22 Март, 2022 11:15 11 015 4

Посочиха най-важния продукт за паметта

  • памет-
  • омега 3-
  • мазна риба-
  • здраве-
  • деменция-
  • алцхаймер

Мастните киселини помагат на мозъка да произвежда повече нови клетки

Посочиха най-важния продукт за паметта - 1
Снимка: Shutterstock

За да се забави стареенето на мозъка е необходимо да се увеличи делът на храните, съдържащи омега-3 мастни киселини. Те се съдържат в мазните риби - сьомга, скумрия, херинга и риба тон, пише inoSMI, позовавайки се на Eat This, Not That.

Омега-3 мастните киселини помагат за предотвратяване на увреждането на паметта. Пикът на капацитета на човешката памет е в периода от 20 до 30 години. След това способността за запомняне на информацията става по-слаба. Много хора забелязват, че паметта им се е влошила около 40-годишна възраст. За да забавите този процес, трябва да обогатите мозъка си с омега-3 мастни киселини.

Мастните киселини помагат на мозъка да произвежда повече нови клетки. Това допринася за поддържането на паметта в работно състояние и здравето на мозъка като цяло.

Според проучвания редовната консумация на мазна риба е превенция на деменцията и болестта на Алцхаймер – заболявания, свързани с възрастта и с рязкото влошаване на способността на мозъка да запомня информация.

Въпреки това омега-3 мастните киселини са полезни не само за ума. Те намаляват и риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания и артрит.

В аптеките можете да закупите различни хранителни добавки с омега-3 мастни киселини, известни като рибено масло. Но според Националния институт по здравеопазване в Мериленд, САЩ, яденето на мазна риба е много по-здравословно. Това е така, защото рибата е богата на други важни хранителни вещества за мозъка, освен омега-3.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 35 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Ханойчо

    4 1 Отговор
    Омега 3,6,9 за здравето.
  • 3 Доктора

    9 1 Отговор
    Ако искате мозъка да ви е нормален,избягвайте контакти с идиоти и хапвайте шаран на фурна с бяло вино.
  • 4 Ника

    2 1 Отговор
    Глупостите.Познавам хора,които ненавиждат риба,а са с отлична памет и прекрасно състояние на костната система.Всичко е в ДНК и в умението да преодоляваш бързо стреса.