Last news in Fakti

23 Януари, 2022 20:31 7 443 40

COVID-19: лекари печелят огромни пари от ваксинации срещу коронавируса

  • коронавирус-
  • пандемия-
  • ваксина-
  • омикрон

В края на мандата си бившият здравен министър на Германия Йенс Шпан избра най-лесния път: увеличи заплащането за общопрактикуващите лекари, които имунизират, от 20 на 28 евро - или точно с 40%

COVID-19: лекари печелят огромни пари от ваксинации срещу коронавируса - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Поставянето на ваксина срещу коронавирус е толкова добре платено, че се превръща в доходен бизнес за множество лекари в Германия. Нима лекарите могат да вършат добре своите задължения, само ако получават много пари?

Пандемията поглъща от държавата пари, а това означава и от всички нас, гражданите. И то много пари. Ако това е необходимо от медицинска, икономическа или социална гледна точка, нека се дават. Но когато на отделни професионални групи се правят „подаръци“ за сметка на всички останали, разбирането се стопява.

В късното лято на 2021 имунизационните центрове бяха затворени, макар че само половин година по-рано те бяха изградени с големи усилия и с много пари. Само няколко седмици след закриването им обаче изведнъж бяха препоръчани подсилващите имунизации с бустерни дози. И трескаво започна да се обмисля как може за най-кратко време да се поставят максимален брой ваксини.

Свръхвисоко заплащане за имунизации

В края на мандата си бившият здравен министър Йенс Шпан избра най-лесния път: увеличи заплащането за общопрактикуващите лекари, които имунизират, от 20 на 28 евро - или точно с 40%. Това е изключително много, като се има предвид колко получава персоналът в Ковид-отделенията и в интензивните отделения, където от две години насам натоварванията са огромни. При това общопрактикуващите лекари в Германия и така са добре платени - след приспадане на всички разходи за кабинета, им остава брутен годишен доход между 200 000 и 250 000 евро годишно. А могат да стигнат и до 400 000 евро в зависимост от специалността си.

И това не е всичко: новият здравен министър Карл Лаутербах на свой ред почти потайно увеличи заплащането за имунизациите от 28 на 36 евро за определен период в края на миналата и началото на тази година. Преди се плащаше толкова само за имунизации, направени през почивните дни или празниците. С цел да се стимулира бустерната кампания, на лекарите в Германия междувременно се плаща по 80 процента повече, отколкото през ноември.

Критика от страна на здравните каси

Сумите изглеждат особено високи, ако бъдат сравнени с тези, които се дават за другите имунизации: за грипна ваксина лекарите получават само по осем евро. Принципно погледнато, заплащането за имунизации, които се правят „серийно“ - като например тези срещу коронавируса - би трябвало да е по-ниско. Но за ваксините срещу Ковид се плаща по 3,5 до 4,5 пъти повече, отколкото за друго обичайно ваксиниране. На лекарите естествено не им липсват аргументи: трябва да се попълват множество документи, всичко е твърде бюрократично, планирането на часовете за прием на пациентите е затруднено, с тях се налага да се водят дискусии, отговорността е висока.

Защо обаче здравните каси са се съгласили с това високо заплащане? Там е работата, че не са! Имунизациите срещу коронавируса са извънреден случай и не се заплащат от здравните каси, а от държавата, т.е. от данъкоплатците. От Съюза на здравните каси в Германия обявиха, че намират за справедливо заплащане до десет евро - т.е. точно една трета от онова, което се плаща сега. Но тяхното становище за съжаление убегна от вниманието на обществеността.

Нима лекарите могат да вършат своите задължения, само ако им се обещават много пари? Нали все пак са положили клетва да помагат на хората. А да използваш пандемията, за да трупаш лични изгоди, не съвпада с тези принципи.

Ваксинациите като бизнес

Но нека не осъждаме глобално всички: има множество лекари, които казват, че биха имунизирали и срещу по-малко пари. Има и лекари, ангажирали се за работа в имунизационните центрове с мисълта, че ще го правят на доброволен принцип. Чак по-късно те са установили, че в зависимост от съответната провинция ще им се плаща до 175 евро на час. Това е истински политически провал – плащат се огромни суми на хора, които нито се нуждаят от тях, нито пък са ги искали.

