13 Март, 2022 21:12 3 010 1

Сънната апнея ускорява стареенето

  • сънна апнея-
  • стареене-
  • сън-
  • болест-
  • състояние

Ако бъде лекувана, ефектът от сънната апнея може да бъде преобърнат

Сънната апнея ускорява стареенето - 1
Снимка: Shutterstock

Сънната апнея ускорява стареенето, но лечението ѝ може да обърне процеса, съобщи електронното издание "МедикълЕкспрес", позовавайки се на резултати от изследване.

Обструктивната сънна апнея засяга 22 милиона души в САЩ и е свързана с повишен риск от високо кръвно налягане, сърдечни удари, инсулти, диабет и други хронични заболявания, пише БТА.

Изследователи от училището по медицина на университета на Мисури установиха, че ако не е лекувана, апнеята ускорява процеса на стареене и че подходящото ѝ лечение може да забави и дори да обърне този процес.

Той се измерва чрез кръвен тест, който анализира ДНК и използва алгоритъм за изчисление на биологичната възраст на човека.

"Ускоряването на стареенето не е уникално за сънната апнея, то се причинява и други фактори като пушене, лошо хранене, замърсяване", каза Рене Кортес, преподавател във факултета по детско здраве и във факултета по акушерство и гинекология на университета.

Кортес изследва 16 възрастни непушачи, които имат сънна апнея и контролна група от осем души, които не страдат от сънна апнея. Резултатите от изследването са публикувани в специализираното издание "Юропиън респиратори джърнъл".


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Резачка

    10 1 Отговор
    Много хъркам. Признавам си. Ако съм цапнал 2- 3 питиета ,ще заглуша нашите Ф-16 ,ако дойдат де.