Last news in Fakti

11 Януари, 2022 15:24 7 153 3

Най-добрите домашни лекове при кашлица

  • кашлица-
  • здраве-
  • лекове-
  • домашно лечение-
  • бабини рецепти-
  • народна медицина-
  • алтернативна медицина

Чайовете от мащерка и босилек също успокояват кашлицата

Най-добрите домашни лекове при кашлица - 1
Снимка: shutterstock

Няма по-досадно нещо от кашлицата. Появи ли се може да унищожи спокойствието ви за дълго време. Съществуват природни лекове срещу кашлица, които се приемат за много по-ефективни от конвенционалните фармацевтични продукти, създадени за целта.

Една от най-ефективните рецепти за отърваване от кашлицата е следната отвара:

В литър вода се слагат 6 листа индрише, 6 счупени ореха с черупките (само спукани, не раздробени), една глава обикновен лук с повечко обелки, 1 ябълка и една дюля, нарязани заедно със семките и обелките. След като заври, сместа се оставя на слаб огън за около 10-тина минути и към нея се прибавят стрък босилек и цвят от бъз. Котлонът се изключва, но не махайте сместа от него, а я оставете сама да спре да бълбука. След това се оставя да преседи за поне 30 минути и се прецежда.

Полученият чай с тъмно кафеникаво-червен цвят се подслажда с мед и се пие по 100-150 мл. на всеки час.

„Локално“ разкрива още няколко домашни и изпитани рецепти срещу кашлица.

Мед

Може да се каже, че медът е най-популярното и най-ефективно средство за облекчаване на кашлицата. Медицинските експерти твърдят, че консумацията на мед преди лягане намалява кашлицата и подобрява съня.

Трябва да помните, че никога не трябва да давате мед на дете под 1 година, тъй като е изключително силен алерген и може да предизвика поява на придобита алергия..

Топла лимонова вода с мед

Изстискайте лимон в чаша топла вода и добавете супена лъжица мед. Това е популярен естествен лек и за болки в гърлото.

Сок от лук и захар

Сокът от лук е популярно лекарство за кашлица. Мнозина твърдят, че това е единственото нещо, което им е помогнало да се отърват от сухата кашлица.
Ето как да го приготвите: Отрежете долната част на червен лук. След това отрежете горната част и издълбайте лука, така че да направите дупка, без да пробивате дъното. Напълнете главата с 2-3 чаени лъжички захар. Направете малки бодвания отдолу с остър нож, поставете главата върху чаша и оставете за една нощ. През нощта захарта ще се разтопи и в чашата ще изтече малко количество сок от лук. На сутринта вземете останалата захар, която е в главата и я смесете с изцедения сок. Изпийте течността. По желание може да подсладите с мед.

Приготвеният по този начин сироп всъщност не е толкова лош, колкото си мислите. Пийте този сироп два пъти на ден.

Сироп от лук, чесън, мащерка и мед

Смесете половин чаша мед с половин чаша вода и в тази течност добавете една глава счукан лук и една глава счукан чесън. Добавете малко мащерка и оставете сместа за една нощ. На следващия ден течността се отцежда и се пие като сироп. Съхранявайте сиропа в хладилник.

Варен лук и мед

В дълбока купа сварете едро нарязан лук до омекване. Извадете лука и го смесете с меда. Яжте по малко на всеки 4 часа.

Чай от мащерка или босилек

Чайовете от мащерка и босилек също успокояват кашлицата, а за максимален ефект, докато са топли, добавете супена лъжица мед.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Бареков

    2 0 Отговор
    Лекувам си кашлицата с кайсиева ракия като се сбереме с Московски, Горан и Боко и се лекуваме групово!
  • 3 баба вуна

    4 1 Отговор
    само тъпотий от автора

    за гърло две супени лъжици ракия чаена лъжица мед и една ванилия на прах , разбърквате добре и по малко си го изпийте това