С подобно високи цени на имунизациите се стимулират само онези лекари, за които ваксинациите са нещо като бизнес. И то нечестен бизнес, тъй като доходите на много хора спаднаха радикално по време на пандемията. Но същите тези обеднели хора с данъците си финансират високото заплащане на лекарите, които правят имунизации. Това не е нито справедливо, нито солидарно.

Всеки, който се запита защо социалната несправедливост и разцеплението на обществото се задълбочават все повече, тук би могъл да открие подходящ пример. Дали имунизационната кампания наистина ще рухне, ако лекарите започнат да получават за ваксините срещу коронавируса толкова, колкото и за всички други? Вероятно не. Но дори и така да се окаже - би било добре поне да го знаем.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 49 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Доктор Охпари

    124 3 Отговор
    Мдаа, и затова ваксини и бустери задължително.

    Коментиран от #15, #34

  • 2 Гиньо кологов

    93 4 Отговор
    И даже по малко работят от преди и повече се оплакват.Все са уж с последни сили все парите малко .Нападнала ги е летаргията.
  • 3 САНДОКАН

    105 4 Отговор
    Нещо схемата издиша, пускайте новия щам.
  • 4 ужасен

    106 4 Отговор
    Ето за това искат ваксинациите 1!
  • 5 Мдаааа

    13 28 Отговор
    Мисирките търсят конфликти за повече кликове..
  • 6 DW-пропаганден машинен

    96 4 Отговор
    Дойче Зелки да не сте пипнали ковид след третия бустер, че пишете тези неща за бялата магия !?! Ха ха! То и на децата е ясно, че това е "просто бизнес, нищо лично" ! Сйде сега напишете, какви милиарди пък прави Фармафията и политиците купения от нея? Ще напишете, ама....друг път!
  • 7 Blackthorn

    87 4 Отговор
    Обричат се да отидат в ада само за да изкарат малко пари в земния живот... Жал ми е за тях!
  • 8 Пич

    61 3 Отговор
    DW удари в земята Колумб !!! Епохално откритие да направили ...!!!???
  • 9 Кики

    54 4 Отговор
    Днес е имало тайна среща на Херо мустафа с Кирчо в Министерски Съвет

    Коментиран от #10

  • 10 Blackthorn

    9 4 Отговор

    До коментар #9 от "Кики":

    И???
  • 11 Да бе

    57 3 Отговор
    Има ли статистика за хлебването от ковида за България при "лекарите"? Няма. Ще видите"лекарите" всеки ден по ТВ, както и по сайтовете. Ляладжии - оня от Берн, симид, кантар, кунч, ангелoff и пр. изкопаеми...
  • 12 БАЙ КУРТИ

    71 4 Отговор
    След 1 месец когато намалее интереса от ваксините , ще пуснат новият щам .И пак всичко почва на ново /, ТЕЛЕВИЗИЯ , РАДИО ПРЕСА И..... веднага се ваксинирайте ако искате да живеете . И фирмите за ваксините доволни , лекарите и те доволни . БАЛЪЦИТЕ които се боцнали най доволни .Дано доживеем 5/10 год . да видим последствията от ваксата .

    Коментиран от #17, #20

  • 13 😷😷😷

    55 2 Отговор
    DW платната ли обръщате, да не е задухал вятър на промяна ??? Какво ви нашепнаха вашите господари и идеолози, че сменяте курса ?
  • 14 Последния Софиянец

    72 5 Отговор
    28 евро за убийство не е много.
  • 15 Закон

    43 3 Отговор

    До коментар #1 от "Доктор Охпари":

    Регламент (ЕО) № 507/2006 постановява, че пациентите и здравните специалисти (които употребяват лекарството) трябва да бъдат ясно информирани, че разрешението за въпросното вещество е дадено само условно.

    В този контекст също трябва ясно да се обясни на ваксинираните лица – както и на лицата, извършващи ваксинациите – какво означава подобно „условно разрешение“ в конкретния случай.

