17 Януари, 2022 09:27 4 202 91

Математик: Пикът на COVID-19 ще е на 5 март със 70 000 заразени на ден

  • covid-19-
  • коронавирус-
  • пандемия

Натискът върху болниците се повишава всеки ден, каза от своя страна д-р Николай Брънзалов

70 000 заразени с коронавирус на ден. Такъв модел показа в „Тази сутрин“ по бТВ математикът проф. Огнян Кунчев от Института по математика и информатика-БАН.

Според този модел пикът с тези случаи за денонощие ще е около 5 март.

На въпрос какво може да спре този пик той заяви, че това е или локдаун, или ако хората се ваксинират.

Според математика в близките 10 дни е добре да се мисли за силни ограничителни мерки.

Общопрактикуващият лекар и зам.-председател на БЛС д-р Николай Брънзалов заяви, че натискът върху болниците се повишава всеки ден.

„Омикрон“ определено е доста по-заразен, но добрата новина е, че протича по-леко, допълни той. Боледуват обаче по-млади хора. Д-р Николай Брънзалов заяви още, че в никакъв случай "Омикрон" не трябва да се лекува с антибиотици.

„Обществото за съжаление е много маргинализирано по отношение на ваксинацията. Но има един голям процент, които се колебаят. Моят призив към тях е да си поставят ваксина“, каза д-р Брънзалов.

„При такава прогноза очакваме да се увеличи броят на хоспитализираните деца. Надяваме се други да боледуват леко. Ако не се предприемат мерки за ограничаване на контактите между децата и учителите, логично ще има все повече заразени и деца, които ще разпространяват „Омикрон“, каза от своя страна д-р Христиана Бацелова, епидемиолог в УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив.

Според нея е добре да се мине към онлайн обучение, докато започне да затихва вълната.

По думите на д-р Бацелова винаги в пика на една вълна има недостиг на персонал.

На въпрос добра стъпка ли е спирането на плановия прием тя заяви, че в такива моменти това се налага, за да се осигури персонал за COVID структурите, както и да се ограничи възможността плановите пациенти да се заразят с вируса.


Поставете оценка:
Оценка 1.2 от 39 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този

    120 4 Отговор
    Яко го е ударил пикът по главата.
  • 2 Тези

    92 2 Отговор
    Тезе математици станаха ясновидци. Истината е че всеки пик на заразени, не на болни се дължи на почивните дни и поради това,че хората пътуват и трябва да си правят тестове.Абе с една дума не трябва да си математик за да знаеш кога ще се правят повече тестове. Работят като шарлатани
  • 3 Boxer EZ 30

    64 0 Отговор
    Пример за периодичност и математическа необоснованост за ваксинация:
    На 1.януари СЗО открива нова мутация №1 и фирмите започват да разработват нова ваксина №1.
    На 1.април е готова новата ваксина №1 и започва ваксинация, но населението е вече заразено с мутация №1 , а вирусът е получил нова мутация №2, като фирмите веднага започват да разработват нова ваксина №2.
    На 1.юли е готова новата ваксина №2 и започва ваксинация, но населението е вече заразено с мутация №2 , а вирусът е получил нова мутация №3, като фирмите веднага започват да разработват нова ваксина №3.
    И т.н.
    При какво съотношение на (времето за мутация + времето за заразяване) спрямо (времето за разработка на ваксините + времето за ваксиниране + време НУЛА, за клинични изпитания, поради „грижа” за общественото здраве и за „удобство”), има математически смисъл от ваксините? Много над 1, нали?
    ИЗВОД : за да работи ваксинацията или вирусът трябва да не мутира с години или ваксините трябва да се „ъпдейтват” моментално върху всички хора!
    Към кой сценарий ни бутат?
  • 4 Да бе да. Колко теста трябват

    53 0 Отговор
    Те немогат да направят толкова тестове.

