Last news in Fakti

7 Февруари, 2022 16:49 1 577 11

Нови над 20 млн. лв. искат зъболекарите

  • зъболекар-
  • нзок-
  • пари

Пет-седем пъти е увеличена цената на ръкавиците, поскъпнал е дори памукът, с който работим

Нови над 20 млн. лв. искат зъболекарите - 1
Снимка: БГНЕС

Бюджетът за дентална помощ за тази година да се увеличи с близо 22 млн.лв., като общата му стойност да достигне 262 050 000 лв. За това настояха в националния пресклуб на БТА представители на ръководството на Българския зъболекарски съюз /БЗС/.

Председателят на съсловната организация д-р Николай Шарков посочи, че сега в проекта за бюджет на НЗОК за дентална помощ за тази година се предвиждат 239 700 000 лв.

По думите му допълнителните средства биха могли да се осигурят от резерва на НЗОК.

Д-р Шарков добави, че съсловната организация не е съгласна с предвидения бюджет за дентална помощ и ще използва всички законови средства той да бъде променен между първо и второ четене. Ако средствата не се повишат, има вероятност колегите да откажат да сключат договори с НЗОК, което би било в ущърб на пациентите, особено в малките и отдалечени населени места, посочи д-р Борислав Миланов, главен серкетар на БЗС. Сега предвиденият бюджет води до фалиране на практики, каза д-р Георги Димов.

Не се отчитат инфлацията, повишаването на цените на електроенергията, повишаването на цените на материалите, с които лекарите по дентална медицина работят, каза още д-р Шарков. Пет-седем пъти е увеличена цената на ръкавиците, поскъпнал е дори памукът, с който работим, казаха още специалистите.

Всички лекари по дентална помощ, които работят по договор с НЗОК, да получат по 1000 лв. за работа в условията на пандемия, настояха още от БЗС.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Егати и наглярите

    23 4 Отговор
    Не стига че цените им са космически ами сега искат и още
  • 2 ЕООД

    25 4 Отговор
    Какво искат, нали са частници? Плюс това нека обяснят как уж здравната каса ти дава 3 пломби, ама зъболекарчето казва "ама тя цената не е 30лв, колкото превежда касата, а 80, така че трябва да доплатите 50"
  • 3 1313

    24 4 Отговор
    При тях е като при Мечо Пух - колкото повече ходиш на зъболекар, толкова повече трябва да ходиш на зъболекар.

    Коментиран от #8

  • 4 Дентал търгаш ЕООД

    19 4 Отговор
    И тези ли обедняха? Съществува картелно , незаконно споразумение за минимални цени на стоматологичните услуги . КЗК да си свърши работата !

    Коментиран от #6

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 шкаф ТВ

    11 3 Отговор

    До коментар #4 от "Дентал търгаш ЕООД":

    Не им стигат паричките да сипват дизел в джипките.
  • 7 Гост

    13 3 Отговор
    Лол е това е наглост вече.. и тия като шефчетата кръчмари сумати пари правят ама алчни за още… Докога от наще данъци ще се подпомагат баровците?? Ай да отидат да бачкак като волове за по 1000-1500 макс на месец като повечето българи ( даже има хора и с по-малки доходи) да видим как ще са!!
  • 8 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 3 Отговор

    До коментар #3 от "1313":

    Като спрях да ги мия с паста, cлeд 2 (две) години престанаха абсолютно всички проблеми със зъбите ми! Интересното е, че пародонтозата се появява през 20-те години на ХХ век, след масовото навлизане в употреба на четките и пастите за зъби...Cъжaлявaм, чe дълги гoдини ce ocлaнях нa дoктoри и зъбoлeкaри зa здрaвeтo cи, нo "пo-дoбрe къcнo oткoлкoтo никoгa"....
  • 9 Алооо

    6 2 Отговор
    Малко пари лапате, че и още търсите. Гладен и беден Зъболекар не съм видял досега.
  • 10 един от многото

    7 2 Отговор
    Да бе , щото вие работите без пари , няма по големи кожодери от вас! Никакви пари , една безбожно скъпа пломба , пада по бързо от колкото времето за направа.
  • 11 НЗОК

    0 0 Отговор
    Толкова пари ви наляхме през тези две години, как не ви е СРАМ! Плащахме ви да не работите, само и само да взимате НУР! В продължение на две години всички лечебни заведения за дентална медицина имаха възможност да получават поне 85% от заработката, която са имали през януари 2020година. И някои ОТЛИЧНО се възползват от тази възможност! Много зъболекари получават по хиляди левове всеки месец без да работят.