Last news in Fakti

19 Януари, 2022 15:48 2 309 14

Проф. Георги Попов: Ивермектин има ефект срещу COVID, но трябва да се приложи в началото

  • професор георги попов-
  • софиямед-
  • ивермектин-
  • коронавирус

Пандемията щe отмине, защото като всеки вирус и този ще мутира достатъчно и дори да е изкуствено създаден, в едни момент ще отслабне и ще се самоунищожи, смята инфекционистът

Проф. Георги Попов: Ивермектин има ефект срещу COVID, но трябва да се приложи в началото - 1
Снимка: БГНЕС

Ние сме в началото на петата вълна, като моите очаквания са в средата на февруари да достигнем пика. Имайки предвид бурния начин на разпространение на варианта Омикрон, може да се достигне и до над 30 хиляди заразени на ден. Скритата заболеваемост е най-малко четири пъти по-голяма от официалните данни.

Това коментира пред БНР проф. Георги Попов, експерт по инфекциозни болести в УМБАЛ и ДКЦ “Софиямед” в София.

В болницата се прави PCR изследване, което показва от кой вариант е болен пациента и това помага много в лечението.

“Нещо, което се прави и в малко други болници в София. Колеги от провинцията казват, че имат медикаментите, но не могат да ги приложат, защото не знаят как…Но лечението с моноклонални антитела действа, те блокират вируса и терапията после е по-лека”, допълни проф. Георги Попов.

Той допълни, че “вече са отхвърлени от медицината, чрез големи мултицентрови проучвания лекарства като хидроксихлорохин, няколко антигрипни препарати като ремантадин, както и някои антиретровирусни препарати. “Ивермектинът се прилага според някои протоколи от САЩ и Канада, както за лечение, така и за профилактика. В България направихме широкообхватно многоцентрово проучване и установихме, че има ефект само, ако се приложи в първите два дни”, съветва проф. Попов.

По думите му в страната може временно да има недостиг на някои от медикаментите, но сега Министерство на здравеопазването много гъвкаво и бързо реагира на това. “Моето виждане е, че хората ще се разболяват по няколко пъти, но колкото повече ги “разтърсва”, дори и оздравели толкова по-зле е за организма, поради ефектите на продължителния COVID синдром”, подчерта професорът.

Проф. Попов очаква пандемията да отмине, защото като всеки вирус и този ще мутира достатъчно и дори да е изкуствено създаден, в едни момент ще отслабне и ще се самоунищожи или ще стане ендемичен вирус.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пфайзер

    20 2 Отговор
    Не така бе!?Вложили сме 500 млн във Франция за срок от ПЕТ ГОДИНИ.
  • 2 Майна

    23 5 Отговор
    Ми що не се ПРИЛАГА??? В ЯПОНИЯ ОТ МЕСЕЦИ ЗДРАВНИЯ МИНИСТЪР НАРЕДИ НЕЗАБАВНО ПРИЛАГАНЕ, СЪЩО И В ИНДИЯ!!!

    Коментиран от #4, #11

  • 3 Мутафчийски

    24 2 Отговор
    Аз с тая пандемия те изучих сине ,а ти бързаш да я приключиш!
  • 4 Смех

    23 3 Отговор

    До коментар #2 от "Майна":

    Щото не е изгодно, а и за да има извънредно администриране на експериментални ваксини то НЕ трябва да има лекарство, ако има лекарство за какво са ти ваксини... Ивермектина е доказано работещ още от декември 2020-та година , той сприра развитието на вируса в начален стадий. Но във Америка се води мощтна пропаганда срещу този продукт, а ние както винаги сме copy-paste лишени от всякакъв научен и лекарски капацитет... Бухай 10 вида антибиотици и после що умрял...

    Коментиран от #9

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Ако АНТИ ваксите

    3 24 Отговор
    Бяха депортирани НА О.БОЛШЕВИК СЕГА нямаме ДА е ЧЕРВЕНА КАРТАТА на българия

    Коментиран от #8, #10

  • 7 Дано НА ВТОРИ февруари

    4 2 Отговор
    Не затворят ДЪРЖАВАТА ЧЕ КЪДЕ ШЕ празнуваме ПРАЗНИКА на празниците💏
  • 8 Майна

    15 1 Отговор

    До коментар #6 от "Ако АНТИ ваксите":

    Ти си готов за надзирател на концлагер..
  • 9 Копипасте

    16 2 Отговор

    До коментар #4 от "Смех":

    Имаше едно момче - адвокатски син от Велико Търново! Влезе в болница и не излезе жив! Чу се нещо за експериментален коктейл от антибиотици! Баща му ги даде на съд и не знам докъде стигнаха с делото, но момчето на 20 години здраво право си замина!

    Коментиран от #14

  • 10 Анонимен

    5 1 Отговор

    До коментар #6 от "Ако АНТИ ваксите":

    Ако баба ти беше мъжка .....?! Ама не е! На бодлива крава, бог рога не дава!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 ивермектин!

    12 3 Отговор
    Ивермектинът действа. Лично изпитан по време на 3та вълна. Благодаря на лекарите, които бяха написали за него! Личните лекари не го изписват. Явно го няма в протокола и те се страхуват. Можеха да бъдат спасени много хора, при това за дребни суми.
  • 13 Мнение

    4 3 Отговор
    Има ефект ама плащаш 80 лв за опаковка на Домусчиев
  • 14 Смех

    10 0 Отговор

    До коментар #9 от "Копипасте":

    Аз следих това доста от близо ами 5 месеца по късно оправдаха докторите те били направили всичко както трябва .. 4 вида антибиотика и 20 вида медакиманети за 7 дни и това е ОК...

    Ако това стане с мое дете отивам у приключвам лекарите не ме интересува НИТО ПРАВОСЪДИЕ НИТО НИЩО ПРОСТО У‌МИ‌‌Р‌АТ..‌.