    Коментиран от #27

  • 5 petko

    43 2 Отговор
    Луди хора!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Maris

    69 1 Отговор
    Престанете да всявате смут в обществото!!
  • 8 провинциалист

    75 1 Отговор
    Пикът нали беше планиран за 20-ти януари, кво стана? И ваксинирането какво точно ще направи? От Израел казали, че повишава 13 пъти вероятността човек да хване Делта. За Оми-то се видя, че сме по-защитени с по един червен конец, вързан на ръката, отколкото с боц. Брънзи, издишаш, мойто момче, нямам друго какво да ти кажа.
  • 9 Трябва да се потърси отговорност!

    77 2 Отговор
    На въпросния математик трябва да му се потърси отговорност в края на февруари месец,когато се окаже ,че е говорил пълни глупости и е всявал паника сред населението! Пропагандата върви с пълна сила, математик казва кога и каква се прави локдаун!!!!!! Къде са имунолозите,вирусолозите....?????
  • 10 MERS

    30 1 Отговор
    Не го вярвам това защото Омикрона се развива доста бързо, дори пика може да е в края на този месец :)
  • 11 МангъроFF

    6 29 Отговор
    Трябва да се вземат някакви мерки !!

    Коментиран от #13, #17

  • 12 Коментар

    64 2 Отговор
    Алооу отговорните институции, обявете "експертните" изказвания от математици и други, относно медицински въпроси, като незаконни!!!
    Нормално ли ви се струва математик да се изказва за вирусна епидемия??????
    Марш с шутовете вън от медиите на всички плямпала, които нямат нужното медицинско образование!!!
  • 13 Асан

    6 16 Отговор

    До коментар #11 от "МангъроFF":

    Е, какви ви мерки? Има ваксини бол!
  • 14 Куката

    17 1 Отговор
    Бай Шиле пак го олабиха от да смята,завалията ФактОр го играе.
  • 15 Българин

    50 0 Отговор
    Плановите пациенти кучета ги яли, нали? Те не са важни. Важни са другите, щото Ковид пътеката е скъпа...
  • 16 Бат Пешо

    44 1 Отговор
    Математикът-врачка направо да казва и кои зодии ще ги лови повече тоя месец. Пълен цирк. Бабите дето леят куршум и астролозите да се засрамят, ковид математиците направо ги слагат в малкия си джоб
  • 17 Българка

    17 0 Отговор

    До коментар #11 от "МангъроFF":

    Казвай мерките.

    Коментиран от #81

  • 18 мнение

    33 1 Отговор
    "70 000 заразени с коронавирус на ден ..около 5 март".... Ако не познае, пожелавам му около 70 000 .../всеки сам да си го довърши, моето е самоцензурирано/ ;)
  • 19 ха ха ха

    48 1 Отговор
    Според този българите трябва да сме около 25 000 000.
  • 20 Стоян Александров

    40 1 Отговор
    Пълни и тотални ГЛУПОСТИ. ТОЗИ ЧОВЕЧЕЦ ЩЕ НОСИ ЛИ ОТГОВОРНОСТ ЗА ДУМИТЕ СИ ? Вечебройките намаляват. До месец почти ще изчезне, а до лятото КРАЙ. Само еденични внесени от вън бройки ще има. Незнам обаче дали няма да се пусне НОВ ЩАМ. ТОВА ДА КАЖАТ ГОСПОДАРИТЕ НА ТОЗИ МАЛЪК И ДРЕБЕН ЧОВЕЧЕЦ...
  • 21 beast

    26 0 Отговор
    Аз пък си мисля , че точно март ще излезем от тази омикрон вълна ...
  • 22 Странно

    28 1 Отговор
    Дори и да са им верни апокалиптичните прогнози, то факта колко е населението на тази държава някак си го пропускат.
  • 23 Айдееее🤣🤣

    21 1 Отговор
    Поредната будала 😅😅👍🏻🤣
  • 24 доктор ох боли

    20 1 Отговор
    А според мен Питагоровата теорема не е вярна.Аман от специалисти по всичко.Нека всеки си гледа работата,по която е компетентен.Многостранно развитите личности от времето на соца вече не се котират.
  • 25 🇧🇬БАЙ Х@Й‼

