26 Януари, 2022 19:24 1 785 20

COVID мерките в София-област се затягат

  • covid мерки-
  • софия- област-
  • затягане

Ограничения се въвеждат и в работата на заведенията

COVID мерките в София-област се затягат - 1
Снимка: Нова телевизия

Областният оперативен щаб затяга мерките в София област още от тази нощ. Решението е взето заради достигането на III етап от Националния план за справяне с пандемията. Според данните заболеваемостта на 14-дневна база е достигнала 1900 на 100 000 население на територията на Софийска област, съобщават от Нова телевизия.

- Въвежда се обучение от разстояние в електронна среда за всички ученици от V, VI, VIII, IX и XI клас от образователните институции в Софийска област за 27.01. 2022 г. и 28.01.2022 г. Преустановява се провеждането в присъствена среда на групови извънкласни дейности, дейности по интереси, организирани в училищна и извънучилищна среда за всички възрастови групи.

- Преустановяват се присъствените групови занятия в детски центрове, клубове и други, предоставящи организирани групови услуги за деца.

- Преустановява се провеждането на детски лагери и групови туристически пътувания (екскурзии) с организиран транспорт и груповите посещения на туристически обекти.

- Преустановява се провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, конкурси, обучения, тимбилдинги, изложения и други обществени мероприятия в присъствена форма.

- Ограничение до 50% в капацитет/работна площ/брой лица в обектите и дейности със значение за общественото здраве и заведенията за хранене и развлечения по смисъла на чл. 124 от Закона за туризма при спазване на подхода със „Зелен сертификат“ и ограничение на работното време до 22 ч. в сила от 31 януари 2022 г.

- Ресторантите на местата за настаняване могат да работят при използване на 50% от капацитета им и организиране на посменен режим на изхранване на гостите и предоставяне на възможност за изхранване на гостите по стаите, по тяхно желание, в сила от 31 януари 2022 г.

- Всички физически и юридически лица, които са собственици или управляват търговски, административни или други обекти, които предоставят услуги на гражданите създават организация за контрол на броя на клиентите в съответния обект, като не допускат повече от 1 човек на 3 кв. м. Работещите и посетителите са длъжни да носят защитна маска за
лице, покриващи носа и устата.

- Работодателите и органите по назначаване да организират работния процес на работниците/служителите в дистанционна форма (работа от разстояние/надомна работа), където е възможно, като организират провеждането на засилени противоепидемични мерки в работните помещения,
в това число филтър, дезинфекция и проветряване, инструктаж за спазване на лична хигиена на персонала и не допускат служители или външни лица с прояви на остри заразни заболявания.

Временните противоепидемични мерки, определени с настоящата заповед, ще бъдат променени в зависимост от развитието на епидемичната ситуация на територията на Софийска област, посочват от Областния оперативен щаб.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 С градския транспорт

    22 0 Отговор
    как стоят нещата? Ще има ли по 3 м2 на човек?

    Коментиран от #8

  • 2 Последния Софиянец

    29 2 Отговор
    Всички ваксинирани в заведението ми се натръшкаха.Повече няма да взимам такива на работа.
  • 3 Цел

    22 1 Отговор
    е да ви набучат повече ваксинки.
  • 4 Делю Хайдутин

    19 0 Отговор
    Тая вечер ми се ходи на дискотека.

    Коментиран от #7

  • 5 На кратко

    18 1 Отговор
    В другите държави въпреки пика отпускат некви мерки, тез канадци у нас затягат?????
  • 6 али бегов

    7 1 Отговор
    аз пък утре имам запазена маса след нулата с едни мъже в заведението на м.....
  • 7 ⚜️Просветен⚜️

    6 1 Отговор

    До коментар #4 от "Делю Хайдутин":

    Байно , тая вечер може! От 1 февруари е до 22ч. Отивай в студентски град да ошеташ две студентки срещу шише твърдо и няколко редбула!!!
  • 8 И. Иванов

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "С градския транспорт":

    Със сигурност, даже ще има по 10 кубични метра за столичанин, щото са малко по-така.
  • 9 Колективен иск

    9 1 Отговор
    да заведат гражданите за отговорността на държавата. Разлог пламна, защото в Банско е пълно със заразени , но имунизирани туристи.
  • 10 Onq bez konq

    12 1 Отговор
    Това си е чист фашизъм! Как един карантиниран ще си получи заплатата или пенсията? Как ще си купи хляб? При това, че не е доказано, дали е приносител на Ковид? Излиза, че в Шри Ланка са по-хуманни от нас! Там по време на локдаун разнасяха безплатно храна и вода по домовете!
    А тук карантинираните ги вкарват в затвора и ги глобяват!
  • 11 6Х6

    4 0 Отговор
    Мерките се затягат, разума отслабва...
  • 12 Потвърдено

    15 0 Отговор
    Зеления сертификат е за кенефа
  • 13 Такааа

    1 1 Отговор
    Този академик, шефът на мон се иказа абсолютен тъпак! Направо дебил. Пмикрон е детският коеид, но той до последно ще държи тези паразитчет на училище! Оставка дебилно правителство! Всички сте скапаняци!
  • 14 Тити

    3 3 Отговор
    Всичко е една пунта Мара никой не ги спазва Кирето се справя по зле и от Бойко.
  • 15 Хитрия Мангър

    2 3 Отговор
    Той ковид вируса като види Елена ГуНчЕВа и бяга , направо изчезва ( УМИРА )
  • 16 Оня

    2 1 Отговор
    MyHчо Юмручето продължава промяната :)
  • 17 АЙДЕ ЧЕСТИТО ИСЪС ЗДРАВЕ ДА СИ ПОЛЗВАТЕ

    0 0 Отговор
    🔐🔐🔒🔒🔐🔐🔒🔒🔐🔐🆑🆑🆑🆑🆑🆑
  • 18 СЛОНА МОЯ ПРИЯТЕЛ🌚🌚🌚

    2 0 Отговор
    ДО ДЕСЕТ ЧАСА ХАУС ФУУДС СЛЕД ДЕСЕТ ЧАСА СТРИЙТ ФУУДС...КАТО НА О.ЦЕЙЛОН
  • 19 Лесно е

    1 0 Отговор
    Както казахме " нов бърдак със стари ....и". Новото правителство ни остави в ръцете на старите инспектори. Те толкова си могат.
  • 20 Баш софиянец

    1 0 Отговор
    Стане ли въпрос за мерки веднага нападат децата и заведенията! Когато щетите от мерките за защита са чувствително по-големи от самата опасност, значи нещо сериозно не е наред.