Last news in Fakti

21 Януари, 2022 19:05 4 923 45

Антония Първанова: Сертификатът и ваксините не изпълниха очакванията и у нас, и по света

  • антония първанова-
  • зелен сертификат-
  • ваксини-
  • очаквания

Според Момчил Баев мерките могат да отпаднат при над 70% ваксинационно покритие

Антония Първанова: Сертификатът и ваксините не изпълниха очакванията и у нас, и по света  - 1
Снимка: БГНЕС

Позиции „за“ и „против“ COVID мерките сблъскаха в предаването „Лице в лице“ педиатърът д-р Антония Първанова и Момчил Баев – доктор по социална медицина и управление на здравеопазването.

„Зеленият сертификат и мерките, които се прилагат за ограничаването на една епидемия, имат много малко общо. Това е и причината СЗО предлага да се прецизира или да се отмени употребата на този документ“, заяви д-р Антония Първанова.

Според нея зеления сертификат и ваксините не са изпълнили очакванията както у нас, така и в световен мащаб.
„Когато се прилага една административна мярка, трябва да се знае доколко тя е в състояние да изпълни очакванията за ефекта от нея“, посочи д-р Първанова.

Според нея зеленият сертификат е въведен, за да улесни движението между страните – членки в ЕС и да няма различни стандарти. ЕС не е предлагал документът да се прилага на национално ниво за начина, по който се прилага за различни обществени места, ресторанти или молове, допълни тя.

„Противоепидемичните мерки трябва да се въведат в зависимост от заболеваемостта, която се наблюдава, а не според заетостта на интензивните легла“, смята обаче Момчил Баев, доктор по социална медицина и управление на здравеопазването.

„Това е последната фаза от лечението на пациентите и когато те стигнат до там само 10% от тях преживяват заболяването“, обясни той.
„Не бих сравнил COVID епидемията или настоящия вариант „Омикрон“ с никоя грипна епидемия, която сме виждали до сега, защото степента на засягане сред децата е изключително висока, а засегнатите възрастовите групи стават все по-млади“, каза той.

Според него отпадането на ограничителни мерки е свързано с ваксинационната политика.

„Виждате, че някои държави като Великобритания свалят мерките. Те го правят, защото имат много високо ваксинационно покритие – над 70%, голяма част от населението е с бустерна доза и въпреки че имат висока заболеваемост, имат ниска смъртност“, обясни Момчил Баев. По думите му, когато стегнем ваксинационно покритие над 70%, можем да говорим за премахване на мерки.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 55 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 PAK OT NOVOOOO

    114 7 Отговор
    Махайте всичко зеления сртфкт , задължителната вкснтса и д.р
  • 2 Сатана

    92 6 Отговор
    Във Великобритания КОВИД ще бъде отменен до дни,на 26/01/22.Пък после каквото му дойде.

    Коментиран от #7

  • 3 Тая се мисли за безсмъртна ли,

    9 132 Отговор
    Дано живота и покаже така ли е

    Коментиран от #15

  • 4 Германия

    131 11 Отговор
    БРАВО И РЕСПЕКТ КЪМ ВАС! РЕСПЕКТ КЪМ ВСИЧКИ ДОСТОЙНИ ХОРА ,КОИТО НЕ СЕ ПРОДАДОХА ,А ОТСТОЯВАТ ЧОВЕШКИТЕ ПРАВА , ЗАЯВЯВАЙКИ ИСТИНАТА.Майна
  • 5 Тази

    16 84 Отговор
    До сега защо мълча ,сега ли и стана ясно че всичко е ИЗМАМА?

    Коментиран от #9, #18

  • 6 ЕвроЗона

    128 12 Отговор
    Д-р Първанова трябва да бъде здравен министър и то ВЕДНАГА!!!!
  • 7 Ама

    25 16 Отговор

    До коментар #2 от "Сатана":

    Там са на 90% ваксинирани.Пък каквото покаже...

