19 Март, 2022 12:35 5 111 2

За какво е важен витамин К

  • витамин к-
  • протеини-
  • здраве-
  • костно здраве

Витамин К участва и в производството на два костни протеина

За какво е важен витамин К - 1
СНимка: Shutterstock

Витамин К е мастноразтворим витамин, който се натрупва и съхранява като запас в черния дроб. Под наименованието витамин К всъщност са събрани група съединения, известни като хинони. Филохинон е формата на витамина, която можем да си набавим с храните от растителен произход, метаквинон е формата на витамин К, който се синтезира в животинските организми. Той се произвежда от бактерии, намиращи се в тънките черва.

Усвояването на витамин К от растителните храни се извършва в тънките черва и зависи от нормалния поток на жлъчка и панкреатичен сок. Мазнините в диетата засилват усвояването на витамина. След всмукването на хранителните вещества през тънките черва, витамин К се транспортира до черния дроб, където той се съхранява. Освен в черния дроб, запаси от витамина се намират в мастните тъкани и костите, пише trafficnews.bg.

Основни функции на витамин К

Основната роля на витамина е да служи като ко-ензим за продукцията на специфични протеини, които участват в процеса на кръвосъсирване. Витамин К участва и в производството на два костни протеина, означени като Gla – протеини. Те участват в процеса на костно ремоделиране, намират се също в стените на хрущялите, на кръвоносните съдове и други меки тъкани. Специфичната роля на витамин К за поддържането на костното здраве все още не е докрай изяснена.

Въпреки това има все повече доказателства, че допълнителният прием на витамина може да увеличи костната плътност при хора с остеопороза, а диетите, богати на витамин К се асоциират с по-малък брой костни фрактури. Тези костни протеини имат значение за предотвратяване на калцификацията на артериите, което може да намали риска от сърдечно-съдови заболявания.

От какво количество витамин К има нужда тялото ни

Дневните нужди от витамина не са точно определени, тъй като една част от него се синтезира в тънките черва, а друга се набавя чрез диетата. Ориентировъчни дневни дози за витамин К са 120 микрограма за мъжете и 90 микрограма за жените.

Основен хранителен източник на витамина са зелените листни зеленчуци, включително зеле, спанак, ряпа, маруля, а също и броколи, зеле, грах, сирене, авокадо, зелен боб, киви и т.н. От животинските продукти, богати на витамин К са телешки дроб, свинско, пилешко и патешко месо.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Статията

    5 1 Отговор
    е половинчата, като казвате "А", кажете и "Б". Витамин К има 2 разновидности, поне 2 са известни - К1 и К2. К1 е този в листните зеленчуци, К2 е този който се среща във ферментирала соя (това е много гадно за ядене), кисело зеле, кашкавали, яйца и пилешко месо. Всъщност, К2 се оказва изключително важен витамин за "транспорта" на калций от кръвната плазма към костите. Има много инфо в нета, който иска , да чете.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.