Last news in Fakti

19 Януари, 2022 14:19 1 672 9

Омикрон в България: Над 200 нови случая у нас

  • омикрон-
  • коронавирус-
  • мерки

Близо половината от заразените в страната са с новия вариант на COVID-19

Омикрон в България: Над 200 нови случая у нас - 1
Снимка: БГНЕС

227 случая на вирусния вариант Омикрон на SARS-CoV-2 са установени у нас след целогеномно секвениране, извършено от Националния център по заразни и паразитни болести.

227-те клинични проби са взети до 10 януари 2022 г. в 40 лечебни заведения от 18 области в страната. Случаите на Омикрон са установени в областите, както следва: София-град – 130; Русе – 28; Бургас – 13; Пловдив – 13; Перник – 7; Велико Търново – 5; Пазарджик – 5; Варна – 4; София-област – 4; Габрово – 3; Сливен – 3; Благоевград – 2; Кюстендил – 2; Монтана – 2; Плевен – 2; Смолян – 2; Стара Загора -1; Хасково – 1.

От общо изследваните 522 клинични проби със SARS-CoV-2, 43.5% представляват доказаните случаи на варианта Омикрон и 56.75% - на варианта Делта или неговите подварианти. Клиничните проби са взети от лица с COVID-19 до 10.01.2022 г. и са изпратени от 63 различни лечебни заведения от 21 области на страната.

Националният център по заразни и паразитни болести продължава да наблюдава разпространението на SARS-CoV-2 в страната с акцент за търсене на варианти с ускорено разпространение, променена вирулентност и имуногенност, които са с повишено значение за общественото здраве.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Nfkh Ufkh

    7 1 Отговор
    В Китай вече конфискуват кучета, котки и хамстери, защото са заразени с ковид.
  • 2 целогеномно секвениране

    7 0 Отговор
    умните се въоръжават ,простоватите вярват в светлото бъдеще!
  • 3 Hoho Boho

    5 1 Отговор
    Колко от заразените с Омикрон са ваксинирани и колко - неваксинирани?
    Защо криете тези данни?
  • 4 О боже

    2 1 Отговор
    Е тая идиотщина ме направи вярващ.
  • 5 36632728181

    1 1 Отговор
    Хехеххеххе като чукнеш в биг датата за вируса и пи дати разгледаш такъв тип новини и се създава усещането ,че един сценарист е написал за всички държави колко на ден да са болни.Както и филмите за лекарите на първа линия навсякъде по света по един и същ начин е създавано ,сюжета един само езика и хората различни.

    Коментиран от #7

  • 6 АНТИ ваксите

    0 1 Отговор
    Тотално карантирани на О.БОЛШЕВИК🔨🔨
  • 7 КУЕНТИН ТАРАНТИНО ОТ МАХАЛА ТАТЪРЛИ

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "36632728181":

    И кво сакаш по прашки ли ДА одат и ДА сервират🍹🍹🍹
  • 8 А сега де

    1 1 Отговор
    "Британският премиер отменя Covid ограниченията от следващата седмица
    Фирмите ще могат да изберат да продължат да изискват зелените сертификати, ако желаят това". Храна за размисъл
  • 9 Това не е сериозно!!!!!

    1 0 Отговор
    Показаната проба е от бърз тест и показва само дали? Или пък не?... Как така решиха от кой точно ЩАМ е вируса. Никъде в нито една лаборатория, не се изследват щамове а само като общ вирус!!!!!!!! Спекулира се с цялата информация и се облагодетелстват определен кръг от хора и бизнеси....