Last news in Fakti

26 Януари, 2022 17:44 2 679 17

Проф. Пенка Петрова: „Омикрон“ ще е краят на пандемията

  • проф. пенка петрова-
  • омикрон-
  • коронавирус

Този вариант, макар и по-лек като протичане, води след себе си всички усложнения на COVID-19, предупреждава ученият

Проф. Пенка Петрова: „Омикрон“ ще е краят на пандемията - 1
Снимка: БГНЕС

Най-вероятно много голяма част от населението ще се срещне с варианта „Омикрон“ на коронавируса, ще изгради имунитет и това ще бъде краят на пандемията и у нас, както и в света. Това каза в интервю за БТА, цитирано от Новини.бг, проф. Пенка Петрова, директор на Института по микробиология "Стефан Ангелов" на БАН.

„Силно се надявам това да не ни струва човешки живот, тъй като този вариант, макар и по-лек като протичане, води след себе си всички усложнения на COVID-19. Ако трябва да отговоря с няколко думи – „Омикрон“ ще доведе до желания обществен имунитет, но беше добре повече хора да са ваксинирани преди срещата си с него“, каза проф. Петрова.

Тя отбеляза, че „Омикрон“ е поне три пъти по-заразен от „Делта“ варианта, а той беше по-заразен от всички останали варианти на короновируса. Затова повече ученици и малки деца у нас се разболяват в момента.

На второ място, учениците и децата не са ваксинирани, което води до по-изразено заболяване при заразяване, за разлика от ваксинираните възрастни, които дори заразени, нямат сериозни симптоми и затова инфектират околните по-слабо. Освен това, поради по-лекото протичане, много деца и ученици не проверяват дали са заразени и не се карантинират.

В много случаи антигенните тестове дават фалшиво негативен резултат. Късият инкубационен период води до лавинообразно заразяване и вече стотици хиляди хора са болни, въпреки че не се отчитат от статистиката, подчерта проф. Пенка Петрова.

На въпрос кога се очаква да е пикът на заболелите от варианта „Омикрон“ у нас и кога ще има спад от тази пета вълна от коронавируса в България, проф. Петрова каза, че четвърта седмица нашата страна се изкачва все нагоре по „петата вълна“. Ако съдим от динамиката на заболелите при предишните вълни, спад ще настъпи две до три седмици след достигането на пика на вълната. Този пик засега обаче не е достигнат.

„След първоначалния ентусиазъм на много научни организации и страни да разработват своя ваксина срещу COVID-19, когато прототипите достигнаха 240, днес на ниво клинични изпитвания продължава разработването на едва 24 различни ваксини. 18 от тях са на фаза одобрение или очакващи одобрение“, обясни още микробиологът.

Според нея след разрешаването на протеиновата ваксина Nuvaxovid вече и най-големите скептици ще бъдат спечелени и ще пожелаят да се ваксинират. Проф. Петрова съобщи, че прототипът на българската ваксина срещу COVID-19, разработван в Института по микробиология на БАН, е готов, а проектът е приключил успешно.

„Експериментите с мишки на тази иновативна, пептидна ваксина показаха, че тя е имуногенна и създава имунен отговор“, заяви проф. Пенка Петрова.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    18 5 Отговор
    И милиарди ваксини на боклука!?Едва ли?

    Коментиран от #17

  • 2 глухар

    18 5 Отговор
    От две години насам , всеки ден се изтъпанчва някой , който ни казва , че пандемията е бай-бай , ама (не знам защо) корона вируса хич ги не чува. Абе , тия вируси да не са глухи ,бе?!
  • 3 Смешници

    18 3 Отговор
    Госпожа професорката как така не се е консултирала първо със специалистите на Михаил Тиков,те крадат като за световно от ковид пандемията ,а професорката казва че ще свърши.Къде са органите на прокуратурата да разследват болниците на лицето Михаил Тиков,В началото уж даде 200 Апарата дарение,а до сега кражбите от пътеки за пандемията са му над 400 милиона.Ще спи ли вечно прокуратурата?.
  • 4 Северозапад

