Last news in Fakti

22 Март, 2022 09:50 799 9

Богдан Кирилов: Компании са почнали проучвания за комбинирани ваксини срещу COVID-19 и грип

  • богдан кирилов-
  • проучвания-
  • комбинирани ваксини-
  • covid-19-
  • грип

Ще имаме вероятно и 5-а ваксина срещу коронавирус – тази на „Новавакс“, каза директорът на Агенцията по лекарства 

Богдан Кирилов: Компании са почнали проучвания за комбинирани ваксини срещу COVID-19 и грип - 1
Снимка: bTV

Наблюдава се тенденция за увеличаване на случаите на коронавирус в държави като Франция, Германия и Великобритания. Не се знае дали ще има шеста вълна, но трябва да сме подготвени за всякакви сценарии. Това каза пред bTV Богдан Кирилов, изпълнителен директор на ИАЛ. Той обясни, че някои компании са започнали проучвания за комбинирани ваксини срещу COVID-19 и грип.

„Някои от компаниите стартираха такива проучвания, предполагам, че в началото на следващата година вече може да има разрешена за употреба комбинирана ваксина. Важно е, че вече има доста сериозен опит по отношение на комбиниране на отделните продукти, тъй като и преди настъпването на този сезон бяха доставени около 390 000 дози от противогрипната ваксина. Голяма част от тях бяха приложени, така че включително и в България, не само в Европа и по света вече има опит“, добави той.

Кирилов обясни, че е важно да се ваксинираме и че имаме отговор, че ще имаме вероятно и 5 ваксина срещу коронавирус – тази на „Новавакс“.

Компаниите производители провеждат клинични изпитвания с адаптирани ваксини в България, а в най напреднал етап са компаниите производители на ваксини, каза още Кирилов.
„Очакваме резултати от клиничните изпитвания в края на април и началото на месец май те следва дадат тези данни, оценени от европейската агенция по лекарствата. Тоест реалистичен срок при положителни резултати от клиничните изпитвания ще бъде около месец юни“, добави той.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ваксиниран3002

    23 0 Отговор
    Ти да видиш, ей сега се наредих за новата вакса. Тези няма ли да се спрат с това??? Скоро и ваксина срещу хрема ще вземат да правят, но комбинирана и срещу сърбеж между пръстите на краката.
  • 2 да бе

    21 1 Отговор
    Голям праз! САЩ разработват бактериологически оръжия , с които да унищожат целия свят!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 провинциалист

    17 0 Отговор
    Хайде по-чевръсто, че идва 31-ви и извънредното положение трябва да се удължава!
  • 5 TKZS

    12 0 Отговор
    Богдане ще те пратим да садиш марули в А рхангелск у Hурилск
  • 6 Грульо

    12 0 Отговор
    Не стига, че използваха гриповете, да им пълни ковит статистиката, а сега искат и да пробутат ковит ваксините покрай гриповете, уж че са много загрижение за народа, а виждаме че изобщо не вземат мерки да спрат спекулата, корупцията и мизерията.
  • 7 Пурко с чепката от Берн

    13 0 Отговор
    Кога е имало целогодишно епидемии от грип? Целта е да залъжат идиотите с нещо уж много хубаво - 2 в 1, като на промоция.
  • 8 Боктане

    1 0 Отговор
    Тези ваксини си ги сложи в газопровода.
  • 9 Уааау

    0 0 Отговор
    Значи по- яко ще се мре сега от новите ваксини. Така де , от новото биологично оръжие . Не умряха достатъчно хора и лабораториите на Пентагона продължават да бълват нови най- вероятно сега ще бъдат от няколко болести като холера + спин. Вече има създаден вирус , който заразява със спин , та да се добави и холера или чума към него за
    по- бърза и сигурна смърт. Да станем по- малко , та да дойде и Големия рестарт.