22 Март, 2022 17:33 33 352 15

Лекарствата срещу високия холестерол имат неочакван негативен ефект

  • статини-
  • холестерол-
  • страничен ефект-
  • лекарства-
  • хапчета

Статините имат редица странични ефекти, като някои от тях могат да бъдат доста тревожни

Лекарствата срещу високия холестерол имат неочакван негативен ефект - 1
Снимка: Shutterstock

Специалисти припомнят, че статините са отпускат с рецепта, с цел понижаване нивото на „лошия” холестерол, т.е., липопротеините с ниска плътност, които са потенциално опасни за организма. Tе могат да доведат до запушване и свиване на артериите и до сърдечносъдови заболявания, а лекарите ги назначават за намаляване на риска от инсулт или сърдечен пристъп, пише zdrave.to.

За повечето хора тези лекарства са безопасни и ефективни, но са свързани и с редица странични ефекти. Като например, проблеми с храносмилането, мускулни болки, умствени проблеми и увреждане на черния дроб. В последно време обаче, се появил по-малко разпространен, но доста тревожен симптом.

Става дума за някои статини, които предизвикват устойчива кашлица у пациентите. Няколко дни след приема им, при някои от пациентите след началото на терапията възниквала постоянна кашлица. Медицински изследвания впоследствие показвали, че кашлицата не е свързана с някакви белодробни или респираторни проблеми. Кашлицата спирала чак след като се прекратявал приемът на статините.

Експертите препоръчват следното: „Много редки случаи на интерстициално заболяване на белите дробове вече били регистрирани при продължителна терапия с някои видове статини. Но кашлица, без засягане на белите дробове още не е включена в списъка като страничен ефект от приема на статини. Лекарите стигнали до извода, че тези случаи наистина са свързани с лечението със статини.

И предположили, че възможните механизми, с помощта на които тези препарати предизвикват кашлица, са свързани със способността им да увеличават изработката на простагландини и азотен оксид. А те могат да повишат чувствителността на кашлечния рефлекс в организма.

„Ако смятате, че проявявате странични ефекти от статините, не ги спирайте”, съветват от клиниката „Мейо”. - Поговорете със своя лекар, посъветвайте се дали може да помогне - да промени дозата или да ви предпише друг тип лекарство.”


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 64 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПЛАНдемия➡ВОЙНА➡ВЕЛИКО НУЛИРАНЕ➡РОБСТВО

    38 3 Отговор
    Важното е, че ЕКСПЕРИМЕНТАЛКИТЕ срещу ковид грипа са "напълно безопасни" 😉😃
  • 2 доцент задочник

    39 1 Отговор
    Много навреме направени предупреждения - - - след продадени статини за над 80 милиарда долара........... Да сме здрави!!!
  • 3 какъв е проблема

    28 6 Отговор
    После ще си купувате рекарства за потискане на страничните ефекти. Който до сега не е разбрал че фарма мафията няма за цел да лекува причиите, а да ги потиска, значи няма надежда за него. Освен това, лошия холестерол не пада от небето, а идва с яденето. Като нямате култура, не се интересувате от собственото си здраве, ще пиете лекарства и ще умирате. Нарича се естествен подбор.

    Коментиран от #8

  • 4 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    11 2 Отговор
    Статините са Донесли Нобел за медицина на създателят си..........

    Коментиран от #6

  • 5 статини ли

    17 0 Отговор
    Някои ги раздават като бонбонки на възрастните пациенти. Викат им "мостри".
  • 6 какво от това

    10 1 Отговор

    До коментар #4 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    ДДТ-то също.
  • 7 Мафия

    18 1 Отговор
    Мафия
  • 8 естествен отпор

    11 0 Отговор

    До коментар #3 от "какъв е проблема":

    Така ли, професоре? Кажи го на онези от БабаХъ!
  • 9 Високия

    15 0 Отговор
    Холестерол се сваля с бабини зъби има рецепта в нета.

    Коментиран от #10

  • 10 !!!

    8 2 Отговор

    До коментар #9 от "Високия":

    Бабините зъби вдигат ,,самолета"
  • 11 Анонимен

    21 0 Отговор
    Върнете системата "семашко "за да има здравеопазване за всеки ! Бялата мафия с черни алчни души извършва невиждан геноцид
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Blackthorn

    7 1 Отговор
    Докторя........ Думите са излишни!
  • 14 Rock

    12 0 Отговор
    Защо неочакван негативен ефект... Този ефект съвсем не е маловажен... Това означава,че лекарствата не се тестват прецизно преди да са одобрени и пуснати на пазара.В такъв случай ще излезе,че цигарите са по- полезни . от лекарствата... И не само- храната е пълна с отрови- много по вредни и по- бързо действащи. Бог да ни пази и ние също да се пазим,защото никой не би го направил по- добре.
  • 15 Не мое да е верно

    6 0 Отговор
    Факсините против ковид са най-безопасни и ефикасни,.щото са тествани няколко месеца. Кой ви бие по главите да правите изследвания десетилетия след пускането на препарати.