    28 1 Отговор
    Дайте прогнозата и на фризьрка, стругар, участник в гейпарад и пр. ‼️
  • 26 Ваксиниран3002

    33 1 Отговор
    То и оня папиломения прогнозираще още от ноември да сме над 10000 на ден, но нещо не му се получи. Тоя пък 70000 на ден, че то за 2-3 месеца ще прескочим населението на територията :)
  • 27 Бай Онзи

    17 1 Отговор

    До коментар #4 от "Да бе да. Колко теста трябват":

    Този ги знае без тестове .....
  • 28 незабравко

    21 0 Отговор
    Забравил е да спомене, че 98% от заразените ще се оправят вкъщи с чай и парацетамол. Е някои вероятни ще ги тъпчат с антибиотици, но и при тях много ще оцелеят.
  • 29 Огнян Кунчев проф!!! Кухи титли и кухи

    25 1 Отговор
    Глави, един от Бесделници те в БАН!! Математик Врачка, карето Идиоти с Витонов, Л Томов лаборанта Илиев и тази Куха Кр атуна О Кунчев!! Пандемията се Управлява от платени Врачки, защото няма Работеща прокуратура! Тези Четирима насажда страх, опсихясват хората а това е Престъпление от платени ЛОБИСТИ, психари и Подобни!!
  • 30 Англия

    19 1 Отговор
    На 26/01/22 ще премахне мерките о скоро ще махне думата пандемия 🤣🤣🤣 ще обевят ендемия а този смешник ми говори врели некипели 🤣🤣🤣
  • 31 Бгг

    21 1 Отговор
    Посмали бе то за 3 месеца всички ще го преболедуваме значи заедно с 2-та милиона ваксани. Големи математици сме имали за пари и мамито са продадът.
  • 32 Стоян Александров

    22 1 Отговор
    И сяяяя квоооо ???... То България за тези две години излезе, че е поне 50 милиона човека бе. Абе някой държи ли сметка за тази цялата вакханалия ? Колко са болни на ден, колко са го изкарали, а колко са изкарали, а не са разбрали и т.н. Ами на глупавите и пъпчасали математици чрогнозите някой следи ли ? Носят ли отговорност ? Ейййййй да се подложиш на Господарите било голяма работа. Всички по телевизийте са платени и умишлено пускани за всяване на страх. НЯМА ДА СЕ ВАКСИНИРАМ. НЯЯЯЯЯМАААААА. Нищо не можете да ми направите.... Вирусът си отива до месец. НЕ СЕ ВАКСИНИРАЙТЕ
  • 33 💡💡💡💡💡

    1 1 Отговор
    🔒🔒🔒🔒🔒💉💉💉💉💉😷😷😷😷 👍
  • 34 Истината-винаги

    19 1 Отговор
    Ето това се казва математик, борави точно с цифрите, само трябва и точен час да каже и всичко ще е на шест. АБСОЛЮТНИ СМЕШНИЦИ.
  • 35 Смех

    17 1 Отговор
    Мога да се обзаложа че няма да е така.. Въпроса е математика като отново бъде доказано че нищо не разбира какви са последствията за тези лъжи и всяване на паника...
  • 36 Дилдо

    17 1 Отговор
    Откога математици предсказват пандемия? Да не хвърлят боб?
  • 37 Истината

    16 2 Отговор
    Ето, и "учените специалисти" говорят неистини!
    Ваксинираните също се заразяват, и това няма да спре пика! Ваксинацията помага само да изкарате болестта по-леко. Но този щам и без това се кара като настинка, така че не виждам смисъл от това.
    Зелените сертификати трябва да се отменят!
  • 38 хихи

    12 1 Отговор
    Да му направим мечка А???
  • 39 1111111

    18 1 Отговор
    Спирането на приема в болниците е в основата на по-високата смъртност, а не този грип. Тези, а и предните са убийци!
  • 40 Пенчо ахмака

