Last news in Fakti

14 Януари, 2022 16:56 122 360 28

Един час преди инсулт усещаме, че...

  • инсулт-
  • инфаркт-
  • симптоми-
  • сърце

Кардиолог поясни какви са симптомите до час при инсулт

Един час преди инсулт усещаме, че...  - 1
Снимка: Shutterstock

Инсултът настъпва при остро нарушаване на захранването на главния мозък с кислород и хранителни вещества. Това води до смъртта на нервните клетки и тъкани, пише trafficnews.bg.

Инсултът може да бъде исхемичен (когато тромбът напълно блокира лумена на кръвоносния съд) и хеморагичен (когато в стената на артерия, която доставя кръв към определена част от мозъка, се образува хематом). В този случай естествено се нарушава нормалният режим на кръвоснабдяване и настъпва смърт на мозъчните клетки. Процесът на увреждане на мозъчните структури може да се развие изключително бързо и колкото повече се отлага оказването на медицинска помощ, толкова по-необратими промени настъпват.

Кардиологът Азизхон Аскаров сподели пред AIF.ru какво се случва от половин час до час преди инсулт, пише електронното издание medikforum.ru.

Това е най-опасното състояние, изискващо възможно най-бърза реакция. Опазването на живота на пациента и възстановяването му зависят от бързината на реакцията на лекарите. Понякога се случва пациентът да оцелее, но пораженията върху някои функции на тялото му са необратими.

Първите симптоми на инсулт включват:

1. Главоболие с остро изразен интензитет

2. Отпадналост и гадене

3. Влошена координацията на движенията

4. Зрителни смущения

5. Усещане за изтръпване в ръцете

„Тези оплаквания се проявяват в рамките на половин час или час, след запушването на артерията, което води до инсулт“, отбелязва кардиологът.

Как се проявява инсултът?

Проявява се с нарушение на съзнанието, депресия и дори хибернация. Пациентът започва да говори неразбираемо, речта му се променя и става непоследователна. Настъпват и промени в координацията: човек не може да върви и пази равновесие, след което се свлича на земята.

Кой е в риск от инсулт?

Хората с хипертония, диабет и наднормено тегло, както и тези с наследствена обремененост и патология на мозъчните съдове, са в по-висок риск. Също така инсултът се свързва с високи нива на холестерол в кръвта (над 5,5 mmol/L), тютюнопушене (включително пасивно пушене), нарушения в кръвообращението и липса на двигателна активност.

Как да разпознаем инсулта?

Ако човек започне да се държи неадекватно, без да е употребил алкохол, вероятната причина за промяната в поведението му може да е инсулт.

Това може да се установи чрез бърз тест, които включва следните компоненти:

Усмивка - пациентът не може да се усмихва, ъгълът на устните му сочи надолу;

Движение - той не може да вдигне и двете си ръце едновременно;

Артикулация - дикцията на пациента е нарушена, той не може да повтори и най-простата фраза, наблюдават се смущения в речта;

В този случай трябва да се обадете на лекар възможно най-скоро.

Защо възниква инсултът?

Най-често причината за него е придвижването на кръвен съсирек по артерията, което води до нейното запушване на най-тясното място.

Кръвният съсирек се състои главно от тромбоцити. При нарушена трофика тъканите омекват, настъпва некроза на клетките, която завършва с инфаркт.

Незабавно трябва да се потърси помощ. Първите 2-3 часа са най-важни. Най-добре е да се окаже медицинска помощ още в първия час, но все пак времето за реакция е до 2-3 часа.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 296 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ахаа

    48 8 Отговор
    Всечки тези симптоми са и при мигрена, без изтръпване на ръцете.
  • 4 аууу

    35 33 Отговор
    тия и 5-те признака ги имам сутрин след як запой, значи ли че съм пред инфакт през ден през два

    Коментиран от #27

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 vasik atanasova

    25 21 Отговор
    СЪБИНА ВЪРВИ И СЕ ПРЕГЛЕДАЙ САМО НЕГАТИВИЗЪМ ОТ ТЕБЕ
    ЗНАЕХ СИ ЧЕ ТИ СИ Е ПОСТАВИЛА ТАЗИ ТЕМА ТУКА
    ВИЖДАШ МИ СЕ ДЕПРЕСИРАНА
  • 7 народ

    45 8 Отговор
    Браво за статията!
  • 8 Ьнкфй

    23 9 Отговор
    Идеята е в сензацията, а не в смисъла на статиите. Този тип новини са попнали в Америка още в 80-те
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Дженев

    60 4 Отговор
    И всъщност какво точно ще направят лекарите като са обадиш на 112 и дойдат след три часа-"щото линейките хвърчали по ковита"?
    Има ли шанс на такъв човек да му се окаже някяква първа помощ на место?

