Last news in Fakti

7 Януари, 2022 23:38 1 635 13

Проф. Пандев: Пациентът вярва на лекаря, но не и на системата

  • проф. румен пандев-
  • здравеопазване-
  • лекар

По думите му здравната услуга трябва да е желана от болния

Проф. Пандев: Пациентът вярва на лекаря, но не и на системата - 1
Кадър БНТ

Когато здравната система е в криза, отношенията пациент - лекар са в кризисна обстановка, често между пациента и лекаря се изграждат добри отношения. Пациентът вярва в лекаря, но започва да не вярва в системата. Това каза ендокринният хирург проф. Румен Пандев в студиото на “Панорама” по БНТ.

“Когато една здравна система е в криза, тя естествено произвежда лоша медицинска услуга. Болниците не са предприятия за спагети, те произвеждат здравни услуги. Кризата води до лошо качество на услугата, лошото качество на здравната услуга означава повече усложнения, по-висока смъртност”, обясни той.

По думите му здравната услуга трябва да е желана от болния, да е евтина за обществото и да ефективна за болницата. Когато системата е в пандемия, обаче, е много трудно да се правят реформи.

“Хем трябва да поддържаме социална система, която от една страна се опира на търговски дружества, от друга страна - има огромна неефективна здравна администрация, имаме хронична липса на квалифициран медицински персонал и неадекватно финансиране на здравния продукт. Всичко това води до този резултат”, заяви той.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 вярваш ли си?

    8 2 Отговор
    На български лекар ще се доверя ...утре!Ей я Турция,за северняците Румъния!За бг доктУр трибуквие ....
  • 2 Хаджи Генчо

    7 0 Отговор
    "За да имаш криза на системата трябва първо да имаш ситема" по И. Христов
  • 3 Това изказване е шизофренично

    22 0 Отговор
    Нали лекарите са проводници на системата. И на коя система има предвид професорът. На тази, при която хората нямат пари за космическите цени на животоспасяващи лекарства/ не по НЗОК/, , за несъществуващите никъде по света измислени клинични пътеки въведени от техен колега стоматолог, за хиляд ите инвалиди, които не могат и да помислят за ортопедични консумативи/ питайте за цените им съпруга на министър А.С., търговец на тези консумативи/. Как е възможно лекарите да адмирират заплати на свои колеги от 80000 и 100000 лева в бедна България. Няма такива заплати и на най- известните лекари специалисти в цяла Европа. Докато вие не се самоочистите от тези паразити, не се самозалъгвайте от соловите акции на отделни пациенти, на които сте помогнали. Пациентът вече не вярва на лекаря, а се страхува от него.
  • 4 НЗОК СзО

    10 0 Отговор
    Това са най големите престъпници,колко хора си отидоха заради тях,и тяхната неграмотност и алчност.тежко ви ако попаднете в тяхните ръце,по добре терминал едно и каквото дойде

    Коментиран от #6

  • 5 Niknay

    12 0 Отговор
    Стига сте ни намирали професори в очите , те отдавна вече не са авторитет а символ на продажност и лакейство - никой не ги бръсне за слива! В бедна България има повече професори от общи работници ...
  • 6 Ти си

    11 0 Отговор

    До коментар #4 от "НЗОК СзО":

    То че ще се мре е ясно но ако може без лекарска помощ !
  • 7 Лост

    0 0 Отговор
    От 15 години нямам личен лекар. За смяна на книжката отидох, платих 20лева и толкова.
  • 8 Тоя е луд

    5 0 Отговор
    Аз не вярвам на тия търговци,отношението им към пациентите е като към добитък,освен ако не си чичко паричко...
  • 9 ХАХАХАХАХАХА

    5 0 Отговор
    Деде, в дълбока заблуда си. Никой вече не ви вярва. Всички си мислим, че сте едни жалки помияри печалбари.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 КРА

    5 0 Отговор
    Какво доверие да имаме на лекарите, като за тях ние сме само и единствено "ходещи" банкомати.
  • 12 Перо

    0 0 Отговор
    И тоя професор вече е за д-р Гълъбова! Биологията не подминава!
  • 13 Заинтересувайте се

    0 0 Отговор
    в една болница до гарата, коя е най- новата дестинация сред лекарите там. Ами след като са обиколили Тунис, Зимбабве, Дубай са стигнали чак до Патагония.Докато бях на преглед , в кабинета влезе друга лекарка и започна да споделя впечатленията си от там. Заслужавало си да се посети тази страна, защото само там имало такъв изгрев или залез. В същия кабинет лекарката ми направи ехографско изследване/ платено/, но за да го разчете и назначи лечение поиска още един хонорар. Ами Патагонията ги зове българските лекари, след като българите им плащат да си " развяват" по света.