    Коментиран от #17

  • 8 Лудият

    119 3 Отговор
    Мангъров ви го каза, ама то да е х@й да ви го набие човек -ами то акъл.
  • 9 Не е мълчала, но се беше покрила за

    17 65 Отговор

    До коментар #5 от "Тази":

    известно време и сега пак е много "смела" в изявленията си.
  • 10 Госあ

    45 4 Отговор
    Истината винаги е проста. Цялата демагогия, локуми и откровени лъжи покрай ваксините и сертификатите са показателни. Лесно е, човек налага графиките на общата смъртност при различни държави и вижда медицинските и немедицински мерки, които се прилагат съответно за всяка страна и всичко става напълно ясно. Да оставим настрана факта, че ако имаше истински и независими специалисти в Европа и някой от полуграмотните калинки се беше вслушал в тях, всички адекватни мерки, които различават моргите и нормалните страни, можеше да се приложат в самото начало
  • 11 Гост от Силистра

    91 3 Отговор
    Др. Първанова е права... Новата дискриминация в ново време, 21 век,
  • 12 Факти

    78 7 Отговор
    Ваксините се оказаха недостатъчно ефективни и безопасни, а зеленият сертификат - една голяма безсмислица ! Единственото, което трябва да продължи да се поддържа, са маските на обществени места с голямо струпване на хора, социалната дистанция доколкото е възможна, и изолация за болни в много развит стадий ! А също - изнамиране най-сетне на бързо и евтино лечение , няма непобедим вирус !
  • 13 ковидиотин

    96 4 Отговор
    Никога няма да стигнете 70% реално ваксинирани в България.Ако броите и тези в чужбина,които се ваксаха,за да пътуват свободно а се оказа не свободно може да стигнете 50%,но 70 е абсурд няма толкова балъци,каквито има в Европа и там мерките не са отпаднали а засилени.На протестите половината са ваксинирани
  • 14 Доктор

    98 2 Отговор
    Въпросният Момчил Баев няма медицинско образование и допирни точки с медицината. Завършил е здравен мениджмънт и е работил по проблемите на сексуалното здравно образование, което също е меко казано несериозно. Абсурдно е човек с подобна квалификация да бъде публикуван от уважаваща себе си медия по проблеми свързани с инфекциозни заболявания и епидемиология.
  • 15 Емил

    5 43 Отговор

    До коментар #3 от "Тая се мисли за безсмъртна ли,":

    Хората по принцип са безсмъртни! Умират само материалистите-русофилистици! ;)
  • 16 Истината е че

    72 1 Отговор
    Решенията (в световен план) се вземаха и продължават да се вземат от политиците, а не от специалистите - в много случаи дори без да се назначи екип за консултации, а само следвайки някакви европейски и световни директиви и тенденции ! Пълен провал на световната здравна система, която обслужва повече финансовите интереси, а не здравето на хората !
  • 17 КРА

    27 1 Отговор

    До коментар #7 от "Ама":

    Опашата лъжа, ваксинираните във Великобритания са 71,5 %.
  • 18 нннн

    69 6 Отговор

    До коментар #5 от "Тази":

    Не е мълчала. Просто не са й.давали думата. У нас свободата на словото е предимно за рекламата на сертификата и ваксините.
  • 19 Долу зелените сертификати

    58 3 Отговор
    Долу унизителния дискриминационен зелен сертификат! Това не са ваксини! 70% ваксинирани за какъв период от време? Три месеца?! И пак сначале! Докога? Колко и да не ни харесва всички сме смъртни и никой не знае кога ще настъпи сетният му час. "Можел да поживее още някоя и друга година!" Ами не може! Писано му е да си иде в даден момент от определена причина. Може да е Ковид, може да е рак, може да е катастрофа, дай Боже от старост.
  • 20 Торби с пари

    53 2 Отговор
    А този паркетен доктор Баев само повтаряше :"Ваксинирайте се!". Много беше изкуствен и нелеп. Първанова беше на ниво и само от възпаление не го направи за смях. П.П. С това докторче ли ще смените Аспарухчо Гроздето, след като се покри?
  • 21 Зелен сегрегат