    Коментиран от #25

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Бодак

    24 2 Отговор
    Показатели, дадени за холестерола са поредния медицински фокус за изсмукване на пари чрез измама. Преди години нивата бяха по-високи, но мине не мине някое десетилетие и малко по-малко ги смъкват, плашат хората и ги карат да се тъпчат с лекарства. Холестерола е променлива величина, както и пробите вземани от кръвта. Те зависят от доста неща, които неудачно съчетани могат да доведат до завишени нива, например, нервност, скорошни ( от няколко дни до седмица и повече) преяждания, препивания, неудачно съчетание на храни, лекарства и др, които защитните и очистителни системи на тялото все още не са изчистили.
    За холестерола има не-малко писания от медицински учени, обясняващи нелепостта на такива показатели, обвързани с картинки на запушени вени ( картината въздейства на лековерните най-силно). Та, немалко медицински учени отхвърлят показателите и плашенето с холестерола, Това са учени, запазили умението да мислят сами, с непоносимост към фарма-медицинските далавери и имащи смелост да обявят на всеослушание схващанията си с пълното съзнание че може а им се случи случка -- от осмиване, отстраняване от медицинската гилдия до изгонване от работа и убийство ( доста инакомислещи учени бяха избити, по съшия начин по който религиоаните и политическите партии отстраняват мислещите извън канона и рамките). Както и при Ковида, а преди това СПИНа, гледната точка на инакомислещите не се дава, а същите са анатемосвани по същия начин, по който религиозни гурута, анатемос
  • 19 Бодак

    15 4 Отговор
    Както и при Ковида, а преди това СПИНа, гледната точка на инакомислещите медици и учени не се дава, а същите са анатемосвани по същия начин, по който религиозни гурута, анатемосват всичко което мисли извън канона
  • 20 фичо

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Кожената която ти вкараха на протеста
  • 21 и що

    3 2 Отговор
    кардиолог,къде са невролозите...
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Венко Павлов

    6 1 Отговор
    Благодаря за вниманието и отношението към клиентите за съответните продукти да вземет адекватни мерки за сигурност на ООН за правата на човека
  • 24 Д-р Бръкнипутев

    7 10 Отговор
    "Ако човек започне да се държи неадекватно, без да е употребил алкохол."
    Това само руски учен може да го напише. Те са пияни от сутринта.
  • 25 ДоДженев

    10 4 Отговор

    До коментар #15 от "Дженев":

    Да,има шанс! Доста елементарен,но проверен от векове.Прилагат го китайци и индиици.Необходима е само игла ,или нещо като игла( брошка,или др.Обгаряте върха.И веднага,се дупчат последователно всяка възглавничка и на десетте пръста,докато пусне капка кръв( дори се изцежда,за да пробие капка навън)След това се повтаря същото и на двете уши.В меката част.Пак да пусне капка кръв.Обяснението е,че са намалява кръвния поток и натиск в мозъка.В огромен брой случай,това е спасявало хора,до идването на лекар ски екип.Няма такива разрушителни последици,като пареза, и пълна инвалидност,когато са го прилагали във първите минути.

    Коментиран от #26, #28

  • 26 васик атанасова

    9 3 Отговор

    До коментар #25 от "ДоДженев":

    МНОГО СИ НЕПРОСВЕТЕН ЗА ДА ПИШЕШ ТУКА
    ТИ ПРАВИШ ЛИ РАЗЛИКА МЕЖДУ АРТЕРИАЛНА ВЕНОЗНА И КАПИЛЯРНА КРЪВ
    КАТО ТИ ЗАСТАНЕ ТРОМБ В ГЛАВАТА КАКЪВ Е СМИСЪЛА ДА СЕ НАДУПЧИШ С ИГЛА
  • 27 Споко

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "аууу":

    Все някой ден все нещо ще те тресне. Тогава искам да дойда да видя как се хилиш.
  • 28 менгеле

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "ДоДженев":

    и ядна пиявица да сложиш на главата, нали? хахаа