Last news in Fakti

1 Февруари, 2022 08:14 1 681 9

АСА: Проблемът с липсата на лекарства никога не е бил толкова сериозен

  • николай костов-
  • аптеки-
  • лекарства

Списъкът с липсващите лекарства е много голям, като сериозен е проблемът с медикаментите, свързани с COVID-19

АСА: Проблемът с липсата на лекарства никога не е бил толкова сериозен - 1
Снимка: Shutterstock

Проблемът с липсата на лекарства никога не е бил толкова сериозен, колкото сега. Това каза пред Нова ТВ председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки (АСА) Николай Костов.

По думите му основната причина за това е повишеното потребление през последните две години.

„Проблемът никога не е бил толкова сериозен, колкото е сега, за последните 10 години. Списъкът с липсващите лекарства е много голям, като сериозен е проблемът с медикаментите, свързани с COVID. Поради високото потребление на тези лекарства има дефицит в областите, в които са използвани преди COVID.

Нарушените вериги на доставки и производство са сред основните причини за дефицита, добави още той.

„Проблем е и паралелният износ. Имахме среща със здравния министър, запознат е със ситуацията, но не зависи много от министерството. Надявам се да има промяна в информационната система и да не може да се заобикаля толкова лесно”, каза още Костов.

Разраства се и търговията на черно с медикаменти, като потребителите са принудени да си закупят основни лекарства от съседни страни.

„Цените на лекарствата, предлагани без лекарско предписание поскъпват. Медикаментите с рецепта задържат досегашните си нива, дори се усеща поевтиняване. Кризата обаче ще се отрази върху клиентите. Някои от тях вече се отказват от лекарствата, които досега са приемали, заради високите цени.

Николай Костов е категоричен, че в този момент изключително подходящо е намаляването на ДДС-то на лекарствата.

„Това ще направи медикаментите по-достъпни, ще намали и тяхната цена”, каза още той.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гадно

    8 1 Отговор
    Сербез ханъм е фармацевт и би трябвало отлично да познава проблема и да предложи решение, но излиза че такова няма май "Бентлитата" са й по-важни.
  • 2 САТЪРА НА ХАНА

    4 3 Отговор
    ФАКТА ЧЕ ПРОСТИЯ СЕЛЯНИН КИРО ГЕЛА Е ПЪРВИЯ ФАРМАЦЕВТ НА МУТРОСТАН ... СИ Е ЖИВ ДОМУЗЛЪК .... НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ БАТКА МУ Е РЕШЕНИЕТО
  • 3 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    9 0 Отговор
    бялата фарма донорската мафия убива ХОРА
  • 4 де ги мошенници

    1 1 Отговор
    жреци на мамона
  • 5 5577

    7 0 Отговор
    До кога ще търпим тая промяна. Какво още чакаме да се случи в тая държава. Дори и нищо не обещават. Говорят само за затваряне, пачки мутри кюлчета и незнам какво си. Избори докато не дойде някой който да мисли за хората. Искаме резултати.
  • 6 Българина

    4 3 Отговор
    просто един от стотиците проблеми заради които емиграцията и смъртността е убийствена. българите ни е писано да се разселим по света и да нямаме държава. това ще стане рано или късно. грешни сме, няма друго обяснение
  • 7 Dimitrin Rusev

    1 0 Отговор
    Оказа се,че те също страдат от липса на чипове ?!
  • 8 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 0 Отговор
    новите Божи заповеди:
    ..................
    11. Носи маски и са ваксинирай редовно против Ковид-19.
    12. Почитай лекарите и си пий хапчетата на Pfizer и сие.
  • 9 А бе

    1 0 Отговор
    Да питам защо е толкова тиха министър Сербезова, не се чува, трае си, а за лекарствата може да помогне. Нали тя сложи онзи младеж Богдан К. За шеф на агенцията по лекарствата. Сега са тихички и двамата, крият се, да не дразнят, да не си загубят постовете. Помогнете, толкова лекарства липсват, не е ли грях за вас, хората да пътуват в тази ковид криза, до съседни страни за лекарства