Last news in Fakti

13 Януари, 2022 19:34 8 563 11

Какви храни не трябва да се ядат след 15 часа

  • хранене-
  • храна-
  • следобед-
  • правило на екватора-
  • след 15:00 часа-
  • метаболизъм-
  • диетолози

Какво представлява „Правилото на екватора”

Какви храни не трябва да се ядат след 15 часа - 1
Снимка: shutterstock

Диетолозите са установили, че след 15:00 часа метаболизмът на организма рязко се забавя, съответно въглехидратите се усвояват по-бавно. Организмът не изразходва енергията и започва да складира приетите въглехидрати като мазнини.

Ето с какви продукти не трябва да се злоупотребява следобед, какво е „правилото на екватора“ и как действа, разкрива "Рамблер".

Правилото на екватора се основава на човешки биоритми и предполага изключване на всички потенциално вредни храни от диетата след 15:00 часа. Така че, диетолозите препоръчват напълно да откажете следните продукти от менюто след този час: печива, торти, десерти, сладкиши, шоколад, мед и да намалите приемът на плодове.

Макаронените изделия, включително твърдата пшеница, също се усвояват трудно от тялото вечер. Препоръчително е също да ядете ориз и овесена каша сутрин или на обяд. Сушените плодове също са включени в списъка на продуктите, забранени след 15:00 часа според „правилото на екватора“. Те съдържат голямо количество естествена захар, така че е най-добре да се консумират като лека закуска преди обяд.

Освен въглехидратите, диетолозите съветват да се хапват червено месо, сладки млечни продукти и зеленчуци, които съдържат нишесте (картофи, моркови, сладки картофи и цвекло) между 12:00 и 15:00 часа. Нишестето се усвоява най-тудно вечер и причинява излишък от инсулин, който блокира производството на соматотропин, хормон на растежа, който пряко влияе върху процесите на изгаряне на мазнините в тялото.

Какви резултати дава правилото на екватора?

Отговаряйки на този въпрос, диетолозите дават следната статистика: следвайки гореописания диетичен план, хората губят от два до четири и половина килограма през първите две седмици (много зависи от характеристиките на тялото и теглото ви по време на прилагане на "екваториалното правило"). След това е възможно процесът на премахване на наднорменото тегло да започне да върви малко по-бавно. Но „екваториалното правило“ работи не толкова за скорост, колкото за стабилен резултат


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 с една

    30 2 Отговор
    дума -глад.С две - вълчи глад.

    Коментиран от #8

  • 2 фичо

    20 0 Отговор
    15ч. по новото или по старото време.
  • 3 читателка

    28 1 Отговор
    и защо не се казва какво може след 15 ч?Защото не остана нищо за препоръчване?
  • 4 Пенционеринът дедо Петко

    12 1 Отговор
    стриктно спазва указанията. С 300 лв. пенсия и нали си нема друга работа. Пък който е на работа, цял ден само с това се съобразява. Абе с една дума - съвети като за нас, най-богатите в цялата вселена.
  • 5 Механик

    12 2 Отговор
    НЕуважема госпожо ТРИЧЕВА,
    Не знам как преживяват вашите родители, но искрено се надявам да са в друг, по-добър свят.
    Трябва да Ви кажа, г-жа Тричева, че почти всички БГ пенсионери., не могат да си избират каква диета да пазят. Защото (пресен случай), стара жена не можа да плати 8 лв. сметка на касата . Отиваше на гробища, а бе сложила в кошницата,3 пакетчета дребни сладки .
    Мислите ли с главите си,вие, дето пишете? Какви диети, какви природосъобразни начини на живот, бе ?
    Ядем ГМО! Месото (гмо) наблъскано с хормони, Е-та, 50 пъти размразявано и пак замразявно.И това ако имаш . късмет. Щото инак е 30-годишно месо от Испания или пилешко със салмонела от Полша.
    Изобщо, госпожа, Вие издевателствате ли над нашите родители?

    Коментиран от #9, #10

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Петият бустер

    2 0 Отговор
    Не е слушайте тази ,тя незнае къде е екватора но ви дава диери оттам,занимавам се със здравословно хранене и понякога ходя на 60 км в двете посоки за есно кило сирене и съм създал собствена градина за зеленчуци.В нашата сърана със замърсен въздух,вода и почва почти вече не се намират човешки продукти.Мупешки меса и ро червени за нищо нестават,пп добре ще се чувствате ако не ги ядете освен ако не сте на 18-25години.хляба е по вреден от цигарите в днешно време,захар сол и всички тестени ако може без тях.и задължително спорт за младите а за стариъе движение.Успех на всички
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 смех

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "Механик":

    Абе какво значение има дали взимаш 300 лв и 30000 лв, за да не ядеш картофи след 15.00 часа??????????
  • 10 Санчо

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "Механик":

    Как живееш с толкова злоба в душата си бе, човече? Какво ти е виновна авторката?
  • 11 Камуфлаж

    2 0 Отговор
    ? А какво може да се яде след 15:00 часа? Нищо, според Диетолозите. Кои са те? Масони? Теплари?
    Май глупститете са главен приоритет за Миленчето..