, ако можете, и тогава коментирайте и то в област, в която имате достатъчно знания, вместо да пишете глупости.
    Нито сте интересни, нито модерни, само дрънкате и драскате, смешници ....
  • 37 Ти да видиш

    11 1 Отговор
    И сега какво? Ваксинирахте се и пак не сте свободни. Вече искат хората да се ваксинират по 2 пъти в годината. Вашата информираност доведе до още по-голямо недоверие към измислените субстанции.
  • 38 Вирусоложкааааа???

    18 2 Отговор
    Лелчееее,кажи за някоя друга ваксина от задължителния имузационен календар,която да се боцка през 3 месеца,за да си "спомня" организма за съответната болест!?Абе вийй пренаписахте науката вирусология,бре!
  • 39 информационна

    9 2 Отговор
    кампания от олиг.офре.ни прави ли се бе.. коло сте жалки в напъните си да заблудите хората.
  • 40 47920

    14 1 Отговор
    Стига ненормалщини оставете ни на мира поне за празниците, вие сте психично болни хора, както и мисирките които ви отразяват!
  • 41 1520

    8 1 Отговор
    първа игла втора трета четвъртапета и така нататък до безкрай далаверата е голяма
  • 42 Guest

    10 1 Отговор
    Е как след като преодолява имунната защита на вакцинираните след поставяне на вакцина която явно не действа след поставянето й 2 пъти същата ще подейства при поставянето й 3 път ?
  • 43 Лесно е

    8 1 Отговор
    Новият вариант става доминантен при ваксинираните ! Проф. Ботев каза, че ПРЕБОЛЕДУВАЛИТЕ имат много висок имунитет. Български професор, който е поканен в турска клиника само за ковит пациенти. Тук никой не желае да съдейства. Да запознаем Глобул с него да и обясни някои неща
  • 44 Лесно е

    4 1 Отговор
    Първа игла, втора игла, трета, четвърта, пета....и накрая абокат за по лесно вливане на ваксината хахаха
  • 45 Трол

    9 1 Отговор
    "Слушаш гломб - и после имаш тромб".
  • 46 Доцентката

    5 1 Отговор

    До коментар #15 от "Behemoth":

    вече е във възрастта на вълните - топли, студени, топли, студени...Облича се, съблича се...
  • 47 Е ти какво

    5 1 Отговор

    До коментар #19 от "Алфа херинга":

    очакваш? Лесно ли се измислят глупостите, с които да прескачаш истинските медицински практики. А и не помнят вече какво са казали предишния път, защото на "лъжата краката са къси"
  • 48 Шмайзер

    6 1 Отговор

    До коментар #3 от "Кел":

    Има - някой станаха ТРИлярдери, други останаха само с игла в рамото...
  • 49 Шекспиров

    3 1 Отговор
    Няма начин доктор Гломб,
    да не метне някой бомб!
    Има, няма, оправия,
    ръга Пфайзер в дупетия.
  • 50 Василев

    1 4 Отговор
    Призовавам новото правителство час по- скоро да зареди с Бромхексин българските аптеки и хората да започнат да пият по едно хапче дневно. Мярка, която ако не спре Омикрон, то поне ще смекчи неговия удар!
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Василев

    1 1 Отговор
    Ефикасно и евтино лекарство срещу Ковид-19 изчезна от аптечните мрежи. Как действа бромхексинът и защо го няма?

    Голмайстор сред лекарствата срещу Ковид-19 - така определя бромхексина биохимикът Ваньо Митев. При неговия прием се наблюдава леко протичане на коронавируса, а при проява на първи симптоми - болните да започнат да го приемат инхалаторно, обясни още ученият.
  • 53 питам си

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Тая след план-демията. ..":

    Тогава защо продължавата да ни боцката с нещо, КОЕТО БИВА "ЗАОБИКАЛЯНО""
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.