2 Февруари, 2022 19:14 2 070 39

Застой на ваксинацията в София-област, регионът вече е в лилавата COVID зона

  • софия- област-
  • ваксинация-
  • застой-
  • лилава зона

76% от интензивните легла в болниците в областта са заети

Застой на ваксинацията в София-област, регионът вече е в лилавата COVID зона - 1
Снимка: БГНЕС

Софийска област към настоящия момент е в трети етап според Националния оперативен план за справяне с пандемията COVID-19. Прогнозата за следващите 5 дни е да се задържи в същия етап. Това беше отчетено на заседанието на Областния оперативен щаб.

Към 1 февруари заболеваемостта в областта е над 2 000 на 100 000 души на 14-дневна база. Осезаемо нарастване на новозаразените с COVID се наблюдава в общините от Средногорието. Висок е броят на новозаразените и в общините Ботевград, Самоков и Елин Пелин.
Забелязва се дифузно разпределение на заболяемостта в Софийска област, посочи д-р Розалина Чобанова, директор на РЗИ-Софийска област, цитирана от Нова телевизия.

По отношение на заетост на леглата в болничните заведения, д-р Чобанова посочи, че 76% от интензивните легла са заети, а заетите легла за неусложнени случаи са 65 %. Продължава да бъде спрян плановият прием във всички болнични заведения в Софийска област. Според резултатите от проведена анкета, 80 % от случаите на заразени лица с COVID – 19 са неваксинирани лица, по-малък е процента на ваксинираните.

Директорът на РЗИ-Софийска област посочи, че се забелязва застой по отношение на ваксинацията. Броят на ваксинираните лица в Софийска област на 1 февруари е 307.

На тази база се въвеждат следните временни противоепидемични мерки, считано от 07.02.2022 г. до 18.02.2022 г.

1. Въвежда се обучение от разстояние в електронна среда на ротационен принцип в образователните институции в Софийска област, както следва:

- за периода от 07-11 февруари 2022 г. се въвежда се обучение от разстояние в електронна среда за всички ученици от V, VI, VIII, IX и XI клас от образователните институции в Софийска област;
- за периода от 14-18 февруари 2022 г. се въвежда се обучение от разстояние в електронна среда за всички ученици от VII, X и XII клас от образователните институции в Софийска област;

2. Преустановяват се груповите посещенията в центрове - езикови и образователни, центрове за подкрепа на личностно развитие и други обучителни такива, школи за танцово и музикално изкуство, клубове и други предоставящи организирани групови услуги за деца и ученици.

3. Преустановява се провеждането на детски лагери и групови туристически пътувания (екскурзии) с организиран транспорт и груповите посещения на туристически обекти.

4. Преустановява се провеждането на организирани масови обществени мероприятия на закрито и открито, като музикални и други фестивали, събори, панаири, празници, фолклорни инициатива, фермерски пазари и базари и др., без прилагане на подхода „зелен сертификат“.

5. Въвеждат се ограничения до 50% в капацитет/работна площ/брой лица в обектите и дейностите със значение за общественото здраве и заведенията за хранене и развлечения по смисъла на чл.124 от Закона за туризма, въвеждане на работно време до 22:00 часа, при спазване на подхода „Зелен сертификат“.

6. Преустановява се провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, отчетно-изборни събрания и др., без прилагане на подхода „зелен сертификат“.

7. Допуска се провеждане на културни, сценични и други мероприятия, циркови представления, прожекции на филми при използване на до 50% от капацитет/работна площ/брой лица, заемане само на седящи места през едно, осигурена физическа дистанция от най-малко 1.5метра между посетителите, носене на защитна маска на лице и при спазване на подхода „Зелен сертификат“.

8. Провеждане на спортни състезания с професионален характер на закрито и на открито се допуска при използване на до 50% от капацитета за публика (брой лица), заемане само на седящи места през едно, осигурена физическа дистанция от най-малко 1.5метра между посетителите, носене на защитна маска на лице и при спазване на подхода „Зелен сертификат“.

9. Преустановят се посещенията в пенсионерски клубове на територията на Софийска област.

10. Търговските центрове, магазини и общинските пазари да работят при условие, че е организирана и се спазва еднопосочност на движението на xopaта и е създадена организация за контрол на броя на клиентите в съответния обект, като не се допускат повече от 1 човек на 8 кв.м. и задължително носене на маска.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ненормална работа..