    9 0 Отговор
    При такъв пик бизнеса да затваря. Този иска да каже че 500 000 човека ще са болни. Тези хора ще са с х10 дни болнични. Няма да има кой да работи.
  • 41 АРИСТОФАН ОТ ТУТРАКАН

    4 19 Отговор
    ИНТЕРЕСНО ТУК ВСИЧКИ ПЕШОВЦИ НЕ СА ВАКСАНИ АМА ПЛЕДИРАТ ЗА„ ОТГОВОРНОСТ” ОТ МАТЕМАТИК КОЙТО С ПРОСТИ СМЕТКИ ЗА ПРОСТИ АНТИ ВАКСИ ПРЕДУПЕЖДАВА КАКВО ПРЕДСТОИ💡АМА ВСЕКОЙ САМ СИ ПРЕЦЕНЯ👆
  • 42 1111111

    16 1 Отговор
    Много ми е интересно къде и как се правят тези хиляди тестове на ден. Излиза, че пред болниците всекидневно се извиват километрични опашки от кандидати за тестване. Това с броя на заразените са пълни измислеци.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Котарак

    22 1 Отговор
    Ако на 5-ти Март заразените не са 70000 ще те дам под съд за разпространяване на фалшиви новини и всяване на паника, боклук мръсен!
  • 45 Минджакис

    11 1 Отговор
    Това с ваксинацията е като ако не се обесиш се удавиш
  • 46 Торби с пари

    16 1 Отговор
    Ковид-математици, ковид-мисирки, ковид-отсачалки... Пара има за всички.
  • 47 Иван

    14 1 Отговор
    Подготвена провокация точно за Националния празник.
  • 48 Ми да

    15 1 Отговор
    Светът изтрещя окончателно!!!
  • 49 хаха

    14 1 Отговор
    Тоя Кунчев е още по-изкукал от другия Кунчев! 70 000 на ден?! Че ние не можем да правим толкова тестове на ден в лабораториите бе, максимума е някъде към 45-50- хил на ден! Как ще стане?

    Коментиран от #55

  • 50 хахаха

    15 1 Отговор
    Математик откъде знае как се развива болест в бъдещето с такава точност. Цирк за бaлъци.
  • 51 виница

    8 1 Отговор
    или лятото по черноморието...хахаха
  • 52 Шеф Бустер

    9 1 Отговор
    Димящата и воняща купчинка "математици" с трепет очакват първата си сбъднала се прогноза,досега са пълно капо!
  • 53 Криви сметки

    4 1 Отговор
    Вчера на говори по Нова и каза средата на февруарие са 70 хиляди е клоун
  • 54 боцко

    2 2 Отговор
    Айдаа.... РРРР! Яко се залежаха кинтите в тая територия, Трябва да се обновява Студенски полекичка. то и там електорат не остана, заби на запад. лошо!!! и кво да пра-я боцките сега, а?
  • 55 И. Иванов

    2 7 Отговор

    До коментар #49 от "хаха":

    Никой не е казал, че ще се правят по 70 000 теста - говори се за 70 000 заразени. Мани тая опорна!

    Коментиран от #66

  • 56 Ми да

    10 1 Отговор
    БАН непременно трябва да се закрие! Щом такива смешници получават заплати да плашат хората!
  • 57 Стоян Александров

    12 1 Отговор
    Само да попитам оняяяяя великан от Военна болница дето ни заплаши с камиони с трупове сега ще носи ли отговорност за думите си ? Познавам много хора които имаха и още имат психически разстройства от тези покварни думи. Искам не военен съд, а НАРОДЕН СЪД. ДА КАЖЕ КОЙ И КАКВО ГО Е ЗАСТАВИЛ ДА ЛЪЖЕ. Позор е за военен да лъже, а за военен лекар и равно на ИЗМЯНА КЪМ ДЪРЖАВАТА. СЪД И ЗАТВОР ЗА НЕГО И ЦЕЛИЯ ЩАБ. НЕ СЪМ ВИ ЗАБРАВИЛ. Ние ,, диваната армия " както каза ще Ви търсим сметка до гроб....
  • 58 Аман

    9 1 Отговор
    От математици
  • 59 БАУУУУ

    5 1 Отговор
    Треперете хипохондрици!
  • 60 Ей го, къде е 5 март, а ...