    48 2 Отговор
    Фактите са безмилостни, Зелените сегрегати са абсолютно безмислени и дискриминационни! Ковидарите на Киро, ще носят % -ти в кофи за да ни убеждават в обратното! Долу Зеления сегрегат! Киро бек ту Кенада!
  • 22 Rock

    45 3 Отговор
    Гледах я и я слушах с удоволствие в предаването. Съчетанието красота и интелект са рядкост.
  • 23 Факт

    6 0 Отговор
    Великобритания
    Трета доза - 63.9% или 36,753,644 млн.
    Втора доза - 83.6% или 48,082,636 млн.
    Първа доза - 90.7% или 52,186,398 млн.
    Общо - 137,022,678 ваксирани
  • 24 МЕДИУМ

    1 29 Отговор
    Гост 21.01.2022 13:20:55
    Софийската районна прокуратура се е самосезирала и е започнала проверка по твърдения на инфекциониста Атанас Мангъров, че "564 души, които са починали след зараза с коронавирус, са починали, защото са ваксинирани". По същата причина вчера и Управителният съвет на Българския лекарски съюз обяви, че сезира Столичната комисия по професионална етика. Извънредна обстановка БЛС разследва доц. Мангъров, грозят го глоба от 5 минимални заплати и порицание Мислите ли, че доц. Мангъров е нарушил професионалната етика? Лекарският съюз дава Мангъров на етична комисия Твърденията на Мангъров вече бяха опровергани от здравното министерство, а етичната комисия на Столичната колегия на Българския лекарски съюз също проверява известният инфекционист. Разликата между "починали ваксинирани" и "починали, ЗАЩОТО са ваксинирани" може да е само една дума, но тя прави казаното от доц. Мангъров откровена лъжа. Лъжа, която си "играе" със страховете и притесненията на хората", заявиха от Българския лекарски съюз. Проверката на прокуратурата трябва да установи има ли данни за извършено престъпление - за всяване на паника по чл. 326 от Наказателния кодекс. Ако се докаже, че Мангъров е всял паника с фалшиви новини, то той може да влезе в затвора за срок от до 2 години или до 5 години при настъпили значителни вредни последици и да плати между 10 000 и 50 000 лв. глоба. В началото на пандемията, подсъдима по същия текст в НК, но впоследствие оправдана, беше насто
  • 25 Мисля

    23 0 Отговор
    Водещите винаги трябва да анонсират събеседниците си и най-важното,кой лекува реално и кой е просто теоретик шмат а рок.
  • 26 Факт

    49 1 Отговор
    Ако" пипнат" доцент Мангъров дори с перо,ще видят какво значи протести.Тогава ще я объркат тотално тулупите.

    Коментиран от #44

  • 27 Смешковци

    33 1 Отговор
    Ами не го махайте бе, искайте дори и по два сертификата единият че съм ваксинирал едната глава а другият за другата. Мога да ти изпиша цял ферман аргументи, защо не си прав но ти и цез това го знаеш,всичко знаеш но така ти е изгодно да говориш. Сертификати,ваксини ей хора опомнете се. Тук е България 500 години сме били под турско управление и българина не се е затрил. Мислите ли че ни трябват скапаните евро от фълшивият ЕС заради който затворихме реакторите в АЕЦ и заради който сме принудени да приемаме джендарски политики. Сертификати мертификати хората казаха не работи тази мярка но нас ще ни изнудват, ще ни ИЗНУДВАТ така лиии. И защо защото така решил господин премира. Ама днес той е там и решава утре друг ще е там да не забравяме. Има и друго.Рано или късно всичко ще излезе на яве и за ваксините и за сертификатите и за интересите около цялата тази офанзива срещу човечеството. И тогава в учебника по История един ден ще пише Кирил Петков премиер на България същият и човека принудил населението си да се набоде.
  • 28 ФИЛИП ЕЙДЖИ

    22 0 Отговор
    взимаш бутчета от кауфланд напомпани с белина и няма вирус, няма салмонела, няма и ДВСК!!!
  • 29 Васил