    95 6 Отговор
    В цял свят спряха тези измислени ваксини..

    Коментиран от #5, #34

  • 2 Последния Софиянец

    90 3 Отговор
    Свършиха идиотите в София!

    Коментиран от #25

  • 3 КРА

    88 5 Отговор
    Напълно лишени от медицински аргументи мерки. Ваксинацията е в застой, защото експерименталните отвари помагат колкото червения конец на китката срещу уроки, дори по-малко.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Австрия

    4 40 Отговор

    До коментар #1 от "Ненормална работа..":

    Вярно! В Австрия ги направиха задължителни ваксините!

    Коментиран от #11, #26

  • 6 ха ха

    4 48 Отговор
    Абе, какво стана с протеста? Костя нали обеща протест срещу сертификата? Тировете ли трябва да дойдат в София?
  • 7 мислещ

    83 3 Отговор
    Голям кеф, наблюдавам последните дни как числото набодени е все така трицифрено и то точно когато 100К сертификата оттекоха. Свършват балъците със страшно темпо. Нали си знаете, че който имаше да се поддава, вече се поддаде. От тук нататък с нас ще удряте на камък каквото и да измислите. И да измислите сертификат за излизане от блока, пак няма да го бъде.

    Коментиран от #8

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Hoho Boho

    72 2 Отговор
    Лудите, които се инжектираха, свършиха.
    Ужас, Кире! Ами сега?
    Махай сертификати и ограничения!
    ИЛИ СЕ МАХАЙ!
  • 10 Интензивното

    55 1 Отговор
    Манипулирате хората.Интензивните не са ковид отделения
  • 11 Не е вврно

    41 1 Отговор

    До коментар #5 от "Австрия":

    Върховният съд я отложи до 18 февруари. До тогава иска сведения от архивите дали наистина е наложителна.
  • 12 МмАаНн

    49 1 Отговор
    "Броят на ваксинираните лица в Софийска област на 1 февруари е 307".
    Браво на Софийска област! Дано скоро да можем да кажем същото и за София-град.
  • 13 Измамата свършва

    46 0 Отговор
    Намалявайте сергийките за дупчене и разчитайте предимно на пристрастени за бустери.
  • 14 1111

    32 0 Отговор
    Това, че сркнаха ваксините е една чудесна новина.
  • 15 патладжан

    29 0 Отговор
    Софийските ваксинатори са вече в лилавата гама.
  • 16 Ваксиниран3002

    38 2 Отговор
    УжасТ, няма желаещи за ваксина срещу хрема, която причинява инсулт или инфаркт, според случая. Каква огромна изненада.
  • 17 По корави сме от колкото си мислеха!!!

    39 0 Отговор
    Нормално да не иска никой да се ваксинира, почти всички които имат ,,зелен сертификат,, са го взели по вторият начин или след преболедуване, ако искат да ни изтроват, да ни избият, да ни бомбандират, но ваксини няма да си сложим! Долу СЗО Долу ЕС
  • 18 Тиро вампиро

    30 0 Отговор
    Всичките ми ваксинирани колеги постоянно се разболяват от ковид.Таман се съвземат за 2 седмици и хайде отново.Изобщо не го карат всичките леко.Който го кара леко хвали ваксините а останалите се превръщат в антиваксъри.Това се случва в цяла Америка,като има починали след ваксинация вече познавам и такъв.Може да е рядко както казват,но пази боже близките,че тогава става лична трагедия,колкото и рядка
  • 19 Веднага да се разпореди

    26 0 Отговор
    Аааа не така! Веднага да се вкара изискване за сертификат за хората които отиват до кофата за боклук да го изхвърлят, също така може и за ходенето до тоалетна да се изиска сертификат, ще го наречем - ,,кафяв сертификат,,
  • 20 Тото 1 и Тото 2

    3 4 Отговор
    Викайте бат Бойко ! Той обеща , че ако е той , ще има по 50 000 ваксинирани на ден !
  • 21 Венци от 3тия етаж

    23 0 Отговор
    Кампанията по насърчаване за ваксиниране ни е гениална: ,,Ваксинирайте се, защото ъъъъ в Европа се ваксинират,, или ,,Задължителен сертификат за заведения, молове и тн, а в парламента нито сертификат, нито маски,, ........е как да не ваксинира човек.........с една ракия вечерта и да не ги препсува!!!
  • 22 Хмм

