Last news in Fakti

14 Януари, 2022 18:29 1 552 5

Нови правила за децата, пристигащи от държави в "червена зона"

  • коронавирус-
  • деца-
  • заповед

Вижте откога влизат в сила

Нови правила за децата, пристигащи от държави в "червена зона" - 1
Снимка: Shutterstock

От 19 януари, сряда, децата от 12 до 18 г., които пристигат от държава в „червената зона“, се допускат на територията на България при представяне на отрицателен резултат от проведен до 72 часа преди влизане в страната PCR тест. Това трябва да е удостоверено чрез валиден цифров COVID сертификат на ЕС за изследване или на равностоен или аналогичен документ. Това нарежда министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова със своя заповед, издадена днес.

Ако не представят такъв документ, се поставят под 10-дневна карантина. Карантината може да бъде преустановена, ако лицето си направи PCR тест не по-рано от 72 часа от пристигането си в страната.

Припомняме, че досега се изискваше пристигащите от „червена зона“ деца от 12 до 18 г., също като възрастните, при влизането в България да предоставят отрицателен резултат от изследване, едновременно с документ за ваксинация или преболедуване.

За децата до 12-годишна възраст, независимо от зоната, в която попада държавата от която пристигат, не се изисква представянето на документи за COVID-19.

Също от 19 януари се актуализира и списъкът на държавите по цветови зони. В „червената зона“ преминават Австрия, Република Северна Македония, Сърбия, Турция, Унгария, Люксембург, Израел, Кувейт, Гренада, Гренландия, Катар, Кралство Бахрейн, Ливанска република и Кооперативна република Гвиана.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Граница

    2 6 Отговор
    Нашите граници са като разграден двор. Пътувам доста. Навсякъде има много тежки проверки и тестове. Тук в България си влизам и излизам без никакви проблеми.
  • 2 Пръц

    2 0 Отговор
    18годишно дете? Ти да видиш?
  • 3 Уса

    9 1 Отговор
    Пътувам без тестове,ваксини и сертификати.Ползвам си карантината 10 дена в къщи макар и здрав,но такъв е фашизма в моменат.Не бързам за никъде само ям,спя,гледам филми,срещам се с приятели и спортувам.Ако се наложи излизам до магазина,ако ме проверят ще си платя глобата за мен не е проблем.Мога да си купя сертификат,но не желая да лъжа.Повечето ми роднини са в медицината и не е проблем да се боцна с витамини,както всички политици и бизнесмени,но няма да го направя ще се боря до края срещу ковид измамата

    Коментиран от #4, #5

  • 4 Коко

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "Уса":

    Стана ми интересно,щом сте такива големи "борци за свобода",защо сте анонимни.Или викаш зад компа, всики сме велики :)
  • 5 Има една около 40 годишна рускиня,

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "Уса":

    омъжена за италианец в Милано. Тя мина през много метаморфози. От пълен страх и ужас от ковид по време на първата вълна, когато в северна Италия беше масов мор до антиваксърски позиции, с които трупаше привърженици. Преди няколко дни обяви, че се е заразила. И вече е горда собственичка на супер зелен сертификат без да се ваксинира. Звучеше изключително щастливо, когато го обяви в блога си, а повече от половината, които я следваха(рускоговорящи от различни държави я обвиниха в предателство). Била предала идеята щом си е направила PCR, който доказва, че е с ковид. Много сбъркан народ има щом продължават да отричат съществуването на коронавирус, заради който по официални данни са починали 5,5 милиона души по света, а по неофициални поне 2 пъти повече за последните 2 години. Малко повече от две, ако включим и първите жертви в Ухан (Китай). Някои ненормалници си мислят, че в Африка едва ли не няма жертви, защото са слабо ваксинирани там. Нищо подобно. Там просто не се правят тестове, затова и нарастналата смъртност не се отчита като такава от ковид. А и раждаемостта там е толкова висока, че въпреки смъртта, болестите и мизерията естественият прираст е огромен и ежедневно хиляди мигранти се отправят към Европа,а не обратното. Има няколко държави дори и в Африка , където процентът на ваксинирани е по-голям от този у нас.