    5 1 Отговор
    ... ако не са по толко заразени на ден, на толко парчета "да го нарежа", казваше баба ми. Заслужава си, го!
  • 61 Факт

    5 0 Отговор
    Значи по два пъти. Аможе и по три.
  • 62 777

    3 1 Отговор
    Смешник!
  • 63 Язе

    9 1 Отговор
    Искам да знам,ако този не се окаже прав ,дали ще бъде подведен под съдебна отговорност за всяване на паника в населението?
  • 64 боцко

    7 1 Отговор
    Лошо, не заработи птичия., не заработи свинския... сега и тоя ковитен не ще да работи!? Какво искат пък тия....!? Трябва да пусна друг!
  • 65 ЖОРО

    5 1 Отговор
    АМАН ОТ ПЛАШЕШТИ..САМО ГЛЕДАТ КАК ДА УПЛАШАТ И ДЪРЖАТ НАРОДА В ПОДЧИНЕНИЕ..НЯМА ВЕЧЕ ИНФАРКТИ,ДИАБЕТИ,ИНСУЛТИ ИЛИ РАКОВО БОЛНИ..ВСИЧКО Е КОВИД...СМЕШНИЦИ..КОЙ ЛИ ВИ ВЯРВА..ТРЯБВА ДА СЕ АТАКУВАТ ПРОДАЖНИТЕ ДОКТОРЯ ДЕТО НИ ГЛЕДАТ КАТО БАНКОМАТИ А НЕ ПАРЛАМЕНТА...
  • 66 Хахаха

    6 1 Отговор

    До коментар #55 от "И. Иванов":

    Викаш с 50 000 теста ще отрият 70 000 заразени:) С три дози си, нали?

    Коментиран от #68

  • 67 И. Иванов

    1 3 Отговор
    Антисубстанторите са интересни, като вдигнат температура 37,5 градуса и почне да ги наболява тук-там. Настава луда паника. Нагледах се на такива "курназлии".
  • 68 И. Иванов

    1 3 Отговор

    До коментар #66 от "Хахаха":

    Никой не говори за тестове и за откриване, а само за заразени.

    Коментиран от #72

  • 69 Gost

    5 1 Отговор
    В задачата се пита какъв го ядът математиците по случая
  • 70 Булаир

    2 1 Отговор
    Трябваше още у началото на пЛандемията да звънна на учителката ми по математика.
  • 71 Реалност

    7 2 Отговор
    Декември 2021г. проф. Огнян Кунчев: Пикът ще е на Ивановден и ще имаме 20 000 заразени
    След 5 март: Пикът ще е на Великден и ще имаме 500 000 заразени
    След Великден се оказва, че в България има повече заразени от населението от Китай
    Юни Кирчо е изритан към Канада, а Кунчев /и двамата/ отива в 20 годишна карантина в ЦСЗ!
  • 72 Хахаха

    4 1 Отговор

    До коментар #68 от "И. Иванов":

    Няма смисъл от коментар:)

    Коментиран от #74

  • 73 Stt

    3 1 Отговор
    Как става това - днес небето над Пловдив е кристално чисто, без една следа , а преди две седмици беше на решето от поне 20-30 следи от самолети?????
  • 74 И. Иванов

    1 2 Отговор

    До коментар #72 от "Хахаха":

    Нали това ти казах.
  • 75 Симидчиев

    2 4 Отговор
    Това е само и единствено, заради неваксинираните!!!
  • 76 Кикор

    4 1 Отговор
    Че то не остана кой да се разболява бе. Да не излезем 9-10 милиона след статистиката за Ковида?
  • 77 pappap