    16 0 Отговор
    Тирове, фадроми, багери да тръгват към София. Няколко платени отрепки начело с Кирчо се е6ават с целия народ.
  • 23 Ха ха ха

    18 0 Отговор
    В момента хората масово преболедуват и едва ли след това ще се засилят към ваксинационните центрове.
    Който все още не е наясно и все още си въобразява, че хората са много положително настроени към ваксините сега може би ще му се изясни - вчера са поставени 8 192 дози, а оня ден 7 975. С тъпите зелени сертификати накараха насила доста хора да се ваксинират, но това не е променило отношението им, защото насила хубост не става. Айде успех с тази кампания.
  • 24 bulGAYria

    19 0 Отговор
    Направо спряхме заразата от всякъде с ,,гениалните мерки,, имаме само дребната бройка от 11 000 заразени на ден, а сме не повече от 5 800 000 човека. Ама как го измислиха само и това да бъркат сутрин в носовете на малките деца, половината ходеха с разкървени нослета, останалите ревяха, че не искат повече да ходят на училище....
  • 25 Рошко

    7 0 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Ааа има ги още по маските се познават
  • 26 Хе хе

    7 0 Отговор

    До коментар #5 от "Австрия":

    Добре, че нямам работа в Австрия
  • 27 Закс

    8 0 Отговор
    Да се иска супер зелен сертификат за всичко ! Спиш народеее ...
  • 28 Свръх печалбата

    16 0 Отговор
    Да подпомогнем частните клиники, че са на загуба, печелят само дребните 5 000 000лв на месец, тези пари не стигат на собствениците им да си купят и един луксозен частен самолет даже.....
  • 29 Анализ

    19 0 Отговор
    Не мога да не отбележа, че тази есен имаше доста коментари под статиите на яростни пропагандатори на ваксините, че до нова година ще ни ваксинират всички, щем не щем. Коментарите бяха изпълнени с искрено злорадство. Моля тези хора да отбележат, че прогнозите им не само, че не се сбъднаха, ами и са доста далеч от сбъдване все още. Дори със зеления сертификат успяха да накарат насила да се ваксинират едва 30%. Така, че за в бъдеще карайте по-внимателно с прогнозите, че се излагате.
  • 30 Урааа

    13 0 Отговор
    Една добре новина и чудесно заглавие.
  • 31 Източна ромелия

    10 0 Отговор
    Абе да питам колко време трябваше да се измисли ваксина за обиновения грип. Защото тези от Пфайзер откриха ваксина за 7 месеца срещу уж нещо коварно и непознато до сега

    Коментиран от #36

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Да в повечето

    0 16 Отговор

    До коментар #1 от "Ненормална работа..":

    развити държави се ваксинираха над 80 % от населението. Повечето са с по три дози , дори и да имат много заразени здравната им система не се задъхва , ама какво ли те интересува теб ти нали си добре .
  • 35 Юг дьо Пайен

    3 0 Отговор
    алоо,норма ли има?
  • 36 Зиг Зак

    8 0 Отговор

    До коментар #31 от "Източна ромелия":

    Всичко е подготвяно много отдавна и чакаха подходящия момент да се пуснат. Ваксините имат едва 10% ефективност но ни задължават да си сложим. Това са го планирали всички големи конгломерати в фармацията и няма да спрат да излизат нови вариации на вируса докато всички не се ваксинират. Ще спрат вариациите на вируса за няколко години докато хората позабравят и после пак наново след време. А може да искат да направят един гейски свят. Напоследък все обратни показват на всякъде и все те са онеправдани.
  • 37 Антифашист

    10 1 Отговор
    Това е война на нерви. Преболедувал съм, но не си извадих сертификат. Няма и да го направя. Като си против нещо го бойкотираш до дупка. Не е въпросът да си извадя фалшив. Защото вдигне ли се бройката и почват репресиите. Видяхме го по цял свят. Ние сме много разединена нация, но в едно сме единни - не вярваме в правителствата и тяхната добронамереност. Не че имаме повод да им вярваме. Та добрата новина е, че можем и да бъдем единни, а когато сме единни сме силни. Дано го осъзнаят повече хора и да поискаме важните за нас неща. България нито е малка, нито бедна страна както все ни се натяква. Не сме и тъпи, имаме достатъчно умни хора.
  • 38 Фафнир

    1 0 Отговор
    Истината е жестока.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.