    Коментиран от #26

  • 16 Hoho Boho

    58 3 Отговор
    "Пандемията поглъща от държавата пари, а това означава и от всички нас, гражданите."

    Някой се чудеше защо работят печатниците за пари по света и защо има инфлация.

    Ето още една от причините - пари похарчени на вятъра, които са излезли от нашите джобове
    и влизат в касите на БигФарма, и в частност по сметките на продажните лекари.

    Ами маските, тестовете, дезинфектантите?...
  • 17 Закон

    53 3 Отговор

    До коментар #12 от "БАЙ КУРТИ":

    Добре е всички медии да разберат и да знаят, че съгласието за ваксинация, дадено въз основа на неточна информация, е нищожно. Без ефективно съгласие прилагането на ваксината представлява телесна повреда със съответните последици за отговорността на ваксинаторите и лицата и образуванията, участващи в обучението и медийното пропагандирането за ваксинация. Има и наказателни последици, особено ако се прояви увреждане от ваксината.
  • 18 Робот

    51 4 Отговор
    А защо нищо не се казва за парите,които се печелят,да това е най-правилната дума,от имунизации в нещастна България!!!?По официални данни има лекари,които поставят по 70 ваксини на ден.Който не ми вярва да провери.А тези колко получават и имат ли интерес зеленият сертификат да отпадне се питам??!!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Hoho Boho

    8 2 Отговор

    До коментар #12 от "БАЙ КУРТИ":

    По-добре го пожелай на ваксинираните..
  • 21 Име

    29 2 Отговор
    Ей тъй кат прогледне някой начиии..Две години трябваше да минат .
  • 22 Пипи Чорапчето

    46 3 Отговор
    Добрутро, стрино Пено;)
    Каквото и да ти говорят, накрая винаги стигаме до парите. И все забравяте, че ковчезите ги правят без чекмеджета, алчни твари такива...
  • 23 Доктор Менгеме

    20 4 Отговор
    Ваксинираните будисти обърнаха палачинката след като видяха че няма да кихат от Ковид.

    РЗИ не работи с нищо друго освен Ковид , инфекциозното отделение е преименувано на Ковид .
    Създават се лагери за ваксиниране на простолюдието да не зарази буда. Дай буда всеки му по една гейша като на китайския дипломат

    Коментиран от #27

  • 24 1111

    50 4 Отговор
    Изхода е близо. Тези вече се наиграха. Явно наближават делата срещу фарма-мафията. Скоро всички ще се отрекат от течностите. Вижте dw!
  • 25 Тук в България

    23 2 Отговор
    касата дава 10 лв. на имунизация срещу ковид.
  • 26 Факт

    27 3 Отговор

    До коментар #15 от "Закон":

    В случая с ваксината Comirnaty, регулаторният орган EMA даде на BioNtech Manufacturing GmbH срок до края на декември 2023 г. да подаде окончателния доклад за рандомизираното, плацебо-контролирано, сляпо наблюдение на клинично изпитване, предназначено да потвърди ефикасността и безопасността на Comirnaty.

    За ваксината Moderna, притежателят на разрешението за употреба, Moderna Biotech Spain SL, трябва до края на декември 2022 г. да представи окончателния клиничен доклад за рандомизираното, плацебо-контролирано, сляпо наблюдение на клинично изпитване с цел потвърждаване на ефикасността и безопасността на ваксината Moderna. ваксината
    И за двете експериментални ваксини досега не са провеждани проучвания за лекарствени взаимодействия. Това представлява неоценим риск, особено по отношение на приоритетната ваксинация на много възрастните хора, тъй като почти всички се лекуват с медикаменти.
  • 27 Ха ха Коментар

    24 3 Отговор

    До коментар #23 от "Доктор Менгеме":

    Докторееее, абе тия в РЗИ са такиви доктори, че не могат да различат ужилване от комар от едра шарка бе! Завършиле са медицина със среден успех 3,45 най-много, какво да искаш от такиви докторе! Те ако знаеха да докторуват нямаше да станат чивновници!
  • 28 Мамул

    29 3 Отговор
    Дяволът ще плаща много добре на прислугата си ...преди да вземе и тяхната душа!
  • 29 НЗОК