    5 1 Отговор
    Моята прогноза е че на 8-март ще има поне 1000000 почерпани и весели жени(да са ни живи и здрави).Стига с вашите Ковид тъпотии бълвате ги от ...........Кажете нещо весело и позитивно.На хората им писна от евтина драма.Денонощно ковид,ковид,ваксина,бустер мустер.еееееееееее не.А математика да си постави прогнозата между тангеса и конангенса.
  • 78 Войникът🇧🇬

    6 0 Отговор
    Преболедувал , наред и с близка на 70г.сравнително скоро и то в домашни условия! Това са глупости и насаждане на напрежение от такива субекти ,като този математик! Питайте патило ,а не само учило😀😀😀! Бъдете здрави ,а при нужда се лекувайте от адекватни и истински лекари под тяхно наблюдение по време на протичането на Ковида,защото това е важно -правилното лечение и своевременна адекватна медикаментална намеса от лекарят Ви! Трудно е ,защото при нас в БГ се изоставят пациентите от Ковид у дома под карантина и на 112,но направете всичко възможно да бъдете лекуван ,което е трудно според сегашните неефективни начини на действие на много лекуващи лекари ,но не е невъзможно!
  • 79 УСА боклук

    4 1 Отговор
    ОТ 20/01/2022 музикантите и артистите започват с прогнозите за К19. Математици, физици, биолози, и зоолози се поизпразниха вече. Ха спрете се бре!!!
  • 80 В бегето населението е повече от китай

    3 1 Отговор
    Като слушаш професори по смятане
  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Борислав

    6 1 Отговор
    Самозабравили се,вие не сте хора бе..затвор за вас.Гледахте ли от ковид отделението в Монтана?От 40 места ,само пет човека има вътре..и "докторчето" се тюхкаше,че ако не напълнят отделението щели да ги затворят,щото нямало финансиране.Е попитайте всички тия..това е абсолютен цинизъм!
  • 84 Кеша на Ковид

    6 1 Отговор
    Добре де и аз съм математик, и давам прогноза, че COVID-19 на 5 март ще е със 200 заразени на ден. И мога да ви кажа, че никъде няма да ме публикуват, просто защото прогнозата ми не носи печалба на фарма фирмите, които отпускат пари за подобно прогнози като горната.
  • 85 :)))))))

    2 1 Отговор
    тоя яко е изплискал легена - на такова мекере какво да му кажеш
  • 86 ПЕНКО

    0 0 Отговор
    ЧАСТ ОТ ОПЛЕШИВЕЛИТЕ МЪЖЕ ЖИВЕЯТ С МИСЪЛТА , ЧЕ ИМАТ ГОЛЯМО ЧЕЛО -ЗАЩОТО СА УМНИ !?!?!?!?!? А , ОТ ПОГЛЕДА ИМ СТРУИ ................... !?!?
  • 87 1234

    1 0 Отговор
    Тез математики големи идиоти, гадатели, я да предскаже кога наш лидер че си оди че много ни уссра
  • 88 Анонимен

    0 0 Отговор
    "70 000 заразени с коронавирус на ден. Такъв модел показа в „Тази сутрин“ по бТВ математикът проф. Огнян Кунчев от Института по математика и информатика-БАН. Според този модел пикът с тези случаи за денонощие ще е около 5 март." Ами ако не достигнат?! Той и другия математик Витанов хвърля на няколко пъти райкин боб и аха-аха да познае! Но не позна! И пак се увира като тоя в телевизиите, а ако не му вържат ги пляска във Фейс-а!
  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Джордже Балашевич

    2 0 Отговор
    Няма ли прокуратура в тази държава? Този хроничен лъжец докога ще стресира хората и няма да носи отговорност за думите си? И докога медиите ще дават трибуна на такива терористи, защото този "специалист", подлага системно хората на тормоз? Това е фашизъм, а не търсенето на истината и свободата!
  • 91 МмАаНн

    0 0 Отговор
    Д-р Бацелева: "На въпрос добра стъпка ли е спирането на плановия прием тя заяви, че в такива моменти това се налага, за да се осигури персонал за COVID структурите". А другите да мрат ли? Колко ли хора ще си заминат от други болести, защото за тях нямало персонал???