Last news in Fakti

16 Февруари, 2022 10:49 37 294 7

Как да заспим по-бързо: Една минута е напълно достатъчна, ще се убедите сами

  • сън-
  • да заспим-
  • мелатонин

Потърсихме отговор от специалистите

Как да заспим по-бързо: Една минута е напълно достатъчна, ще се убедите сами - 1
Снимкa: Shutterstock

Уморени и изтощени нощем лягаме в леглото с надеждата да се събудим отпочинали и във форма на сутринта. За съжаление, това не винаги се случва. Напрежението и стреса си казват своето – дълго се въртим, обръщаме се ту на едната, ту на другата страна и въпреки че сме страшно уморени, така и не успяваме да заспим с часове. А на другия ден резултатът е плачевен…

Как да заспим по-бързо и кои са главните причини за нарушение на съня – потърсихме отговор от специалистите.

Причини за нарушение на съня

Проблемите със съня и произтичащото от това емоционално изтощение са най-често срещани сред жителите на по-големите градове. Когато не можем да заспим бързо и да се наспим добре през нощта, още със ставането си от сън сме вече уморени, а до вечерта се чувстваме като изцеден парцал. Нямаме достатъчно сили за нищо. Така се развива синдромът на хроничната умора, който обаче е само върхът на „айсберга“.

„Проблемите със съня могат да бъдат предизвикани от условията на живот“, коментира д-р Шупо, научен директор на мрежа от клиники за имунорехабилитация и превантивна медицина. Например, да бъдат провокирани от постоянно пребиваване в помещение със застоял въздух, както и на място със силен шум и ярка светлина. А диагнозата "безсъние" обикновено се поставя в случаите, когато пациентът изпитва проблеми със съня поне три пъти седмично.

Безсънните нощи не бива да се пренебрегват, тъй като това е алармен сигнал от тялото. Хроничната липса на сън нарушава функционирането на нервната система, намалява социалната активност, умствената и физическата работоспособност. Ако проблемът продължава дълго време, това може да доведе до опасни последици за организма: нарушена имунна защита и развитие на хронични заболявания.

Как да заспим по-бързо и да се наспим добре?

При продължителни нарушения на съня можете да опитате да се справите сами с проблема или да се консултирате с лекар. Най-често лекарите предписват продукти, съдържащи мелатонин - аналог на хормона, който се произвежда през нощта в мозъка.

Липсата на мелатонин се отразява негативно на благосъстоянието и здравето, тъй като това вещество е отговорно за регулирането на биологичните ритми. Благодарение на такава терапия, качеството на нощната почивка постепенно се подобрява, човекът започва да спи достатъчно и качеството на съня му е добро.

Мелатонинът обаче трябва да се използва само по препоръка на лекар и стриктно в определена дозировка. Има и други, но не по-малко ефективни техники за възстановяване на съня.

Прости начини да заспите бързо без лекарства

За да заспите бързо при безсъние и да спите достатъчно, трябва да следвате няколко прости правила.

  • Затъмнете стаята

Спалнята трябва да е добре затъмнена. Светлината, проникваща от улицата, през щорите или завеси, нарушава заспиването и качеството на нощната почивка. Важно е да премахнете всички източници на светлина.

Следете за температурата в помещението

Най-подходящата температура през нощта е 17-20 градуса, максимум 22 градуса. Този температурен режим е оптимален за производството на мелатонин, пълното отпускане и възстановяване на организма.

  • Лягайте си навреме

„Много е важно да се придържате към определен модел на сън“, съветва д-р Шупо. Производството на мелатонин се случва само през интервала от 23 часа до 3 часа сутринта. По това време човек трябва да спи. Мелатонинът е изключително важен, тъй като е и хормонът на младостта. Забавя стареенето, понижава нивата на кортизол след тежки упражнения, понижава нивата на глюкозата.

Важно е да си лягате рано, между 21-23 часа.

  • Завийте се с тежко одеяло

Интересна техника за бързо заспиване е използването на тежко одеяло. Днес производителите на завивки се мъчат да ги направят колкото се може по-леки и същевременно топли, но всъщност колкото по-тежко е одеялото, толкова по-бързо и лесно можем да заспим. Причината? Такива одеяла имитират прегръдка, в която човек несъзнателно се отпуска.

  • Пропуснете късната вечеря

Дори и да сте работили до късно, важно е да си изградите ежедневна рутина, така че да има поне три часа между вечерята и спането. Смилането на храната през нощта не е от полза нито за храносмилателната система, нито за качеството на съня. Но пиенето на успокояващи билкови чайове малко преди падането на нощта е добър навик. Билките ще ви помогнат да се успокоите и да заспите много по-бързо.

  • Вземете вана вечер

Вана с магнезиева сол има особено релаксиращ ефект. Балансира нервната система, позволява ви да се настроите на почивка, да заспите бързо през нощта и да имате добър сън.

Как да заспите за 1 минута?

Тази техника за бързо заспиване е разработена за военни пилоти на американската армия. Позволява ви да заспите за 10-60 секунди. Може да отнеме време, за да я овладеете, но с течение на времето тя ще ви помогне да заспивате почти мигновено.

Какво трябва да направите?

  • Легнете удобно на леглото и се отпуснете;

Съсредоточете се върху отпускането на всички мускули в тялото си: отпуснете мускулите на лицето, торса, след това на краката и накрая ръцете. Представете си, че всяка една от тези отделни части натежава и се отпуска и след това спирате да я чувствате. Постепенно се „освободете“ от цялото тяло;

  • Вдишайте дълбоко и издишайте, отпускайки гърдите си;

Изчистете мислите си за 10 секунди, представете си нещо релаксиращо, като течаща река или осветено от звезди небе.

След няколко секунди трябва да сте заспали. И това не са измишльотини - техниката е изпитана и резултатът е неминуем!

Автор: Лора Костова, главен редактор на happy-woman.bg


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бабах и статията...

    16 2 Отговор
    ...така и не прочетох как да заспим за една минута.
    Дизлайк.

    Коментиран от #5

  • 2 Гроздомицин

    18 0 Отговор
    2 - 3 ракии,. хапване и дълбок сън докато мине упойката
  • 3 МАЛКА пенсИЯ

    10 0 Отговор
    УДРЯШ,3,4ИЧКИИ,ЛЯГАШ,ДАЛЕЧ,ОТ ЖЕНАТА,ДА НЕ ТИ МЪРМОРИ.На сутринтъ,едно ШКЕМБЕ,С МНОГО ЧЕСЪН+БИРА.КУКУРЯК,СИ.Не се майтапя.
  • 4 БРАВО

    4 5 Отговор
    Хубава и полезна статия!
  • 5 георги

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "Бабах и статията...":

    Ами чети по-внимателно.....
  • 6 Rock

    2 0 Отговор
    Ако вечер заспиваш като куче за една минута- значи цял ден си лаял и ръмжал.

    Коментиран от #7

  • 7 devil

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Rock":

    Ха ха ха