    2 28 Отговор
    Не изпълниха защото оставиха Бай Ганьо да си прави каквото си иска защо в Азия нямат такива проблеми?
  • 30 У бре

    6 17 Отговор
    Малее,колко си проста? А беше "царкиня".. Но пък се оправи за 800 дни, за разлика от нас!
  • 31 Възмутен

    33 1 Отговор
    Просто Киро, иска сертификат ,а СЗО,смята че е грешна мярка.
  • 32 На всичко

    6 20 Отговор
    На всичко съм съгласен, само тази никому непотребна личност да не се изказва, ама за нищо. И нея я видяхме що за стока е. И тя управляваше. После се измете в Брюксел, без никакво покритие и толкоз. Била доктор, абе ай стига глупости. Ся ше смучка от лигави богаташчета , след прекаран Ковид…. че с талонче не става.
  • 33 Глупаци

    38 3 Отговор
    Кире разбери че в България никога няма да има повече от 40% ваксинирани ама никога.

    Коментиран от #42

  • 34 Stoev

    27 5 Отговор
    Може ли някой да отговори на въпроса, ако всеки ден заразени са поне 10 % от тестванете - а днес са даже 22 %, то това означава, че ако имаме подобна пропорция в цялата страна, дори и да я намалим наполовина, то на ден са заразени ПОНЕ 300 000 - хайде, да го намалим още три пъти, значи на три дни се заразяват поне 300 000 , а това означава, че за един месец са заразени нови 3 милиона, а за два месеца всеки българин ще го е изкарал. Тогава защо изобщо да се ваксинираме - ТОВА Е БЕЗУМИЕ ДА НИ КАРАТ ДА СЕ ВАКСИНИРАМЕ, АКО ЗАРАЗНОСТТА Е ТОЛКОВА ГАЛОПИРАЩА, ЧЕ НЯМА ДА ОСТАНЕ ЧОВЕК НЕЗАРАЗЕН - значи ваксата е лъжа от всякъде - защо Витанов не анализира горните числа.

    Коментиран от #37, #43

  • 35 Баев знае ли

    6 5 Отговор
    какво се случва в Австрия?
  • 36 Ами ...

    16 5 Отговор
    Изтествахте 20 000 деца и намерихте две положителни. 😀
  • 37 Ами ...

    5 3 Отговор

    До коментар #34 от "Stoev":

    Защото не смее.
  • 38 За овце

    10 4 Отговор
    Кой може да каже по-добре кое е правилно? Практикуващият лекар или администраторът, не виждал такъв ...
  • 39 Викат ми бонт, вагабонт

    4 7 Отговор
    Започнах да раздавам "Бял сертификат" Сертификата удостоверява, че приносителя е сертифициран. Сертификата може да се представя "Където е нужно"

    Коментиран от #45

  • 40 Чепатия чеп

    3 6 Отговор
    А кой е очаквал да ги изпълнят???
  • 41 авото

    4 0 Отговор
    Тази к@рва откъде изпълзя? Одъртя, ама не се начекна!
  • 42 Умни

    10 0 Отговор

    До коментар #33 от "Глупаци":

    Да, сега 40% ваксинирани, ама след време като измрат другите 60% - ваксинираните ще станат 100%
  • 43 Koko

    8 0 Отговор

    До коментар #34 от "Stoev":

    Като не ти е ясна "аритметиката" зашо се напъваш да смяташ - ха ха ха !
  • 44 Иван

    8 1 Отговор

    До коментар #26 от "Факт":

    Няма нужда някой да го пипа мангърчето, той Ковида така го е пипнал, че не е оставил и грам мозък в кратуната му.
    Ако някой ден успее да проумее какви ги е надробил и как се е опитал да затрие нацията - сам ще се гръмне!
  • 45 Бонт

    7 0 Отговор

    До коментар #39 от "Викат ми бонт, вагабонт":

    Как раздаваш "бял сертификат", след като имаш само жълт !