    24 0 Отговор
    Добре де, са се ваксинираме! Но - ваксинирането става само с истински ваксини, а засега такива одобрени от ЕМА за постоянна употреба просто няма! А единствените две ваксини, преминали през трите етапа на изпитания (Синевак и Спутник) в ЕС са табу!
    Като измислите вакса, която се прилага само веднъж и те пази цял живот без N броя бустера, обадете ми се, ще съм пръв на опашката. Дотогава ще пасувам.
  • 5 КРА

    29 1 Отговор
    Случващото се във "ваксинирана" Европа е безспорното доказателство, че експерименталките са напълно безполезни.

    Коментиран от #6, #10, #13

  • 6 Кокорчо

    0 10 Отговор

    До коментар #5 от "КРА":

    Не е верно!
  • 7 Грульо

    3 11 Отговор
    "Според нея след разрешаването на протеиновата ваксина Nuvaxovid вече и най-големите скептици ще бъдат спечелени и ще пожелаят да се ваксинират."

    Лелелелеле. :D
  • 8 Ваксиниран1403

    3 24 Отговор
    Оставянето на омикрон да се разпространява защото предизвикал по-леко боледуване е поредната кардинална грешка която ще доведе до възникването на още нови варианти които никой няма как да знае какви ще са.С други думи това е сигурния начин тази пандемия да не свърши никога.
  • 9 Шматка

    20 2 Отговор
    Абе, како, в цял свят разбраха, че бъркочите на Фазер не действат на Микрона - ама пак си пееш - вакцайте се, вакцайте се!
  • 10 БирникЪ

    12 0 Отговор

    До коментар #5 от "КРА":

    Напротив, много са полезни! Е...не за нас, но пък фазерите и модерните вече се давят в пари!
  • 11 Hoho Boho

    27 2 Отговор
    Омикрон ще е края на БигФарма, СЗО и Медицинските Фашисти!
    Чака ги трибунал.

    Коментиран от #14

  • 12 провинциалист от провинция Тракия

    3 13 Отговор
    Краят на пандемията и началото на войната в Украйна?
  • 13 Ваксиниран1403

    3 23 Отговор

    До коментар #5 от "КРА":

    А случващото се в не ваксинирана България доказателство за какво е?
    Може би, че си заслужаваме да сме в челните позиции на всички негативни класации включително и тази за смъртност от ковид на милион население.
  • 14 Ваксиниран1403

    6 11 Отговор

    До коментар #11 от "Hoho Boho":

    Колко си наивен само. Ако ставаше така грипа отдавна щеше да е изчезнал от земята като заболяване.Просто това е сигурния начин това заболяване да не изчезни никога и печалбите от него да подлъжат за винаги. То това беше целта на неадекватните и ненавременни мерки от самото начало.
  • 15 Стт

    21 3 Отговор
    Я дайте някоя статия за Канада-
    В момента колоните от камиони навлизат в Отава, като се очаква да се съберат над 50 000 камиона и над 1 500 000 протестиращи.Очакват и стотици хиляди от сащ да се включат в протеста!Сигурно търсят къде да се ваксинират;)
    ПОХОДЪТ НА СВОБОДАТА!
  • 16 Аз.....

    6 2 Отговор
    Това вече е ясно!
    Кога ще обявие края?
    22 или 23.03.2022год.?
  • 17 HAHAHAH

    3 3 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    3 ДНИ СЯКАШ НЕЩО МИ ДРАЗНЕШЕ ГЪРЛОТО ТОВА ЛИ Е ВАШИЯ СТРАШЕН ВИРУС БЕ САТАНИСТИ?ЗА СРАВНЕНИЕ СЪМ БОЛЕДУВАЛ ОТ ГРИП С ТЕЖКИ ТЕМПЕРАТУРИ И КАШЛИЦИ.........