10 Януари, 2022 19:15 8 117 8

Колко крачки на ден са необходими за дълъг живот

  • крачки-
  • удължаване на живота-
  • учени

Учените са стигнали до заключението, че 4000 стъпки всеки ден могат да подобрят здравето

Колко крачки на ден са необходими за дълъг живот - 1
Снимка: Shutterstock

Редица проучвания на световни учени установиха колко крачки е необходимо да правите на ден, за да удължите живота си.

Специалистите отбелязват, че при хора над 50 години рискът от преждевременна смърт намалява драстично.

Експертите, водени от д-р Педро Сен-Морис, анализирали информация за 4840 души, които в периода 2003-2006 г., изминавали определено разстояние всеки ден.

Учените проследили здравослновното им състояние в следващите 18 години. В публикувания материал се казва, че участниците в проучването, които са вървели 8-10 хиляди крачки дневно, са живели по-дълго от тези, които са извървели 4 хиляди или по-малко. Но ходенето по 10 километра всеки ден е доста проблематично и може би дори не е необходимо.

Учените са стигнали до заключението, че 4000 стъпки всеки ден могат да подобрят здравето и да увеличат продължителността на човешкия живот. В същото време се наблюдава намаление на смъртността наполовина сред хората, преодоляли възрастовата бариера от 50 години.

4000 стъпки са приблизително 3,2 километра. Разбира се, най-добре е да следите изминатото разстояние с помощта на специални приспособления, но ако такива джаджи не са налични, тогава е достатъчно да ходите 45 минути с бързо темпо.

В същото време експертите отбелязват, че не е необходимо да ходите с едно и също темпо, можете да редувате различни скорости. Също така е препоръчително да не слушате музика на слушалки и да не говорите по телефона по това време, пише zdrave.to


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тъп

    3 3 Отговор
    При този ток, по-добре да се крачи по-малко.
  • 2 сила

    9 1 Отговор
    ПееФски и Цацаров не знам как ще го постигнат......
  • 3 Батката

    0 0 Отговор
    калистеника тренировки e по - удачен вариант от ходенето. Аз се нацепих за няколко месеца
  • 4 devil

    2 0 Отговор
    Пиеш чаша ракия ,две най много три и правиш крачка две най мното три
  • 5 Бай Net co

    5 0 Отговор
    Не зная колко крачки са необходими за дълъг живот, но зная ,че той винаги завършва с една -единствена ...последната-ФАТАЛНА ! Преди няколко месеца погребах в обвит с фолио затворен ковчег ,моя наборка ,приятелка и съученичка от детството ...Мед. работник беше ,даже успя и да се пенсионира ...сам самичка си остана ...никакви роднини...През целият си живот е водила изключително само здравословен (според нея ) начин на живот ...никакъв алкохол, цигари , спазваше всякакви диети (от тях се и повреди ) и постоянно ходене пеша (даже крачкомери имаше да си засича километража) няма зиме -няма лете ... и на работа да е била -пак пеша си се прибира ,а ,като се пенсионира поне 10-на километра си навъртваше .Въпреки ,че все ми се караше ,че пуша, пия от колата не слизам дори и до магазина да отида ,че съм станал над 120 кила -си бяхме приятели до края ...Е,замина си ,почти за броени дни ...Казаха ,че от Ковид се е заразила (въпреки ,че бе ваксинирана) и те това е ...Излишно е да се мъчим цял Живот да се правим на Вечни ...Това няма как да стане ...Всички не можем да сме ,като англ. кралица ,въпреки ,че и тя от таз Съдба няма да избяга .
  • 6 В.Г.З.

    2 2 Отговор
    "Също така е препоръчително да не слушате музика на слушалки и да не говорите по телефона по това време" - А може ли да ям баничка?!?

    Коментиран от #8

  • 7 Гошко

    2 0 Отговор
    Когато мога, винаги съм пеш, колкото - толкова. Повечето пъти е приятно, не се блъскаш в транспорта. И освен ходенето, за добър и (по) дълъг живот си трябват още доста условия и то все добри - храна, вода, въздух, по-малко стрес... Абе с две думи - на кой колкото му е писано, важното е да сме доволни от живота, който водим...
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.