    33 3 Отговор
    Толкова пара сме наляли в болници, лекари и зъболекари, че ги компенсираме за последните двадесет години безхаберие. Сега е времето за жътва на медицинското съсловие. Пандемията няма да свърши скоро. НЗОК също изисква зелен сертификат от служителите си. ДОЛУ ДИСКРИМИНАЦИОННИЯ, СЕГРЕГИРАЩ ХОРАТА ПО МЕДИЦИНСКИ ПРИЗНАК СЕРТИФИКАТ!!! НЕДОПУСТИМО Е ДА СЕ КАТЕГОРИЗИРАТ ХОРАТА КАТО МЕСО СЪС СЕРТИФИКАТ ЗА КАЧЕСТВО. Ако слушкаш - ще живееш, ако се бунтуваш - ще бъдеш унищожен. ПЕТКО САЛЧЕВ Принуждава служителите си да се ваксинират или да се тестват ПРЕЗ ДЕН за тяхна сметка, иначе няма работа. Познайте какво се случва! Всички са под ножа на експерименталните препарати, наречени ваксини срещу Ковид-19.
  • 30 Алчни и управляеми

    24 1 Отговор
    Менгелетата никога не са се замисляли за ближните. Ако има най-варварска християнизирана нация, това са германците. Колкото и да са икономически развити, на духовно ниво не са мръднали от времената на първото си появяване.
  • 31 Noname

    21 2 Отговор
    Стига бе,значи всички ваксини, лекарски проповеди,платени реклами пред които телемаркетите бледнеят и другите глупости са били само за пари!!! Това е невъзможно не го вярвам въпреки че се носи слух за някакъв шев на ковид отделение закупил наскоро имот за малко над 800К а и не бил единичен случай.Но не невъзможно е те са принципни хора а и е само слух.
  • 32 ДУМИ НЯМАМ!

    25 1 Отговор
    САТАНАТА В ДЕЙСТВИЕ! ГОТОВ ДА УБИВА! ПРЕЗ ТРУПОВЕ ДА ВЪРВИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 33 Така

    28 1 Отговор
    Стотици британски лекари-специалисти имат дялове във фармацевтични и медицински компании
    Над 500 от най-значимите лекари-специалисти във Великобритания имат дялове в супер печеливши фармацевтични и здравни компании, като някои от тях са международни, предимно американски. Печалбите им са за стотици милиони британски лири.

    Отивайте да се ваксинирате,че им трябват пари.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 ежко

    21 1 Отговор
    Направиш ли здравето търговия - губиш го!
  • 36 petar svilenov

    2 9 Отговор
    ЛЕКАРИТЕ В ГЕРМАНИЯ ПЕЧЕЛЯТ ПО 400000-500000 ЛЕВА НА ГОДИНА-ПРИ ЛЕКАР НЕ МОЖЕШ ДА ВЛЕЗЕШ,БЕЗ ПРЕДВАРИТЕЛЕН ЧАС .А ТУК.....СА ПРЕБИВАНИ И МАЛТРЕТИРАНИ ОТ МАРГИНАЛНИ-НЕВЪЗМОЖНИ ЗА ИНТЕГРИРАНЕ ОБЩНОСТИ-СРЕЩУ НИКАКВО ЗАПЛАЩАНЕ.
  • 37 Гнойче Жмеле

    2 0 Отговор
    24/7 "истината" 😁
  • 38 Хихата

    6 0 Отговор
    Брях, ти да видиш, Зелето най-сетне да признае, че ваксите са бизнес! Айде дойчовци, скачайте на революция, изметете тия търгаши и обирджии!
  • 39 Работник

    3 0 Отговор
    50ваксини х 10 =500 предполагам, че данък нямат за два дена много добре.А ние балъците които работиме на миним. заплата взимаме толкова с удръжките.Според мен 500лв. при положение че си работил цял месец ,не трябва да се облага с никакъв данък. И с тази надница от 25лв. хората оцеляват а пита се КАК.
  • 40 С тези приказки

    0 0 Отговор
    И като разбраха че ще им плащат, върнаха парите с отвръщение .....